Till
Älvsnabbens
startsida

 

Tillbaka
till sidan om
delar och saker

 

 

 


Älvsnabben-namnet från aktern och ett ankare

Ingemar Midlöv från Karlskrona berättar att företaget som skrotade Älvsnabben sparade själva namnet genom att skära ut plåtarna i aktern där de satt. Även ett av hennes ankare sparades. Dessa har funnits där till beskådning under många år. Man kan t.o.m. se dem från väg 28 (Österleden) som går norrut från Karlskrona berättar Ingemar.

Klicka på bilden för att förstora!

Det var ju Lindbergs skrot i Karlskrona som skrotade Älvsnabben 1982. Numera heter företaget Stena och finns kvar på Silvervägen 15 i utkanten av Karlskrona. Vid ingången till företaget har dom satt upp plåtarna med de utskurna namnen och tillhörande ventiler från både babord och styrbordssidan. Här finns även ett ankare bevarat. Förmodligen har de funnits här ända sedan skrotningen 1982. För en oinvigd är det bara ett par metallbitar, men för alla oss som seglat ut i världen med Älvsnabben under alla år är dom ett ovärderligt minne! Enligt Ingemar har Stenas platschef även tagit hem och bevarat den metallsvarv som fanns i maskinverkstaden.

Ingemar berättar även att en gatsten från barlasten finns nedlagd på Fisktorget inne i Karlskrona. Denna sten är försedd med en liten skylt om sitt ursprung.  Älvsnabben hade ju massor med gatsten som barlast. Vid skrotningen blev Karlskrona stad erbjuden dessa stenar men avböjde. Läs mer om detta under "Stenar från barlasten med mässingsskyltar". 

 

ngemar Midlöv framför namnet. Klicka på bilden för att förstora!

Ingemar Midlöv framför namnet. Klicka på bilden för att förstora!

 

Här kan man se var namnet satt i aktern. Bild från resan 1958-59.

För att se dessa rariteter: Om man kör på E22 in mot Karlskrona från Malmöhållet fortsätter man rakt fram efter avtaget mot Karlskrona centrum. Kör sedan av i nästa avtag som heter Trafikplats Karlskrona Öst, korsning nummer 64. Kör till McDonalds (den syns tydligt från korsningen) på Vedeby gata, men fortsätt istället rakt fram på denna Vedeby gata. Följ sedan bara vägen rakt fram någon kilometer genom ett par korsningar, bl.a. över den stora Stålvägen, och tag sedan till vänster ner på Silvervägen precis efter företaget RC Gruppen. I denna korsning finns även en skylt som pekar åt vänster och som det står "Stena" på. Följ Silvervägen som snart svänger åt höger. Efter att man passerat företaget Mekka Traffic AB på vänster sida ligger Stena, också på vänster sida. Älvsnabbennamnet syns tydligt härifrån.

Kommer man E22:an från Kalmarhållet eller kör väg 28 (Österleden) tar man också av vid korsning 64 och kör till McDonalds.

Sakerna har nu funnits där i många år, och personalen på Stena är stolta för dessa och tänker låta de finnas kvar även i framtiden. Det har de berättat när vi frågade dem i augusti 2020.

 

Så här ser det ut när man ser det från väg 28. Klicka på bilden för att förstora!

 

Klicka på knappen nedan för att se var det ligger på hitta.se:

 

 

 

 

Till början