Till
Älvsnabbens
startsida

 

Tillbaka till
långresan
1967-68

 

 

 

 
Långresan 1967-68

Denna resa har haft jubileumträffar fyra gånger berättar Lars Agdö och Owe Lising.

 


Rapport från resans 50-årsträff

6-7-8 oktober gick vårt 50 års-jubileum av stapeln med 45 st förväntansfulla sjömän från 1967-68 års långresa med HMS Älvsnabben, berättar Lars Agdö.

Vi startade fredagseftermiddagen med bad i Almas varmbadhus. Ett kärt återseende. Därefter blev det en liten uppsamlingsmiddag på Scandic hotell, där vi även bodde bra i 2 nätter.

Lördagen började med en stärkande frukost innan vi marscherade mot Stumholmen och Marinmuseet. Där tog våra guider L. Larsson och R. Edvardsonn emot. De visade oss runt både i Marinmuseet och i Ubåtsdelen. Deras stora kunnande bidrog till en intressant rundvandring. Efter lunchbuffen i museets restaurang var vi stärkta inför promenaden till och runt på Örlogsbasen. Rundvandringen ombord på HMS Härnösand var för många av oss en höjdare.
Tack för den möjligheten och upplevelsen!

Lördagen avslutades med stor middag som vi startade med ”divisioner med alle man” och avlämning till vår högt uppskattade sekond Christer Fredholm. Efter god mat och dryck fortsatte kvällen med gamla minnen och många glada skratt.

Festkommiten vill tacka alla deltagare för ett härligt jubileum!
 

    

Klicka på gruppbilden för att förstora!

 

     

Sekonden Christer Fredholm.

    

    

    


Rapport från resans 45-årsträff

 

20-21 oktober firade 26 pigga sjömän att det var 45 år sedan vi genomförde vår långresa, berättar Lars Agdö. Ombord på Birka Paradise hade vi en mycket angenäm tillvaro.

Vi började lördags kvällen med att lyssna på f.d. aspirant Sven Rudbergs liv i Flottan m.m. Därefter tittade vi på FL.1´s film. Den har visats några gånger men väcker alltid sköna minnen.

Därpå intogs en mycket god 3- rätters middag med därtill hörande dryck plus kaffe och avec. Kvällen försvann alltför fort men så är det ju när man är i goda vänners lag.

Söndagen användes till återhämtning och en god lunchbuffé.

Ett stort TACK till er alla som gjorde vårat 45-årskalas så lyckat.

Lasse, Bosse och Roland

    

    

    

    

    

    

 


Rapport från resans 40-årsträff

Hej skeppskamrater!

Vilken start! En lördag med tråkigt väder. En del kom i spöregn och så blöta att vi fick vrida ur dem. Men när alla väl kommit in på plats och träffat sina gamla skeppskamrater så var humöret på topp. Vi hade gott om tid att snacka igång oss och vi blev 38 stycken till slut efter några sena återbud (p.g.a. sjukdom) och någon överraskande oanmäld. Det är ju roligt att bli så många som möjligt på träffarna. När Johansson med fru ända från USA kom endast för detta så kan väl fler i landet dyka upp.

Nu tar vi en kort promenad över till Skeppsholmens andra sida för att där ta färjan över till Djurgården för att få en guidad tur på Vasamuseet. Det blev mycket uppskattat då många ej varit där på många år, för det händer ju fortlöpande saker på "nybygget av Vasaskeppet". Så hade vi (ovetandes) några kunniga och pålästa i sällskapet som bidrog med en hel del intressanta saker som hänt Vasa både då och nu. Tillbaka från Djurgården med färjan och åter till af Chapman. Fullriggaren af Chapman var fortfarande på varv för att renoveringen dragit ut på tiden vilket vi sörjde över så vi fick hålla tillgodo med vandrarhemmets bar och lokaler på landbacken med samma namn. Vi gjorde nu stopp i receptionen och fördelade logi för de som skulle bo kvar här och tog en sväng förbi baren innan vi samlades i matsalen. Där fick alla göra en kort presentation av sig för att friska upp minnet på övriga. Som det såg ut så var det nog inte många som ej kände igen varandra. Det var nog mest namnen som gömt sig. God mat och dryck och stämningen på topp.

Timmarna rann iväg alldeles för snabbt. Det blev ändå ett sent besök på närliggande Grand hotell för att kolla in deras nya bar. Uppstigning söndag morgon och frukost för de som var kvar med lite eftersnack. Det är bestämt att om 5 år skall vi träffas i Göteborg och då håller två göteborgare i det hela. Det ser vi fram emot. Lite bilder från träffen bifogas. Till slut önskar vi varandra en riktigt God Jul och Gott Nytt År

Owe Lising

Bilderna är tagna av Owe Lising och Lars Agå.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

 

Bilder från 706 Lars G. Johansson, FC Hovmästare,
"The Fab4" och Sekonden Christer Fredholm.

 


35-årsträffen

Så här sammanfattar Owe Lising träffen den 5 oktober 2002 i ett mail till besättningsmedlemmarna:

Hej alla sjömän!

Nu har vi firat vårt 35-årsjubileum på Skönstavikslägret utanför Karlskrona i närheten av Rosenholm, som väl dom flesta känner till!

Ni kan tro att det blev lyckat! Synd bara att så få av dessa "unga gossar" kunde ställa upp. Vi blev bara 26 stycken inklusive Seconden "Still Going Strong" Christer Fredholm. Trots det låga deltagandet lät nog denna skara, framför allt efter middagen, som om hela besättningen varit närvarande.

Vi började dagen med inkvartering på ett logement med fördelning till över- resp underbingar samt bäddning! Det blev inget vidare välsträckta täcken som i ungdomens da´r, då ett släppt mynt skulle studsa!!!!

Därefter "Divisioner för alle man" utanför matsalen där undertecknad lämnade över till Seconden. Eftersom många år förflutit sedan båtresan krävdes en individuell presentation, då grånande hår m m försvårade minnesbilden sedan 1968. Några av dom tappra var ju dock faktiskt kända, då dom varit med på alla träffar vart 5:e år!

Sedan fortsatte gänget med diverse tävlingar där sjv 3 Gillberg avgick med segern. Då tävlingarna var svettiga för dessa gentlemän blev det en rask marsch ner till bastun vid sjön, där det naturligtvis intogs öl och korv! Seconden plus ett par till tappra gossar tog sig även dopp.

Uppsnyggning inför middagen innan drinkar i baren vankades, som FC hovm Johansson, hitrest från USA, generöst bjöd på!

En förträfflig 3-rätters meny serverades av Bryggargårdens Restaurang som sköljdes ner med både snaps, öl och vin. Middagen avslutades med kaffe och avec.

Kalaset fortsatte sedan med bildspel från resan, som FPa Blomstrand förevisade och som blev mycket uppskattat.

Kvällen blev lång med många minnen och glada skratt men allt kan inte sättas på pränt!!!!

Vi som deltog hälsar till övriga besättningen och väl mött på 40-års kalaset som troligtvis blir i Stockholm.

Vid pennan lekte 3 Ove Lising

Till början