Till
Älvsnabbens
startsida

 

 

 

 
Sommarresan 1969

Sommaren 1969 gjorde Älvsnabben en resa till bl a England. Den då värnpliktige målangivningsmatrosen Göran Påhlsson från Lindome har bidragit med nedanstående text och bilder från denna sommar.

Kort sammanfattning av Älvsnabbens
resor sommaren 1969

Älvsnabben bemannades av reservofficerare och en C-besättning, vilket gjorde livet ombord trevligt. Sommarens resor började med att vi fraktade över kadetter till Åbo för deras årliga tävlingar, där stannade vi några dagar. Efter skördepermisen startade resan till England från Hårsfjärden, därifrån gick vi till Göteborg där vi låg över helgen. Ombord hade vi med oss en musikkår som skulle spela ombord i England, överresan var kvav lugn havet låg som en spegel.

Älvsnabbens slup och vår eskort


På redden i Themsen


Väl framme i England fick vi ligga på redden utanför Greenwich ca en mil öster om London. Vi låg kvar en vecka på Themsen innan vi vände hemåt igen, då gick vi genom Kielkanalen vilket var en upplevelse med ett såpass trögt fartyg som Älvsnabben var vid låg farter. Efter att vi lämnat lotsen ställde vi oss på tvären i kanalen innan andre styrman tog över, för han var van att handskas med bananbåtar i det civila. Om jag minns rätt så var det efter att vi kommit tillbaka från England som vi gick till Gotska sandön med anhöriga till dom omkomna i en helikopterolycka för kransnedsättning, det var ett gripande ögonblick.
I oktober fick vi tyvärr lämna Älvsnabben när besättningen för nästa långresa skulle mönstra på, vi mönstrade då på jagaren Öland.

Älvsnabben i mitt hjärta.

Göran Påhlsson

Till början