Till
Älvsnabbens
startsida


Tillbaka till
långresan
1977-78

 

 

 

 
30-årsträff 28-30 mars 2008 i Göteborg

Mats Rofors, sammankallande och värd!

Festkommittén bestod av följande personer:

Mats Rofors, sammankallande och värd. TL Carl F Ebeling och Hans ITO Fredriksson.

Denna gång var det Göteborgs tur att anordna våra återkommande träffar. En festkommitté utsågs som under lång tid i förväg, och flera gånger, träffades för att planera. Eftersom Mats Rofors jobbar på Hotell Gothia Tower i Göteborg blev det ett naturligt ställe att vara på eftersom allt vi behövde, förutom möjligtvis havs- och marinkänsla, fanns i de båda tornen.

Som vanligt hade Bernt Söderlindh och hans allt i allo, Glenni Nielsen, uppdaterat alla adresser i besättningslistan och dessutom bekostat ett första brevutskick i september 2007 till alla 262 i denna lista. Därefter skapade vi denna sida för träffen där de anmälda listades allt eftersom de anmälde sig och ett preliminärt program och annat upprättades.

Tiden gick och en del trogna anmälde sig. I januari gjorde vi ytterligare ett brevutskick där Älvsnobben åter uppmanande/beordrade alla att anmäla sig.

Vid tiden för träffen var det ca 60st som anmält sig. Redan på fredags-eftermiddagen var det förfest, först i Sky Bar på 23:e våningen i West Tower, där många även provade deras omtalade räkmacka. Sedan i restaurang Incontro på bottenvåningen i East Tower. Stämningen blev såklart hög redan från början. Många hade inte setts sedan vi gick iland för 30 år sedan. Vi var dock inte ensamma i denna restaurang, utan det verkade som om hela övriga Göteborg också brukade tillbringa fredagskvällarna där. Detta gjorde att ljudnivån blev hög och man fick verkligen höja rösten för att berätta sina historier för de gamla vännerna. Vissa hade svårt att avsluta denna första kväll och kom inte ner i sina kojer förrän långt fram på natten eller t.o.m. tidigt på lördagsmorgonen.

Lördagsförmiddagen bjöd på guidad tur i Universeum under TL Carl F Ebelings befäl. Under tiden förberedde Stefan Leo, Sten Söderlind och Mats Rofors kvällens evenemang på 18:e våningen i East Tower. Vi hade hela denna våning för oss själva med dess bar och restaurang. Även projektor, filmduk och ljudanläggning fanns på plats.

Klockan 15.00 började besättningen strömma in för inmönstring. Både de som kommit dagen innan och de nyanlända. De som beställt middajen (värnpliktsmedaljen) av Älvsnobben dekorerades med denna. Stämningen stegrades allteftersom vi hälsat på varandra. Sedan hälsade Mats Rofors oss välkomna till Göteborg och berättade om hur kvällen skulle se ut. Diverse brev och hälsningar lästes upp, bl.a. ett från f.d. aspiranten, numera Marininspektören och f.d. CM, Konteramiral Anders Grenstad.

Därefter tog Stefan Leo och Sten Söderlind över. Först berättade Stefan att han blivit utnämnd till Internet-FC på förra träffen och att han nu hade ansvaret för den fortsatta Internetlångresan, men även för att dessa återträffar inte skulle rinna ut i sanden. Besättningen tillfrågades var nästa träff skulle hållas. Enligt turordningen var det egentligen Karlskronas tur, men eftersom ingen från Karlskrona var närvarande och kunde påta sig ansvaret för detta, var förslaget att Malmö skulle ta hand om 35-års träffen. Det fanns ju åtskilliga Malmöbor på plats, och även en hel del andra från Skåne. Alla var överens om att Malmö skulle bli platsen för nästa träff.

Ett stearinljus tändes och fartygspastorn Börje Johansson läste upp namnen på alla de sjutton som avlidit sedan vi kom hem 1978. Vi höll även en tyst minut för dessa.

Därefter togs besättningen, de flesta med var sin öl i handen, ut på en virtuell resa med hjälp av bilder, filmsnuttar och originalljud från de olika hamnarna i form av ett multimediabildspel som visades på den stora projektorskärmen. Mellan varje hamn visades resvägen i Google Earth.

Vi hade även en trådlös mikrofon som gick runt bland besättningen och där flera tog tillfället i akt att berätta anekdoter och annat från de olika hamnarna under stort jubel.

Denna virtuella resa drog ut på tiden och den allmänna snyggningen fick skjutas fram i två gånger. Först runt 17.15 kunde vi gå till våra rum för att förbereda oss inför middagen. Återsamling var satt till 18.00.

Middagen inleddes med att Mats Rofors berättade om att en buffé serverades och hur dryckbeställningen och annat gick till. Sedan tog Internet-FC (IFC) Stefan Leo över, iklädd sin FC-skärmmössa som är en gåva från Bertil Daggfeldt från förra träffen. Stefan, i sin roll som Internet-FC, hade ett par utnämningar och belöningar att utdela.

Först blev Mats Rofors och ITO Hans Fredriksson framkallade. De var ju med i festkommittén och belönades och dekorerades med HMS Älvsnabbens förtjänstmedalj för sitt arbete. Dessa förtjänstmedaljer kommer även att utdelas i framtiden för de som utmärker sig i arbetet att upprätthålla träffarna och minnena från vår resa.

Därefter kallades f.d. 1:e Hovmästaren i plutoff, Bernt Söderlindh fram. Han utnämndes till SambO, Sambandsofficer, för sitt jobb med att uppdatera besättningslistan och se till så att brev om inbjudan skickades ut. Inte bara till denna träff utan även till 25-års jubileet i Stockholm 2003.

Till sist kallades f.d. TL Carl F Ebeling fram. IFC har ju under förra året utnämnt honom på webbplatsen till IS, InternetSekond, men nu skulle detta även göras officiellt. Stefan berättade om allt som Carl F bidragit med till Älvsnabben-sajtens utveckling och hur mycket hjälp som IFC fått av Carl F under de senaste åren, inte minst med nya Älvsnobbar. Carl F dekorerades under stort jubel med en medalj med inskriptionen "IS", InternetSekond.

    

Därefter kastade vi oss över mat och dryck. Medan maten intogs var det flera som tog mikrofonen och berättade mer runt resan. F.d. ekonomiman Per Almén åtog sig själv att till nästa träff ansvara för någon form av musikunderhållning!

Med Internetsekonden som klockfundament brassade, som sig bör, vår Käre NO Berra Malmberg in årets sommartid genom att slå åtta glas för klockan 24 och genast därefter två glas för klockan ett. Att man egentligen skulle brassa senare under småtimmarna bedömdes utsiktslöst eftersom ingen rimligen ansågs kunna lösa uppgiften då...!

När vi vid 01-tiden inte fick vara kvar längre i restaurangen åkte de flesta ner till Incontro på bottenvåningen och fortsatte. Kvällen kunde ju inte ta slut så fort...

På söndagsförmiddagen var vi en del som träffades vid frukosten och sedan nere i receptionen innan det var dags för hemfärd för var och en.

Läs gärna i snabbnytt nedan om hur Kodera också förberedde sig på att komma, eftersom han var inbjuden som hedersgäst. Det var nog tur att han inte lyckades, det skulle blivit ett hemskt blodbad!

 

Klicka på sidorna nedan för att läsa dem i Acrobat Reader. Den högra innehåller flera sidor.

    

 

Bilder tagna av Johnny Gustavsson.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

Till början