Älvsnabbens vapen, som fastsatt på en träplatta delades ut till värdarna vid varje hamnbesök.


Cartagena

Colombia

Medaljong från resan 1958-59. Klicka på den för att förstora!

 

Innehåll

 

Dan Frostberg berättar


Tillbaka till
Älvsnabbens hemsida

Tillbaka till Dans sida
om resan 1958-59

 

 

Colombianska
flottans flagga

 

 

 

Cartagena, Colombia 3-7/12 1958

 

Här uppställning av Älvsnabbens värnpliktiga inför avtropp till olika stationer. De flesta av oss var bjudna till lunch på flottbasen i Cartagena. Övriga ingick i Älvsnabbens fotbollslag och var bjudna till match!

 

Vitt, vitt, vitt och lite blått -i blandad tropp på väg att intaga
lunch tillsammans med colombianska flottans grabbar!

 

2:e kadettoff, löjtnant Karl-Erik Wik t.v. drillar sina aspiranter på
marschen in mot staden Cartagena. I främsta leden fr.v. asp. Jan-Erik Uddegård, asp. Sten Svedlund, asp. Lars E.P. Wesström och asp.
Björn Grünewald.

 

Inte så lätt börja konversationen!

 

Samtalet med våra värdar har börjat komma igång så smått. Vi satt i en vacker matsal som synes! Maten serverades direkt på skålbricka av stål med varje rätt på sin plats. Endast en bricka och bestick som behövde diskas! Ölet dracks direkt ur flaskan. Rationellt! Muggarna på bordet var där bara för vår skull. På mössbanden står det: A.R.C. Cantioquia (Armada Republica Colombia Cantioquia).

 

Vi har börjat känna varandra på pulsen och han ser inte längre lika tuff ut - sen han bytte mössa med mig!

 

 

Efter lunchen följde vi med våra colombianska vänner till örlogsbasens hamn. Det kunde konstateras att här låg något modernare enheter än vi på platsen kunde mäta oss med - undantagandes vår trivsel och komfort vill säga. Här står vi förbrödrade framför Våhlbergs kamera. Jag och Larén t.v., som alltid bar sin mössa lite på sniskan, minns jag.

 

Hotell del Caribe i Cartagena blev en skön oas för dem som hittade hit. Vi fick bada, sola och sitta i baren alldeles gratis när det var som varmast några heta dagar. I baren fick vi betala förstås men att få uppleva en riktig swimmingpool med palmer i mondän miljö för en ung svensk sjöman år 1958 var minst sagt - angenämt! Dom tyckte kanske att vi utgjorde ett exotiskt inslag och gav hotellet lite internationell image!

 

Swimmingpoolen på Hotel del Caribe.

 

Vid poolkanten t.h. sitter 653 Inge Janérus.

 

"Tag lika delar kasematt, pyramid, katakomb, Babels torn och mullvadshåla. Blanda och bygg, och du har fästningen" - San Felipe...skriver "Snabbspegeln" i sin recension av byggnadsverket. En enastående utsikt över den 400-åriga staden Cartagena har man här uppe på murkrönet. Staden angreps ofta från sjösidan av pirater och sjörövare, attraktivast av alla "villebråd" bland städer i hela Karibien, som den faktiskt var. Sir Francis Drake t.ex. var en ständigt återkommande "gäst" här! "Här på toppen hölls restaurant betjänad av riktiga träbenssjörövare" -refererar tidningen vidare.

 

Inga sjörövare i sikte så långt ögat kan nå! Nej - dom är nämligen här och har redan intagit staden - med sin charm!

 

Cartagena - vy tagen från fästningen San Felipe. Året är 1958! Hur ser staden ut idag från samma position?


 

 

Ceremoni vid troppning av fanan i samband med officersexamen på stadion i Cartegena.

 

Fänrik Cay Holmberg med fanan. Troppning av fanan på stadion i Cartagena. Bakom honom styrman Lindell som tjänstgjorde som kadettunderofficer. T.v. aspiranten Walter Derning.

 

Den applåderade paraderingen med fänrik Cay Holmberg
i spetsen - sista och för aspiranterna den mest ansträngande
dagen under vistelsen i Cartagena.

 

 

Till början