Älvsnabbens vapen, som fastsatt på en träplatta delades ut till värdarna vid varje hamnbesök.


Los Angeles

USA

Medaljong från resan 1958-59. Klicka på den för att förstora!

 

Innehåll

 

Dan Frostberg berättar


Tillbaka till
Älvsnabbens hemsida

Tillbaka till Dans sida om resan 1958-59

 

 

US Nation Colour Navy

 

 

Programmet för besöket i Los Angeles. Klicka för att förstora!

 

Äbn råkade ut för ett missöde. Klicka för att förstora!

 

Los Angeles USA 23-29/1 1959

 

Ur Barometern:

Med amerikanska flottbasen i Long Beach som utgångsläge har Älvsnabben med besättning besökt storstaden Los Angeles med omgivningar. Mest omgivningarna kanske, själva stadens centrum var det inte många som fick se. Det var nämligen ett verkligt omständligt företag att förflytta sig inom stadsområdet, som mäter åtskilliga svenska mil i hela sin utsträckning. Största uppmärksamhet ägnades naturligtvis filmstaden Hollywood. Filmbolagen Paramount och Warner Brother´s besöktes och de bjöd på vildavästerndramatik i stor skala. Det var verkligen komiskt att se det hela från kulisserna. Alla eventuella romantiska illusioner om filmens underbara värld berövades oss naturligtvis definitivt.

Populäraste skådespelarna för dagen var nog de svenska blåkragarna, som alla ville träffa och skaka hand med. Så blev vi t.ex. av tillströmmande fotografer förevigade tillsammans med berömdheter som Sophia Loren och Miss Amerika 1959. Om man bortser från stora pampiga teatrar och biografer, eleganta nattklubbar och danspalats - våra svenska blåkragar blev introducerade på var och varannan scen och estrad varhelst vi visade oss - kan man nog likställa det så berömda Hollywood med vilken annan svensk småstad som helst. Det fordras numera oändligt mer för att imponera på Älvsnabbens resvana och smått kräsna besättning.

Men staden Los Angeles hade mer och bättre upp att bjuda på. Disneyland fick vi uppleva under en hel förmiddag på skaparen Walt Disneys egen bekostnad. Det är ett imponerande verk han åstadkommit. En hel liten stad trädde man in i och träffade på den ena stadsdelen mer storslagen än den andra. Där fanns Fantasilandet, Framtidslandet, Äventyrslandet och Sagolandet. En flodfärd genom djungellandskapet i Äventyrslandet gav oss möjlighet att närmare bekanta oss med badande flodhästar, krokodiler och boaormar, de senare vilande på trädgrenar som sträckte sig ut över floden. Då och då skymtade en trumpetande elefant eller vrålande gorilla i den täta vegetationen vid flodkanten. Indian- och afrikanska negerbyar låg tätt utefter hela floden. Den vågade passagen under ett vilt vattenfall klarade flodbåtens skeppare galant.

 


Knott's Berry Farm

Andra hälften av denna händelserika dag (lördagen den 24 januari) ägnades åt berömda Knott´s Berry Farm. Att träda in här var som att ta steget direkt in i guldrushens vilda västern. När som helst kunde man bli inblandad i ett tågrån, hold up på stora torget eller otrevliga krogslagsmål och skottlossning. Allt var naturligtvis fingerat men trevligt och hade sina givna poänger om någon i sin häpnad råkade ta det hela på allvar. Möjlighet att pröva lyckan som guldvaskare fanns också. Kunde t.o.m. ge viss utdelning om man försökte, sades det.

 

 

Farmen grundades av herr och fru Knott, som under årens lopp införlivat autentiska gamla hus och rekvisita till anläggningen och därmed efterhand kunnat bygga upp denna charmiga västernstad. Avslutningsvis bjöd "Steak House in Ghost Town" på sin egen specialitet, en utsökt kycklingmiddag - "Knott´s Fried Chicken Dinner".

 

 

Den svensk-amerikanska gästvänligheten i Amerika är utomordentlig vart vi än kommer på västkusten. I Los Angeles inviterades hela besättningen till jätteparty på Vasaordens Elk´s Temple. Allt vad staden kunnat uppbringa av sköna svenska damer var församlade här och kvällen blev en riktig succé.

Det var inte utan saknad vi gled ut från kajen i Long Beach och lämnade Los Angeles och Kalifornien. En Militärorkester spelade den vemodiga Auld Lang Syne.

Puntarenas i Costa Rica är vårt nästa mål. Tropikvärme väntar men stäven är ändå vänd i riktning hemåt

D. Frostberg

 

Knott´s Berry Farm, Los Angeles. Cherokee indians!

 

"Chief to chief talk" on the Knotts Berry Farm, Los Angeles.

 

Malmöpågen 609 Håkansson har hamnat i tvivelaktigt sällskap här! Sitter och pokulerar med "Handsome Brady" och "Whiskey Bill"!

 

Stockholmaren, skhv 658 Lundin (bas i målarlyet) till höger - känns lätt igen på den eleganta och mycket aristokratiska gångstilen!

 

"Don´t touch her -sailor"!

 

Håkansson och jag träffar här en amerikan som visar mycket stort intresse för Alvsnabben och dess besättning, som i hög grad sätter sin prägel på Knotts Berry Farm denna dag. Det blev ett långt samtal om Sverige och vår flotta om värnpliktiga och stamanställda och deras villkor m.m. Vi kände oss verkligen mycket uppskattade bland människorna här på "farmen".

 

Trevliga och glada människor överallt!

 

         

En spännande eftermiddag - kväll - natt tillbringade vi i Hollywood. Träffade massor av glada och generösa svenskar och amerikaner på barer och restauranger, som visade oss om omkring - på allt! På det stora danspalatset "The Palladium" böljade ett hav av människor, bardiskarna löpte i parallella rader - nästan oändligt långa. På dansgolvet kunde man bara stå rakt upp och ner och trampa takten! Världsberömda sånggruppen "The Four Freshmen" var kvällens begivenhet och de gjorde ett bejublat framträdande! På sena hemvägen framåt småtimmarna fick jag för mig att försöka fånga något av "Hollywood Boulevard" -genom lång exponering och stadig kamera ställd på en soffa.

 

En bild från Warner Brothers, Hollywood där vi blev generöst och trevligt mottagna med gediget program.

De flesta av de här killarna agerade inför våra häpna ögon. Imponerande snabbhet och action i två av de tre sekvenser vi fick se. I "postrånet" med flera inblandade var det skottlossning från marken, verandan och balkongen ovanför, där skjutna stuntmän dråsade genom räcket och ner på marken där de skräckslagna hästarna stegrade sig. Tajmingen i den svåra scenen var helt fantastisk men det krävdes två tagningar för att få det perfekt. Skottväxlingen var öronbedövande. En annan tagning var en kameraåkning på räls mot två män som stod bredvid varandra. När kameran var tätt inpå skulle Jim Garner, tredje man från höger på bilden, överräcka kulan från en av de dödade rånarnas kropp till sin kompis på vänster sida och säga "souvenir", men dessförinnan med inåtvänd, begrundande blick i några sekunder se rakt ut, in i kameran. Det var i blicken det brast, jag tror fem om inte sex gånger. Dödstysta, fascinerade åsåg vi alla dessa tagningar. Vi hade verkligen fått en inblick i filmens fantastiska värld, men samtidigt förlorat en illusion.


Besök på Paramount Picture

 

Klicka på bilden för att förstora!

I fotsid dressing gown med Älvsnabbens vita mössband om halsen, direkt från Paramounts ateljéer (Martin Ritt´s drama "The Black Orchid" var under inspelning), ställer hon, Sophia Loren, upp sig för fotografering tillsammans med Älvsnabbens officerare och underofficerare. Kavaljererna på ömse sidor om stjärnan är FC Gunnar Norström och kapten Gillis Ekström.

 

FC vs Jerry Lewis -Who is the real star here?

På våren 1959 signerade Jerry Lewis med sitt bolag "Jerry Lewis Productions" ett kontrakt med Paramount Pictures som specificerade en utbetalning på 10 millioner dollar och 60 procent av vinsten från 14 filmer över en sjuårsperiod. Det var den dittills största "single transaction" i filmhistorien "for the exclusive services of one star". Bilden på filmstjärnan tillsammans med officerare och underofficerare från Älvsnabben är tagen utanför ateljéerna på Paramount Pictures. T.v om FC står löjtnant Wik som var pressofficer och NO, kapten Eurén. T.h står Sekonden Hans Petrelius och pratar med kapten Ekström.

 

 

Flickorna vi dansat med på "Elks Temple" i centrala Los Angeles - på "stora balunsen", som där ägde rum - visade oss vägen upp mot stjärnorna på Beverly Hills. Det kändes andaktsfullt när vi långsamt passerade Frank Sinatras "enkla stuga" där uppe på höjden. Våra beledsagare kände varenda kåk vi passerade. "Tjejer på hugget" i USA hade egna bilar redan den här tiden! Det var jag och en göteborgare (hans namn är glömt) som fick åka med - vi var något i underläge och kände oss ganska små!

 

Det här var en syn för gudar! Nära Long Beach och örlogsbasen där Älvsnabben låg förtöjd kunde vi, år 1959, se denna kolossala exploatering av ett landskap - alldeles inpå storstaden Los Angeles knutar. "Signal Hill" heter oljefältet som är "world famous". En "kossa" står och mumsar i förgrunden och alla borrtornen bereder plats för fler kossor! Örlogsbasen Long Beach var en imponerande anläggning. Älvsnabben låg vid en oändligt lång kaj tillsammans med övervägande "minevessels". Det fanns inte en ledig plats utefter hela långa kajsträckan. Nästan varenda fartyg hade "biografen" igång på akterdäck. Det var rena filmkavalkaden när vi promenerade förbi på kvällarna!

 


Disneyland

 

Älvsnabbens besättning invaderar Disneyland i Los Angeles! Januari 1959.

 

Jag undrar om inte orkestern var på plats "för vår skull" -i alla fall så var det fullt pådrag när vi gjorde entré!

 

"House of the future" är kemiföretaget Monsantos och arkitektfirman Hamilton and Goodys m.fl. experimentala satsning som visas upp på Disneyland som spetsnyhet år 1958. "An exiting peek into tomorrow" i plast och fiberglas. Nog var vi imponerade alltid!

 

Här får vi lära oss hur "riktig" krigsdans går till!

 

"The Mark Twain" on tour.

 

 


Marineland of the Pacific - Los Angeles.

 

På den imponerande anläggningen Marineland i Los Angeles träffade vi redan första dagen på den tuffa pilotvalen "Bubbels". Här sträcker han ut sig med hela sin längd ovanför vattenytan.

 

  

Delfinen "Zippy" hoppar glatt och villigt efter en begärlig makrill.
Här var det stor show med många av havets intelligenta innevånare som uppträdande artister - bl.a. körsjungande sjölejon!

 

De sjungande sjölejonen får sin belöning av dirigenten
- en i sänder. för dom har också lärt sig att vänta på sin tur!

 


I Hollywood

 

LA Hollywood, Edgar Bergen Party. Älvsnabbenofficerare hemma hos den berömde buktalaren. Han sitter gömd längst bak t.h. June Allyson i mitten är högaktuell med sin stora TV-show -succé över hela Amerika, även med sin roll som hustru till Glenn Miller i då mycket aktuella "The Glenn Miller story". Klicka för att förstora!

 

 

Till början