Älvsnabbens vapen, som fastsatt på en träplatta delades ut till värdarna vid varje hamnbesök.

Folke Holms julaftonskåseri 1977

Älvsnabbenmedaljong

 

Innehåll

 

Jiri Havir berättar


Tillbaka till
Älvsnabbens hemsida

Tillbaka till historiesidorna
 

 

Jiri Havir var med som plutonsofficersaspirant i maskin på långresan 1977-78. På julafton berättade maskinchifen Folke Holm följande för maskinarna, då han tillsammans med jultomten (Bo Nyman?) överlämnade några julklappar inklusive en öl till dem var:

Så som jag minns det så hände detta under en av Folkes vandringar i Sydamerikas/Centralamerikas djungler. Förmodligen vid samma tillfälle som berättelse om Mayaindianen.

Efter en dags vandring anlände Folke i skymningen till en liten by. I byn fanns en hacienda, en lokal som i skymningen såg värre ut än den egentligen var. Folke äntrade lokalen, satte sig ner och beställde mat och dryck samt avtalade övernattning med ägaren. Efter måltiden kom några indianer (huvudjägare?) som funnits i lokalen fram till Folke och ur sitt bagage tog de fram några krympta människohuvuden. De undrade om Folke ville köpa någon av dessa. Folke som var trött och egentligen helst av allt ville gå och lägga sig och inte alls var intresserad av att göra affärer, avfärdade indianernas erbjudande med att inget av deras huvuden/ansikten enligt hans tycke var fint nog. Indianerna accepterade detta och lämnade strax därefter lokalen.

Efter en kort stund återkom de dock, slog sig ner vid Folkes bord, pekade lite försynt ut över lokalen och frågade viskandes, "finns det något fint huvud här inne ?"

Vad Folke svarade kommer jag faktiskt inte ihåg längre, men vad jag vet så hade inte Folke något förkrympt huvud bland sina souvenirer.

Jiri Havir

Till början