Till
Älvsnabbens
startsida

Tillbaka till
långresan
1977-78

 

República Federativa
do Brasil

 

 

 

 

 
Fernando de Noronha

27 november 1977

Fernando de Noronha, Brasiliansk ögrupp ca 360 km ut från Brasilianska kusten. Vi kom fram strax efter klockan 5 på morgonen och kastade ankar utanför eftersom det saknades hamn. När alla vaknade denna morgon var det den karakteristiska klippan som man ser på bilden det första man såg efter lång tid till sjöss. Det blev en upplevelse för oss alla att simma iland i dessa hajrika vatten.

Besättningen tar sig in till stranden i småbåtar och simmar sista biten.

Besättningen tar sig in till stranden i småbåtar och simmar sista biten.

 

Det är c:a 100 år mellan bilderna ovan! Denna är från tiden före digitalkamerorna (!) men avbildar samma klassiska kägla och måste vara ritad mer eller mindre på den plats där Älvsnabben ankrade! Från HMS Challengers brittiska expedition i Darwins kölvatten 1873. Bilden hämtad ur Rachel Carsons klassiker Havet utg 1959.

 

Den utlovade transportpråmen på Fernando var ej i ordning, så vi fick åka egen motorbåt bogserande valbåtar och simma sista biten!

Den utlovade transportpråmen på Fernando var ej i ordning, så vi fick åka egen motorbåt bogserande valbåtar och simma sista biten!

 

På stranden mötte den svenske ambassadören i Brasilien, Gunnar Lonaeus, med hustru Inger.

På stranden mötte den svenske ambassadören i Brasilien, Gunnar Lonaeus, med hustru Inger.

 

Utdrag ur pressmeddelandet efter besöket:

"Efter paradankring och sjösättning av samtliga båtar utgick en rekognoseringspatrull med fartygschefen i spetsen. Ön har ingen naturlig hamn och den grova Atlantdyningen gör det svårt att landstiga. Normalt sker detta via en flotte som är ankrad ute i sjön och som sedan dras genom surfen och upp på stranden. Denna var dock trasig varför besättningen fick simma sista biten iförda livvästar.

En snabb sightseeingtur hanns med innan det var dags att skifta och låta nästa halva av besättningen simma iland. Det korta strandhugget på den vackra ön, som under regnperioden gör skäl för namnet "Atlantens smaragd", innebar en utmärkt övning i sjömanskap och båttjänst, för såväl befäl som elever.

Farygschefens lunch för ambassadören och öns guvenör med fruar gav även övning åt fartygets artillerister med artilleriofficeren, Örlkn Arne Malmqvist Nynäshamn, i spetsen. Helt enligt protokollet avgavs nämligen salut om nitton skott vid ambassadörens debarkering.

Kl 15.00 lättade Älvsnabben ankar och satte kurs mot Salvador dit vi anländer onsdag morgon.

Allt väl ombord."

 TL:s ID-kort som han glömde lägga av innan han simmade iland. Det blev en aning vattenskadat.
Så sent som i april 2009 smakade det fortfarande salt, meddelar TL.
 

Bottenmete på 18 meter!
TL med en tryckarfisk på fyra kg.
Den smakade ungefär björkflis
(för den som eventuellt prövat)...

 

Klicka för att förstora bilderna ovan och nedan!

 

 

Fregattfåglar. Klicka på bilden för att läsa mer om dessa!

Fregattfåglar som kretsade runt oss. Klicka på bilden ovan för att läsa mer om dessa!

 

Klicka här för att läsa om vårt besök i Salvador Bahia!

Till början