Älvsnabbens vapen, som fastsatt på en träplatta delades ut till värdarna vid varje hamnbesök.


Julfirandet
1958

Medaljong från resan 1958-59. Klicka på den för att förstora!

 

Innehåll

 

Dan Frostberg berättar


Tillbaka till
Älvsnabbens hemsida

Tillbaka till Dans sida
om resan 1958-59

 

 

 

Julfirandet 1958

Vi firade jul emellan Acapulco och San Francisco
- på Stilla Havet, utanför Mexicos kust!

 

Julafton 1958 i hantverkare- och ekonomistmässen - "mäss 5". Skåningen, skhv 609 Håkansson och fotografen 643 Dossel från Stockholm i mexikanska kreationer, modell Acapulco.

 


Till Julen

(ur Snabbspegeln No 4 onsdag 24/12 1958)

Julhälsning från Chefen

En förmiddag i Colombia med termometern på plus 31 grader C visade en liten svart flicka stolt upp den utsmyckning, som hon hade i beredskap för Julen.

Den smarte lotsen i Panamakanalen njöt av att berätta, hur vacker kanalen tedde sig Julaftonskvällen med husen längs färdvägen festligt illuminerade.

I en liten boning på Galapagosöarna hade man pyntat för Jul i förväg, för att vi främlingar skulle få se, hur fint de då hade det.

Var man än befinner sig här på jorden, har Julen en särskild inverkan på människosinnet. Julen är ju familjens och den enskilde individens utpräglade högtid. Man minns så mycket från tidigare jular, ofta så vackert att vemodet träder in över att det är ett minne blott.

En jul till sjöss - om än med åtskilliga av de beståndsdelar vi äro vana att förknippa med Julen - måste bli säregen. Måhända kommer miljön att fresta på litet var och kanske inte minst den som förut inte firat Jul borta från hem och anförvanter.

Vi här ombord har dock goda möjligheter att göra vår stundande Jul till en glad upplevelse. Gran, ljus, julmat och någon julklapp skall inte fattas. Även Julens innersta mening vill vi försöka förstå, när Juldagsmorgonen gryr.

Må vi var och en ombord bidraga till en vacker och stämningsfull julglädje.

Den hänsyn mot kamraterna, som besättningen brukar visa, värmer kanske allra mest i juletid. Må vi i de vackra minnenas rad kunna inplacera även julfirandet ombord på HMS Älvsnabben till sjöss mellan Acapulco och San Francisco år 1958.

Det är min julönskan till hela besättningen.
 


 

T.v. artillerihantverkare 653 Inge Janérus från Svängsta i Blekinge - en av toppmännen i LO skulle det snart visa sig. En tungviktare även i mäss 5, när det som oftast hettade till i diskussionerna. Till höger en "gnistfurir" som jag aldrig lärde känna till namnet. Jag hade ju min binge i "verkstans dubbelrum" längst förut. Mäss 5,som därmed blev "min matsal", var liten och trång. Som värst i de långvariga stormarna ute på Atlanten och Stilla havet kunde vi omöjligt sitta till bords. Hela backlaget satt då i cirkel på durken och kanade över backar och kannor till varandra. Att då både äta och dricka och hålla sin position på durken var minsann inte lätt! Vårt skepp gnisslade och knakade och porslinet krasade i mässar och byssor med jämna mellanrum.

 

Kryptotekniker af Klint och skeppshantverkare Karlsson firar jul i glad samvaro i mäss 5!

 

Potatisen till sillen serveras "stilfullt" av skhv Karlsson från Malmö och skhv Karlsson från Åmål.

 

Av henne fick jag en undertröja i julklapp!

 

Hemlängtan i mäss 5? Fr.v. en ekonomist,
kryptotekniker Johan af Klint, skhv Håkansson och en vpl gnistfurir.

 

 

Till början