Till
Älvsnabbens
startsida

 

 

 

 
Sommaren 1964

Från Facebookgruppen "HMS Älvsnabbens vänner" kommer följande information om sommaren 1964. Det är Tommy Axelsson och Janne Ekman som bidragit.

Sommaren 1964 besökte vi bland annat Härnösand, Norrköping och Fredericia i Danmark. Därefter gick vi till Göteborg i kraftig sidsjö med kaos i byssan. Från Göteborg gick vi till Lysekil där vi låg några dygn och sedan tillbaka till Karlskrona. Det är ungefär som jag minns den sommaren.


Från Nisse (Nils-Göran) Levin om Älvsnabben sommaren 1964!

Förutom det som Tommy Axelsson och Janne Ekman berättat kan jag lägga till följande om sommaren 1964:

Jag mönstrade på i Norrköping och fick till min förvåning se att nästa hamn var Blankaholm, mellan Västervik och Oskarshamn, där jag är uppväxt hos mina morföräldrar. Detta gav mig tillfälle att hälsa på både mina morföräldrar och min dåvarande tjej.

Vi ankrade på Gåsfjärden (inte Gåsefjärden) och åkte med Äbns motorbåt till kajen i Blankaholm. P.g.a. att fartyget vred sig i vinden visade den furir som hade befälet att vi skulle in i en vik 90 grader fel. Jag som nypåmönstrad var ju inte så uppkäftig men till slut var jag tvungen att påpeka att "om vi ska till Blankaholm måst vi gira 90 grader styrbord". Furiren tvekade men när jag påpekade att jag var hemma i dessa farvatten ändrade han sig och jag kom "hem" för några timmar.

Till historien hör att ett fartyg precis innan kommit in i hamnen för att lasta virke. Några av våra sjömän hade sett att man dumpade ett kolli i vattnet med ett flöte. De anade vad det kunde vara, lånade en eka i hamnen och fiskade upp smuggelsprit. Jag hörde bara den historien i andra hand men vid senare besök i Blankaholm fick jag höra att: "Några sjömän från Älvsnabben snodde vår smuggelsprit".

Vidare gick vi under Sandöbron där vi ankrade en natt. Vid ett besök i Stockholm hade vi familjedag då bl.a. min mamma och en kompis fick följa med på en dagstur i Stockholms skärgård. Vi gick runt Blå Jungfrun ett varv under ett föredrag om ön. Vi gick in i Åhus i tjock dimma då jag varnade omgivningen med skeppsklockan. I Helsingborg låg vi och hade öppet hus med sjörövartema: Änternät på utsidan, spökgrotta i mindurken m.m. samt Festis och bulle till alla barn som kom ombord. Det visade sig att 2 systrar till min fru var ombord långt innan jag kände någon av dem.

I Frederica var det nordiskt kadettmöte med danskt, norskt och svenskt deltagande. Vi tilläggningen fick vi "störtankra" men ändå lyckades vi göra ett märke i kajen.

Vi var i Gottskär där vi mötte skådisen Åke Söderblom med några vänner på vägen.

I Lysekil ropade en man som drack grogg på en uteservering till mig och mina kompisar: "Sjömän, kom hit får jag tala med er". Det var den kände kompositören Lasse Dahlquist som var nyfikna på oss. Det var mycket sjömän i stan så vi var några som "smugglade" med oss civila kläder i land och hyrde ett hotellrum där vi blev civila för en kväll.

Detta var mina personliga minnen från sommaren 1964 med Älvsnabben.

Nisse (Nils-Göran) Levin

(Nisse Levin har även varit med på långresan
1964-65 som han berättar om på sidan om den resan)


Om någon annan vet mer vad som hände
denna sommar med Äbn, hör av er!

Till början