Till
Älvsnabbens
startsida

Ralph Anderssons bidrag

Dan Frostbergs bidrag

Jetong om resan
skänkt av
Kjell Högman.

 

 

 

 
Långresan 1958-59

Berättelser om denna långresa kommer från flera personer. Från Ralph Andersson i Eskilstuna kommer ena bidraget om resan 1958-59. Hans dotter Mia Andersson har hjälpt till att scanna in bilderna och skicka de gamla tidningsartiklarna som Ralph sparat från sin resa. Ralph var värnpliktig matros ombord på den första 15,2 cm kanonen. Ralphs vän Bo Hedlund skickade resebrev till tidningen Folket i Eskilstuna med jämna mellanrum under resans gång. Texten är utdrag ur dessa resebrev plus en artikel av Bertil Askelöf. Katrin Säfström, ansvarig utgivare på tidningen Folket i Eskilstuna, har givit sitt välvilliga medgivande till denna publicering. Klicka på " Ralph Anderssons bidrag" i innehållsmenyn till vänster för att läsa detta.

Det andra bidraget kommer från Dan Frostberg i Kalmar. Dan var värnpliktig skeppshantverkare ombord och har även han bidragit med flera foto och tidningsartiklar från tidningen Barometern som har gett tillåtelse att publicera dessa. Dan har också bidragit med kartan över resan. Klicka på "Dan Frostbergs bidrag" i innehållsmenyn till vänster för att läsa om detta.

 

Karta över långresan 1958-59. Klicka på den för att förstora!

Karta över långresan 1958-59. Klicka på den för att förstora.


674 Einar Eklöf bidrar följande bilder och text

Jag jobbade i skeppsköket tillsammans med Arne Jansson Öckerö AJÖ kallade han sig. Rolf Carlander och Sven-Ingvar Mattisson var den andra vakten. Vi hade delat upp oss i 2 vakter. Sedan arbetade vi varannan dag. På så sätt fick vi chans att följa med på sightseeingturerna vi också, för utan skaffning fungerade det ju inte.

Detta fotot visar alla skeppskockarna.
Fr.v. 674 Einar Eklöf, Hbm.Brännström, 625 Arne (AJÖ) Jansson Öckerö (avliden), 672 Rolf Karlander (som håller i en slev),
684 Bertil Hammargren samt på huk 675 Sven-Ingvar Mattisson (som har en träslev i handen)

 

Pastor Johansson konfirmerar Hbm. Vigert Brännström och
hovmästare 670 Johansson (arbetade i Hbm-mässen)

 

 

Fritidssysselsättning. Stående är HBM Brännström och Rolf Karlander

 

625 Arne Jansson underhåller oss på dragspel i skeppsbyssan
(Han var en duktig dragspelare). Kortet taget på kvällen efter dagens sysslor.

Till början