Till
Älvsnabbens
startsida


Tillbaka till
långresan
1977-78

Inbjudan


 


Bildspelen
från träffen

Välkomsten

I radio Blekinge

Älvsnabbenvisan

Dopet

Devil Island

New Orleans

Washington och
Bermuda

Ombord

Agda

Mikael Nilssons
blandade bilder

Ärtans bästa bilder

Stefans utnämning till Amiral i Göteborg 2008


Rykande färsk
Snabbnytt

ÄBN-medaljen


Klicka nedan för att
läsa artikeln om
vår träff i Flottans
Mäns tidning.

 

 

 


40-års jubileum för långresan 1977-78

Vi har haft vår efterlängtade 40-års träff i Stockholm
17 mars 2018

Redan under kvällen på 35-årsträffen i Malmö 2013 bestämdes det att nästa träff skulle bli i Stockholm 2018. Ett par entusiastiska besättningsmän tog på sig ansvaret att anordna detta och de fick Internet-FC:s välsignelse och order om detta: Raoul Hoffman, Sten Söderlind, Bertil "Ärtan" Dufbäck och Johan Bruno. Det är bara att konstatera och tacka för att de utfört sin uppgift till fullo!

Första meddelande om att reservera datum för träffen gick ut till de som var nåbara via e-post eller snigelpost under våren 2017. Därefter följde ytterligare påminnelser och sedan en formell inbjudan under hösten 2017. Dessa kan ses i menyn till vänster.

De flesta av oss som kom redan på fredagen checkade först in på DVÖ, Drottning Viktorias Örlogshem, bakom Grand Hotell och sedan hade vi förfest på Bishops Arms vid Humlegården. Här samlades ett 20-tal festglada besättningsmän. De flesta av oss hade ju inte setts sedan Malmöträffen för 5 år sedan, så det blev ett glatt återseende!

Enligt inbjudan bestod lördagens aktiviteter av ett frivilligt, gemensamt besök på isbrytaren St Erik och Fyrskeppet Finngrundet som ligger på Djurgården vid galärvarvet. Vi som bodde på DVÖ tågade i gemensam tropp ner till Nybroviken och äntrade där ombord på en av de fina färjorna som går ut till Djurgården. Väl på plats framför dessa museifartyg upptäcktes det att de var stängda för visning på vintern!

Men, det var ett underbart soligt och stilla vinterväder denna dag, så aspirant Nils Ringborg tog befälet och föreslog en promenad i solen bort till Sjöhistoriska museet vid Gärdet. Sagt och gjort, vi tågade iväg och fick en trevlig promenad och många trevliga samtal under vägen. Vi passerade NordKoreas ambassad på vägen dit och där det stod ett gäng fotografer utanför och väntade. De fick ju då naturligtvis mycket intressantare objekt att fotografera när vi marscherade förbi framför dem...

Väl framme vid musset tog vi en gruppbild innan vi gick in. De har ju massor av fina modeller av örlogsfaryg som det tar lite tid att gå runt bland. Med oss hade vi SO, Löjtnant Björn Julius som hade massor att berätta för oss om dessa fartyg. Det blev t.o.m. så att flera andra besökare följde efter oss för att lyssna på Björn. Vi intog sedan en fika i restaurangen innan hemfärd till DVÖ.

När vi närmade oss hotellet var det en del som direkt skulle vidare för att spela Boule och dricka öl. Det var en sak som Hoffman bjudit in till kvällen innan.

Efter allemans snyggning var det så dags att bege sig till Militärsällskapets festlokaler på Valhallavägen 104 där det var mingel från kl. 17. Vi kom in i mycket vackra lokaler med massor av tavlor på väggarna föreställandes äldre officerare och andra prominenta personer. I baren serverades champagne med tilltugg. På en stor skärm ovanför bardisken snurrade ett antal bildspel som ni även kan se i lugn och ro nu i efterhand. Välj från menyn till vänster.

Ljudnivån blev så klart mycket hög när vi 55 erfarna örlogssjömän återsågs efter flera år och mycket skulle berättas. Ett par av oss var med för första gången och en del hade missat träffen i Malmö 2013. Äldst denna kväll var Gösta "Sunkan" Sundqvist med sina 94 år.

Därefter tog Sten Söderlind till orda och hälsade oss välkomna och berättade lite runt kvällens evenemang. Han bjöd oss sedan att stiga in i matsalen i andra änden av lokalen. Internet-FC Stefan Leo tog vår FC Bertil Daggfeldt under armen och ledde honom till honnörsplatserna i matsalen. När alla hittat en sittplats vid borden och sidan om lämplig skeppskamrat berättade Internet-FC att vi skulle börja med en parentation och tyst minut med ett tänt ljus för alla i besättningen som lämnat oss. Stefan berättade att fram till träffen i Malmö 2013 var det 24 stycken som vi visste om att de hade lämnat oss. Och till årets träff var det ytterligare 3.

   

När alla satt sig blev det en kort inledning med ett bildspel som Stefan hade gjort. Denna kan ni även se nu i efterhand från menyn till vänster. Stefan visade bilder och berättade för alla som inte varit med innan om hur han blivit utsedd till Internet-FC på träffen i Sthlm 2003 efter att ha tagit på sig ansvaret att bygga Älvsnabbens hemsida vid träffen 1998 och hur mycket detta inneburit för Stefan sedan dess och att hemsidan fortfarande lever och utökas. Han blev sedan utsedd av Daggfeldt till Amiral vid träffen i Göteborg 2008. Stefan har även skapat Facebookgruppen "HMS Älvsnabbens vänner" där besättningsmän från alla resor är med, närmare 1000 stycken i dagsläget. Vi fick även se de minnesgåvor och annat som finns hemma hos Stefan. Även hälsningar och telegram från kamrater som inte kunde närvara lästes upp, både av Stefan och Sten.

Stefan berättade även att han nu skannat in alla de 690 officiella svart-vita bilderna som funnits i tre album som han fick av Daggfeldt på förra träffen. Han hade med sig 25 CD till de som inte är så hemma på att ladda hem från Internet. Ni övriga kan ladda hem alla bilder och bildspel från länken i vänstermenyn!

Därefter serverades förrätten med öl och snaps. Se menyn i inbjudan. Äbn kommando Osts högste befälhavare Sten Söderlind ledde oss i ett par väl valda snapsvisor från det fina sånghäftet som alla fått. Vissa visor var visst lite för svåra för oss, trots Stens utförliga instruktioner, och vi märkte en liten irritation från honom att vi inte kunde ta till oss så enkla sång- och skål-instruktioner... vi är visst inte lika snabba i tanken som förr. Men vi fick även solosång av Per Almén som framförde "Do you know what it means to miss New Orleans".

Efter att vi bitit av den enda snapsen ett par gånger fick VPL Göran Jacobsson nog och beställde in 3 extra flaskor snaps som delades ut runt borden under jublande applåder. Göran blev genast vår favoritkamrat denna kväll!

Sedan följde huvudrätten med gott vin därtill. Och plötsligt, utan förvarning, kom en mystisk mustaschförsedd person springade in i matsalen, skrikande på ett oförståeligt språk och vevandes sin armar. Vi blev alla mycket förvånande och såg ut som fågelholkar. Johan Bruno förstod nog direkt vad det handlade om, reste sig och tog resolut tag i denna upprörda person och ledde ut honom ur lokalen. Det visade sig att det Kodera, vår ända sedan resan gäckande Kamikaze-japan som hittat oss! Vi kunde andas ut och insåg att vi hamnat i en livsfarlig situation om inte Bruno ingripit. Kodera vill ju ha livet av oss hela bunten! Läs mer om honom och hur han hittat oss i den digitala versionen av Snabbnytt som finns i vänstermenyn.

Efter huvudrätten fick vi underhållning framförd live av aspirant Martin Atterby. Han framförde sin egenhändigt komponerade "Balladen om långresan 1977-78" och vi kunde alla sjunga med tack vare det textblad som vi fått.

Sedan blev det chokladkaka till efterrätt och så var det dags för tacktal. Bertil Daggfeldt höll ett fint tal till oss och tackade de som anordnat det. Men det var inte slut på berömmet med det. Internet-FC kallade fram arrangörerna som fick ställa sig på rad. Tyvärr glömde han Johan Bruno! Internet-FC har ju instiftat en speciell medalj för de som gör och gjort något för att vi ska kunna fortsätta att träffas och minnas vår resa. Denna började delas ut på 20-årsträffen i Göteborg och även vid senaste träffen i Malmö 2013. Se bild på denna medalj till vänster!

Sten Söderlind är redan dekorerad och utnämnd till RedO, redaktionsofficer, sedan innan. Även Johan Bruno innehar en medalj för sitt arbete med Snabbnytt. Man kan bara få 1 medalj. Så det blev först VPL skrovhantverkaren Bertil "Ärtan" Dufbäck som fick den fina 77-78-medaljen. Och sedan VPL kocken Raoul Hoffman.

Men Stefan hade ytterligare 1 medalj till att dela ut. Och när han frågade besättningen vem som egentligen mest är värd en medalj fick han ett unisont svar, FC Bertil Daggfeldt! Bertil kallades fram och även han blev behängd med vår fina utmärkelse under stort jubel och applåder efteråt. Vi var alla överens om att rätt person äntligen blivit hedrad, han som tog oss med på denna fantastiska resa och även att vi träffas vart 5:e år efter det!

När maten var avslutad förflyttade vi oss in i de olika salongerna för att avnjuta kaffe och avec. Det var ju så mycket mer som skulle avhandlas mellan oss eftersom det är så sällan vi ses. Och många historier från resan skulle återberättas.

Framåt ett på natten tog kalaset slut och vi vandrade hem i natten nöjda och belåtna. De flesta gick mot välbehövlig vila på DVÖ. Även vid frukosten dagen efter på DVÖ blev det många trevliga samtal innan vi skildes åt för den här gången och begav oss till våra respektive hemorter.

Under kvällen framkom förslag att vi ska ses om 5 år i Göteborg för att förmodligen åka båten mellan Göteborg - Kiel. Och vårt 50-års jubileum bör vi fira i Karlskrona, där allt startade. Två som är aktiva inom flottan, Johansson och Holst, sade sig kunna ordna så att vi kan sova på luckan och fira jubileet i officersmässen, även om de om 10 år gått i pension.

Till början