Till
Älvsnabbens
startsida

 

Lars Thörnblads
färgbilder

Fotografernas
svart-vita
bilder

Om resan av
Lennart Lindgren
och Rolf Nilsson

Bilder på
Kronprinsens
tid ombord

 


Denna resa har
haft 50-års träff
i Stockholm!
Klicka för att
läsa om det!

 

Omslaget till
tidningen Snabbnytt

En av bilderna på figuren "313 Snabb" som förekom i resans tidning Snabb-nytt. Ritad av Roland Lööw. Klicka för att förstora!

En av bilderna på
figuren "313 Snabb"
som förekom i resans tidning Snabbnytt.
Ritad av Roland Lööw. Klicka för att förstora!


Kavajmärke skänkt
av dåvarande aspirant
Jan Nordenman.
Klicka för att förstora.

 

 

 

 
Långresan 1966-67

Kommendörkapten Kent Pejdell har skickat följande info om världsomseglingen 1966-67.

Kartan har Lars Nilsson, furir på denna resa, bidragit med.

Lars Thörnblad från Stockholm var värnpliktig furir och fotograf ombord. Han har bidragit med massor av de officiella bilderna från denna resa. Klicka i menyn till vänster för att titta på dessa.

FC Lennart Lindgren och PR-mannen ombord, Kommendörkapten Rolf Nilsson, har beskrivit resan i ord. Klicka i menyn till vänster för att läsa detta.

Med på denna världsomsegling var även H.M. Konungen Carl XVI Gustav. Vid denna tidpunkt var han Kronprins och kadettelev ombord. Klicka i menyn till vänster för att se bilder från Kronprinsens tid ombord.

Karta över världsomseglingen 1966-67. Klicka på bilden för att förstora!

Karta över världsomseglingen 1966-67.

Långresan 1966-1967 avgick den 10 november från Karlskrona och vi återkom den 6 maj.

Klicka på bilden för att förstora.

Bild på hela besättningen tagen av Lars Thörnblad.
Klicka på den för att förstora!

Fartygschef ombord var Kk 1, Lennart Lindgren och S Kk 2,  Emil Charpentier.

  Resrutt:
Tunis, Tunisien
Alexandria, Egypten
Aden, Sydjemen
Colombo, Ceylon
Cocos Keeling Islands, Australien
Fremantle, Australien
Hobart, Australien (Tasmanien)
Sydney, Australien
Wellington, Nya Zeeland
Pago Pago, Western Samoa
Honolulu, USA
San Fransisco, USA
Punta Arenas, Costa Rica
Nassau, Bahamas
Dublin, Irland
Göteborg, Sverige
Karlskrona

Utankarplatser:
Utanför Tunis 1 dag
Utanför Colombo 2 dagar Julafton, juldagen
Utanför Rottnest Island Australien 1 dag

Costa Rica fick för sig att de skulle spela mot Älvsnabbens "landslag i fotboll", de som kom 2:a i VM 1958. 25000 på läktarna, radioutsändning mm. Vi ledde med 1-0 men det blev i slutet 7-2 till dem. Älvsnabbens supportrar och lag bars i triumf genom Punta Arenas efter deras seger. /Kent, Sknr 22 med rätt att ta solhöjder.
 

Två bilder från denna fotbollsmatch troligen tagna av fartygsfotografen Lennart Carlsson.

 


Klicka på tidningsurklippen nedan för att förstora!

 

  


30-årsjubileet 1996

Till 30:års jubileet 1996 skrev Kadett Peter Thurell denna visa.
Klicka för att förstora.

    


35-årsjubileum 2002

Enligt Lars Nilsson har denna resa även firat 35-årsjubileum den 26-27 oktober 2002 (med ett års försening) ombord på MS Rosella (Dancing Queen). Kallelse hade utsänts av Sekonden Emil Chapentier, som uppmanade sin besättning boka biljetter och komma i tid. "Annars blir det landgångsförbud" sade Sekonden som känner sin (slarviga) besättning.  Maila gärna mer info om denna träff, ni som var med!


50-årsträff 22 september 2016!

Åkes Lindströms referat från 50-årsjubileet

1966/67 seglade HMS Älvsnabben jorden runt på 177 dygn och med 285 man ombord. Jag var en av dem.

Sedan vår långresa har det anordnats ett jubileum ungefär vart femte år. Den 22-23 september 2016 var det dags att fira 50-årsjubileum. Liksom vid 45-årsjubileet var det Asp K19 Peter Frisk och Asp K66 Lars Gatenfelt som planerade och höll i trådarna på ett excellent sätt. Och att det kändes extra högtidligt denna gång framgick av att det var påtagligt många som anmält sig, däribland flera som aldrig förut, eller blott någon enstaka gång deltagit i våra jubileer. Av de 220 som fortfarande levde deltog 114 i jubileet. Ett 40-tal hade angett förhinder, några hade skickat hälsningar av olika slag. 5-6 personer gick inte att hitta överhuvudtaget.

Så var det dags...
Det var mulet men ganska milt i Stockholm den 22 september 2016. Platsen var Viking-terminalen. Enstaka och i grupper kom vi, många hjärtliga återseenden blev det. Men den planerade seglatsen fick vänta, först embarkerades några bussar med destination Slottskyrkan och en minnesstund.


Här mötte oss sekonden, KK2 Emil Charpentier med fru. Den högtidliga minnesstunden i närvaro av Asp K1 Kronprinsen, numera kung, innehöll musik, psalmsång samt parentationer över avlidna skeppskamrater förmedlade av Asp K19 Peter Frisk och Asp K66 Lars Gatenfelt. En betraktelse hölls av menige matrosen 347 Per Unsgaard, numera kyrkoherde emeritus.

Efter minnesstunden blev vi mottagna av Asp K1 Kronprinsen i Lovisa Ulrikas matsal och en knapp timmes samkväm, där värden själv uppvisade ett strålande humör och både han och sekonden Emil Charpentier avlöste varandra med minnen från resan, se bild, innan det var dags att åka tillbaka till M/S Cinderella, tyvärr utan både K1 Kronprinsen och sekonden.

Som sig bör inleddes seglatsen med Divisioner med alle man och visning av långresefilmen. Det efterföljande uppropet med korta presentationer tog sin rundliga tid, men gav i gengäld en intressant inblick i hur olika livet kan gestalta sig.

Dagen avslutades med den stora jubileumsmiddagen där den gode trubaduren Asp K416 Peter Thurell förnöjde oss med några sånger med anknytning till vår resa och dessutom ledde allsången i den av honom författade hyllningssången En världsomsegling över havet till melodin Möte i monsunen.

Nästa dag, efter frukostbuffen samlades vi för besättnings-medlemmars berättelser, anekdoter, filmer/bilder och avslutning.

Och som sagt... Himla trevligt var det men också lite gripande när man inser att femtio år har passerat, att en del inte finns bland oss längre och att alla har sin livshistoria.

Vid ankomsten till Stockholm skildes vi, alla med förhoppningen att kunna träffas igen om fem år.

/ Menige Ahv 494 Åke Lindström

Till början