Till
Älvsnabbens
startsida

Tillbaka till
långresan
1977-78

Nyårsafton

Curaçaos flagga

 

Väggbonad från Curacao

Väggbonad från
Curaçao

 

Frimärke från Curacao

 

 

 

 
Willemstad Cura
çao

29 december 1977 - 2 januari 1978

Curçao, en ö i Nederländska Antillerna. Ingår i de s.k. "ABC- öarna", som de kallas av sjömän, består av Aruba, Bonair och Curaçao. De upptäcktes så tidigt som 1499 av en spanjor vid namn Alonso de Ojela och förklarades spanska. De blev nederländska kolonier 1634 och är belägna i väst-ostlig riktning ACB cirka 50 km norr om Venezuela

Curaçao vad centrum för slavhandel fram till dennas avskaffande 1863. I början av 1900-talet började den blomstringstid görande sig gällande, som sträcker sig in till våra dagar nämligen raffinering av olja. Vi låg ju för övrigt förtöjda vid en oljekaj på Prins Henriks Werft. Övriga näringar är förutom oljan bland annat slipning av diamanter. Detta sker till stor del av ättlingar till slipare i Holland, som av olika skäl "kände marken bränna under fötterna" och utvandrade hit. Andra näringsfång är turism och "penningtvätt".

Vi gick in till staden Willemstad på morgonen 29/12. Precis vid hamninloppet låg Norska sjömanskyrkan som spelade Sveriges nationalsång i stora högtalare på taket medan vi passerade.

    

Här ligger Curaçao!

 

Hamninloppet till Willemstad med sin nya bro (sedd ur 1977 års perspektiv).
 Klicka för att förstora bilden! Det fanns även en gammal svängbar
pontonbro och färjor över hamninloppet. Läs mer om detta längre ned.

 

Här har vi passerat under bron på väg in mot vår kajplats. Klicka för att förstora!

 

Denna bild från vår förtöjningsplats gav åtminstone göteborgarna i besättningen ett sting av hemlängtan. Det var precis som att se över Göta Älv från Käringberget!

 

Tyvärr fick vi en tråkig kajplats mitt i en jättestor oljehamn. Husen i Willemstad var starkt påverkade av Holland. Allting var rent och fint. Dock blev vi lite besvikna eftersom vi förväntat oss att handla billigt här, vilket tyvärr visade sig vara fel även om utbudet var stort.

Norska sjömanskyrkan stod hela tiden öppen för oss och var välbesökt. Här blev vi bl a bjudna på kaffe och våfflor. Det hölls även gudstjänst och samkväm på nyårsdagen. FC överlämnade en förstoring i färg av Älvsnabben till sjömansprästen Jan Stonjum.

Ett välbesökt ställe var Hotel Curaçao Plaza där många firade nyårsafton med mat och underhållning. Ett annat välbesökt ställe var Campro Allegre, en jättelik nedlagd infanterikasern.

Stefan Leo och Christer Nelson kopplar av hos norska sjömankyrkan.

Innan vi lämnade Curacao överlämnade FC en förstoring i färg av Älvsnabben till sjömansprästen Jan Stonjum som tack för deras fina mottagande. När sedan aspirant Arne Borg sommaren 1983 seglade från Karlskrona till bl.a. Västindien, kom han till Curacao i februari 1984 och besökte kyrkan igen. De berättade då för honom att kyrkan skulle stänga sin verksamhet där. De frågade om Arne ville ha tavlan, och det ville han så klart. Stefan mottog denna med stor glädje och tacksamhet på vårt 45-årsjubileum i Göteborg 2023. Se fler fler bilder från kyrkan på denna länk: Sjømannskirken i Curaçao. Och läs om vårt 45-årsjubileum här.

 

Husen i Willemstad var starkt påverkade av Holland.

Husen i Willemstad var starkt påverkade av Holland.

 

Den gamla svängbron på bilden nedan hette "Queen Emma pontoon bridge" och vilade på pontoner i hamnmynningen. Det var ledad i bortre brofästet. I det hitre finns ett maskineri med propellrar. När bron skall öppnas startas maskineriet och bron svänger upp kring "gångjärnet" och "parkeras" parallellt med kajen! Denna svängbro hade en mycket godhjärtad och enkel biljettaxa. För dem, som bedöms så fattiga, att de går barfota kostar det inget. Hade man däremot skor var taxan 25 cent!

 

 

Den gamla svängbron var vackert upplyst på natten. Klicka för att förstora!

 

Färjan som transporterade folk över hamninloppet.


Besöket innehöll inte så många officiella programpunkter så nyårsafton kunde firas på traditionellt vis för de som var kvar ombord. Först firades svenskt nyår klockan 19.00 med samling kring skeppsklockan. Det gamla året ringdes ut av den äldste ombord, kapten Gunnar Midgren från Göteborg, med åtta glas och det nya året ringdes därefter in på samma sätt av den yngste ombord, befälseleven Anders Jonasson från Bjuv. Läs och lyssna mer om detta firande under "
Nyårsafton"!

När klockan blev tolv, lokal tid, var de flesta permittenterna spridda på olika håll i stan.

Den 2 januari 1978 09.00 kastade vi loss och fick ett trevligt avsked. På kajen vid hamninloppet stod en del svenska turister och ropade "Heja Sverige" och från Norska sjömanskyrkans högtalare tackade prästen oss och önskade lycka till. Vi svarade med att på orderanläggningens högsta volym spela "Ja vi elsker dette landet" och den nederländska nationalsången "Willem van Nassau" som musikal avskedssalut. De flesta av oss var överens om att det varit ett trevligt besök.

Väl till sjöss igen bytte eleverna skeppsnummer. Aspiranter och plutonsofficerselever som hitintills tjänstgjort i en viss stridsbefattning skiftade nu för att lära sig mera. För befälen innebar detta att börja om från början igen.

 

TL prövar en enarmad jättebandit på ett av hotellen.

 

Vykort med texten: Curaçao, Netherlands Antilles.
Harbor entrance looking towards Caribbean Sea with Queen Emma pontoon bridge and typical Dutch architecture alongside waterfront.

Sedlar, mynt och frimärken från Curaçao.

 

Kuddfodral som p-elev Bengt Ek köpte.
På vår resas 45-årsjubileum 2023 överlämnade han
denna till Internet-FC Stefan Leo.

 

Klicka här för att läsa om nyårsafton i Willemstad

Till början