Till
Älvsnabbens
startsida

 

Olle Olssons
bilder

 

Jetong om resan
skänkt av
Kjell Högman.
Klicka för att förstora!

Olle Olssons
jetong. Klicka för att förstora!

 

 

 

 
Långresan 1961-62

Älvsnabben skulle detta år ha seglat jorden runt till bl.a. Australien, men bara några veckor innan avfärd blev det oroligt mellan Sovjet och Finland och de fick då order att de skulle kunna vara tillbaka på 10 dagar om det blev oroligare där. De besökte därför bara: Gibraltar,Tarragona, Tunis, Las Palmas, Casablanca, Bordeaux, Dublin, Dartmouth, Rouen, Göteborg och Karlskrona. Tre personer har bidragit med bilder och berättelser om denna resa: Lasse Eriksson, Stig Simander och Olle Olsson. Olles bilder hittas om man i vänterkolumnen klickar på Olle Olssons bilder.

 

Karta över den ursprungliga rutten. Klicka på den för att förstora!

Karta över den ursprungliga rutten som Stig Simander har skickat.
Klicka på den för att förstora!

 

Avfärden från Karlskrona 1961. Klicka på bilden för att förstora!


Från Lasse Eriksson

Gick in på Älvsnabbens hemsida i november 2006, upptäckte då att resan 61-62 ej fanns med. Kontaktade då Stefan Leo, webbmastern för denna sida.

Han sa jag var den första som hört av mig. Har nu skickat över lite bilder från resan 1961-62. Stefan ville också ha lite text från resan. Det har gått 44 år sen vi klev iland, så ni som var med, hör gärna av er och rätta mig och era minnen från resan.

Jag heter Lasse Eriksson från Stockholm, bor nu strax utanför på ett ställe som heter Rönninge. Ryckte in på sparren sommaren 61. Hamnade sedan på Älvsnabben. Var då 19 år och varit till sjöss i 4 år som motorman. Hamnade då i eldarmässen tillsammans med en hel del andra som också varit till sjöss. Men också många som det var första resan för.

 

Eldaremässen. Klicka på bilden för att förstora!

Eldaremässen. Klicka på bilden för att förstora!

 

Älvsnabben skulle detta år ha seglat jorden runt bl.a. Australien, men bara några veckor innan avfärd blev det oroligt mellan Sovjet och Finland vi skulle vara tillbaks på 10 dagar. Om det blev oroligare där.

Kommer ihåg första resan vi gjorde, den gick till Luleå. Tidningarna skrev där att istället för Honolulu var vi i Luleå.

Vi lämnade Karlkrona i november för Gibraltar. Fartygschef var kommendörkapten Yngve Rollof. Maskinchefen kommer jag inte ihåg namnet på, men det var en mycket trevlig person.

Resan till Gibraltar gick bra, blåste lite i Biscayabukten. Kommer ihåg att jag fick tandvärk när vi var just där. Inga problem tänkte jag, vi har tandpraktik ombord. Tandläkaren tittade på tanden och sa, jag kommer tillbaks om en stund, men han kom aldrig tillbaka. Han mådde nog inte så bra och det ordnade sig med tanden.

Gibraltar är en engelsk liten koloni nedanför södra Spanien. Mycket sevärt.

Fortsatte sedan in i Medelhavet till Tarragona som ligger några mil utanför Barcelona. Samtidigt låg det ett amerikanskt hangarfartyg där med en besättning på 5000 man. Vi var väl ca 300 på Älvsnabben. Det blev många öl på ramblas med dessa herrar.

Resan gick vidare i Medelhavet och många övningar på vägen till Tunis som mycket riktigt ligger i Tunisien. Där spelade vi handboll mot Tunisiens flotta och gjorde många intressanta utflykter. Nästa anhalt var Casablanca i Marocko. Den staden är mycket sevärd en blandning mellan europeisk och arabisk kultur.

 

 

Vi firade jul ombord ute på Atlanten.
Det var dukat på däck med svenskt julbord där fanns allt som ska vara på ett julbord.
En eloge till kockarna! Efter maten var det ringdans runt hela fartyget.

 

 

Nyår firade vi i Las Palmas.
På den tiden var Las Palmas ett stort turistmål för svenskar,
så när vi var ute och firade nyår så blev vi bjudna på det mesta.
Ja det var kväll som jag aldrig glömmer.

 

Sven Björkman från Göteborg och Lars Eriksson på Kanarieöarna.

 

Efter helgerna fortsatte resan mot Irland och staden Dublin. Där blev det också besök på en och annan pub. Vi hann också med att spela en fotbollsmatch och lite sevärdheter.

Efter Dublin fortsatte vi till England och Dartmouth tror jag att det hette. Tror att det var en bas för engelska flottan.

Efter England var det dags för nästa land som var Frankrike och staden Bordeaux. Vad jag kommer ihåg därifrån var att vi spelade handboll mot franska flottan. Hur det gick i alla dessa matcher kommer jag inte ihåg men det var många roliga fester i samband med matcherna. Det var också en del partyn som ambassadörer och konsulatet bjöd in till.

Detta är vad jag kommer ihåg som är intressant att berätta från resan så här 44år senare.

Hälsningar vpl. 512 Eriksson Eldarmässen.


Tidningsurklipp ur Sydöstran från Stig Simander

Detta tidningsurklipp från Blekingetidningen Sydöstra Sveriges Dagblad har Stig Simander skickat. Stig hette på den tiden Karlsson i efternamn och var värnpliktig eldledningselektriker ombord med nummer 532.

 

Klicka på urklippet för att förstora!

Klicka på urklippet för att förstora!

Stig berättar också att den förkortade resrutten var följande:

Gibraltar,Tarragona, Tunis, Las Palmas, Casablanca, Bordeaux, Dublin, Dartmouth, Rouen, Göteborg och Karlskrona dit vi kom med karantänflagg hissad eftersom vi hade ett fall av paratyfus ombord. För att göra det hela lite roligare hade någon hissat en liten grön vimpel som betyder välkommen ombord.

Till början