Älvsnabbens vapen, som fastsatt på en träplatta delades ut till värdarna vid varje hamnbesök.


Möte i
Mar del Plata

Älvsnabbenmedaljong

 

Innehåll

 

Folke Holm berättar


Tillbaka till
Älvsnabbens hemsida

Tillbaka till historiesidorna
 

 


Folke Holm


Mar del Plata är en plats söder om Buenos Aires, Argentina. Mer eller mindre ett sommartillhåll för boende i Buenos Aires.

Efter ett par dagar i Buenos Aires låg vi i Mar del Plata. I Buenos Aires hade vi besökt ett av världens största slakteri. Ca 10000 djur dagligen var kapaciteten under rusningstiden. Vi fick följa djuren från Pampas till spolningen i badet, uppför landgången och in i "fabriken". Vi blev klädda i vita skyddskläder och fick följa gången genom anläggningen och slutligen in i en fin matsal där det serverades "Boccadillos", smörgåsar och öl. Aptiten var inte översvällande. Jag fick emellertid stort förtroende för corned beef.

Under tiden i Mar del Plata blev jag och ett par kamrater bjudna på en biltur till Samboronbon eftersom Evert Taube gjort platsen känd vida omkring, och han var en landsman till oss.

När vi kom tillbaka var det allmänt besök ombord. En lång kö vittnade om att de var stort intresse att komma ombord. Jag iakttog en äldre man med otvivelaktigt drag av "Inka". Jag tilltalade honom och frågade om jag fick bjuda honom ombord och visa fartyget. Han tackade och följde med ombord. Det visade sig att han var 82 år, lång och reslig.

Jag bjöd på öl och pepparkakor, han egen önskan. Helt plötsligt talade han perfekt svenska, med värmländsk brytning. Jag frågade honom när han varit i Sverige. "Jag har aldrig varit i ert land", sade han. "Men var har du lärt dig tala perfekt svenska?", frågade jag. "Jo, sade han, jag arbetade på en båt på Titicaca, uppe på Anderna. Vi hade en styrman som var från Värmland".

 

Till början