Till
Älvsnabbens
startsida


Tillbaka till
långresan
1977-78

 

Bildspelen
från träffen

Välkomsten

Savoy och Malmö

Salvador

New Orleans

Devil Island

Luciauttagningen

Ombord

Mikael Nilssons
blandade bilder

Ärtans bästa bilder


Bildspelen
i lägre upplösning
som går snabbare
att öppna

Salvador

New Orleans

Devil Island

Luciauttagningen

Ombord

Mikael Nilssons blandade bilder

Ärtans bästa
bilder


Filmerna
från träffen

Välkomsttalet
och inledning

Bertils tacktal

Festkommittén
hedras


Filmerna
i lägre upplösning
som går snabbare
att öppna

Välkomsttalet
och inledning

Bertils tacktal

Festkommittén
hedras


Rykande färsk
Snabbnytt

 

Artikel om träffen i
Flottans Mäns tidning nummer 3 2013.
Klicka för att förstora:

 

 

 


35-års jubileum för resan 1977-78

Så var det äntligen dags för jubileum i Malmö, för första gången! På föregående träff i Göteborg bestämde ju vi "Malmöpågar" att bjuda ner er till Malmö, och vi tog oss an uppdraget med entusiasm. En festkommitté på 11 personer bildades:

Tommy Andreasson Vpl Tvättare
Anders Garin Aspirant
Bengt Grip Vp Tvättare
Anders Holmberg Vpl Matros
Björn Julius Löjtnant
Jan Gyllis Karlsson Överfurir
Stefan Leo Vpl Skrovhantverkare
Peter Mastborn Vpl Kock
Jörgen Palm Vpl Skrovhantverkare
Bernt Söderlindh Vpl Hovmästare
Tomas Wallin Vpl Diskare


Kockumshuset, i vars restaurang vi hade vår träff.

 

Vi i denna kommitté hade ju innan dess träffats varje år, under flera år i januari, bara för den trevliga samvarons skull, men den 13 augusti 2012 hade vi den första riktiga planeringsträffen inför vårt jubileum. Detta skedde under gemytliga former med ett grillparty hos Bernts företag med sin fina uteplats.

  

Här kom vi fram till att hålla jubileet den 19-20 april 2013. Fast hur och var, var ännu en öppen fråga. Många förslag stöttes och blöttes fram och tillbaka. Offerter till flera hotell i stan skickades under hösten och hotellen och dess konferenslokaler blev även okulärbesiktigade av oss. Till slut framstod Savoy som lämpligast hotell och med rimliga priser.

Och Kockumshusets restaurang var det alternativ som hade mest marin anknytning. Plus att Tommy Andreasson jobbar på Kockums och kunde förhandla med köket om ett trevligt och prisvärt upplägg.

Sagt och gjort, intresseanmälan i form av vanligt brev skickades ut i september 2012 efter att vår ständige sekreterare Glenni Nielsen uppdaterat hela besättningslistans adresser. Även e-post skickades ut till de som vi hade detta till.

Allteftersom kom det in 71st positiva besked och 10 negativa. Vi beslöt då att gå vidare. Om de positiva svaren varit för få, hade vi vid den tidpunkten ställt in det hela!

Riktig anmälan gick sedan ut endast via e-post och efter lång och spänd väntan blev vi till slut 59 stycken som anmälde sig genom att sätta in 700 kronor. Hotellrum var förbokade på Savoy.

Tommy Andreasson hade förhandlat fram en lockande meny och sett till att allt skulle bli fint dukat och att serveringspersonal fanns på plats under kvällen. Anders Holmberg införskaffade lämpliga drycker vid sina regelbundna lastbilsturer utomlands. Peter Mastborn, träffens providör, införskaffade passande viner till maten från vårt kära svenska systembolag.

 

Förfest fredagen den 19 april

Under fredagseftermiddagen började de första festsugna dyka upp. En del hade t.o.m. kommit ännu tidigare!
Många rörande återseenden kunde skådas i Savoys reception, restaurang och på det intilliggande Bishops Arms.

    

Från ca 18.00 hade vi bestämt att förfesta i Bishops Arms restaurangdel.
Vi blev ca 25 sjöbusar som lyckades förvirra personalen till den milda graden att flera dubbelbeställningar och annat tyvärr skedde.

Men roligt hade vi! Många historier återberättades redan denna kväll, lite extra kryddade sen förra gången, förstås. Annars förbleknar de ju lite efter 35 år.

Sten Söderlind hade tagit fram ett jubileums-kit bestående av manschettknappar, slipsnål och pin med Älvsnabbens vapen som han erbjöd till försäljning.
De är verkligen vackra och en prydnad för alla oss! Läs mer om dessa under "
Markan"!

 

Lördagen 20 april guidat besök av U3

På programmet för förmiddagen stod att samling skulle ske i Savoys reception kl. 10.00 för gemensam gångmarsch till tekniska museet och guidning i ubåten U3. F.d. aspirant Anders Garin tog befälet för detta uppdrag och ett 20-tal något sjösjuka sjömän gungade iväg. Anders är även till vardags med i den veteranbesättning som varje vecka finns i ubåten och guidar besökarna. Vid ankomst till museet fick alla först en grundlig genomgång i hörsalen av Hans Carlsson, som måste vara en av de från flottan som vet mest om allt man kan tänkas vilja veta om flottan! Tack alla i U3:s veteranbesättning för att vi fick komma!

    

Därefter blev det inspektion inne i ubåten där flera från veteranbesättningen stod vid olika platser i båten och berättade. Ubåten inspekterades även på utsidan och gruppfoto togs.
Vår f.d. ITO Hans Fredriksson är faktiskt en av dem som seglade ner U3 till Malmö på sin sista färd för att bli museifartyg, så det måste ha varit extra nostalgiskt för honom!

    

     

    

Efteråt blev det gemensamt återtåg till Savoy och sedan fick mannarna en fri eftermiddag i det soldränkta Malmö.

 

Marsch mot Kockumshuset

Kl. 16.15 var det så dags igen att samlas i receptionen. Alla var snyggade och väldoftande inför kvällens jubileum.
Bernt Söderlindh och Tommy Andreasson tog nu befälet och startade en ny gemensam gångmarsch mot Kockumshuset, där kvällen skulle avnjutas.

    

    

På vägen fanns det olika saker för Bernt och Tommy att berätta om.
Ångisbrytaren s/s Bore, restaurangbåten Prins Bernhard, Klaffbron, den gamla torrdockan och inte minst den unika spetsbunkern inne på Kockums gamla område.

 

Inmönstring till Kockumshusets restaurang

    

När besättningen kommit fram till Kockumshusets restaurang vid 17-tiden väntade traditionell inmönstring. Vid ett bord försett med giggkläde, svärd, kikare och pansarlucka från ventilen i Folke Holms hytt på Äbn, satt f.d. löjtnant Björn Julius med sin vita skärmmössa och bockade av alla 59. Därefter fick alla en namnetikett av f.d. ÖFU Jan "Gyllis" Karlsson. Gyllis var iklädd i sin gamla ÖFU-kavaj med gradtecken och allt. Han var kvällens stiligaste besättningsman! Sedan hälsades alla välkomna av Internet-FC Stefan Leo, stolt försedd med Bertil Daggfeldts vita skärmmössa, som Bertil hade burit ombord på resan. En gåva till Stefan vid träffen i Sthlm 2003.

    

Öfy Jan "Gyllis" Karlsson

Alla försågs med bubblande välkomstdrink (Frexinet Carta Nevada 7743) och sorlet i lokalen ökade väsentligt. De flesta hade ju inte setts sedan 2008 i Göteborg och flera hade aldrig varit med på någon träff förut. Många glada återseenden utspelades och det var inte långt till tårarna hos vissa.

Stefan Leo hade även tagit med många av sina minnessaker från resan och saker som han fått av andra besättningsmän från andra resor. Och diplom och hedersintyg för sitt arbete med www.alvsnabben.se.

    

    

Till besättningen överlämnade Bertil Daggfeldt tre tjocka fotoalbum med de officiella foton som togs ombord på resan.
Internet-FC planerar att scanna in alla foto och lägga ut på hemsidan.

På en given signal ombads alla att sätta sig framför projektorduken med valfri dryck i handen. Först hälsade Internet-FC alla mycket välkomna till Malmö och vårt jubileum. Därefter en kort inledning om hur förberedelserna gått till, hur många vi var som kommit, vilka som inte kunde komma men som skickat hälsningar, vilka långväga gäster som kommit, lite om vår resa och vad vi tänkte visa under presentationen innan maten. Även en nytagen bild på det mullbärsträd som vi tog hem från Toulon visades. Det har nu blivit ett stort vackert 35-årigt träd som står i Kungsholms fort med skylt och allt. Alla bildspel finns att välja i menyn till vänster!

    

En parentation med tänt ljus och efterföljande tyst minut hölls av Internet-FC för de 22 kamrater som lämnat oss sedan vi kom hem 1978. Det visade sig sedan att ytterligare en gått bort i februari.

Kvällens första presentation blev att Tommy Andreasson höll ett mycket intressant föredrag om Kockums och dess historia, Kockumsområdet och många av de fartyg som byggts där. Många frågor ställdes, framför allt om det nya ubåtsprojekt som just nu utvecklas i Kockumshuset, kallat A26.

Därefter kom kvällens första Äbn-bildspel till tonerna av Martin Atterbys "Älvsnabbenvisan" från aspirantspexet innan Tanger. Denna sång är ju en sammanfattning av hela resan och blev en bra inledning för att förflytta oss mentalt 35 år tillbaka i tiden.

Sedan ett bildspel om Salvador till sambamusik av numera Sverigeboende Simone Moreno, som kommer just från Salvador Bahia. Och de fina bilderna till dessa bildspel kom bl.a. från Mikael Nilsson och Ärtan Andersson. Det var tidigare ej visade bilder av mycket hög kvalité!

    

    

Vi satte oss till bords klockan 19.00 och på trerättersmenyn stod först en förrätt i form av en krispig sallad med prosciuttoskinka, mozzarella, tomat, valnöt och stekta brödkrutonger. Till detta valfri dryck, men det tyska vita vinet Biecher Riesling Resérve (2198) rekommenderades av kvällens providör, Peter Mastborn. Många ville dock hellre ha öl och snaps, som fanns av olika sorter.

Borden var mycket trevligt och vackert dukade med bl.a. fint porslin och glas från Kockums representationsrestaurang.
Det hade våra två värdinnor för kvällen gjort tidigare, och de var även med oss under hela kvällen och såg till att vi inte var utan mat och dryck.

På borden låg även ett rykande färskt nummer av Snabbnytt, som vanligt finurligt och skämtsamt skriven av våra oförtröttliga redaktörer Ödlon och Vittorio, m.h.a. Ärtan.

Huvudrätten bestod av marinerad örtkryddad oxfilé med potatisgratäng och diverse tillbehör. Till detta hade kvällens providör valt ut det utsökta röda vinet Intimo Malbec (2041). Heder åt denne man!

Efterätten var en kulinarisk läckerhet av vaniljparfait med bär och frukt. Till detta ett lite sötare dessertvin.
All heder åt den duktige, trevlige kocken, som ensam tillagat dessa rätter!

Innan desserten var avslutad bokstavligen hoppade vår äldste närvarande besättningsman, dessutom hedersgäst, Bertil Daggfeldt, upp på en stol och höll ett entusiastiskt tacktal till oss alla. Hans ungdomlighet är något som vi alla beundrar! Kan det vara så att vår resa till främmande länder byggt hans starka fysik och klara sinne? Kan det vara så att vi alla andra därför också kommer att behålla vår ungdomlighet lika länge som vår käre FC? Det är bara att hoppas!

Bertil tackade bl.a. för maten, festkommitténs insats och jubileet. Han uppmärksammade även Roland Bagnasco, som i New Orleans tappert hade druckit sig till en statyett på Pat O´Briens , men som retfullt nog snubblande på den förrädiska minrälsen när han kom ombord, stöp i däcket och krossade statyetten. Som kompensation fick Bagnasco av Bertil ett av de stora drinkglas som man fick sina drycker serverade i inne på Pat O´Briens. Stort jubel uppstod och jag tror att Bagnasco också blev helnöjd, efter 35 år. Äntligen fick han något att ställa i bokhyllan som minne från denna episod!

Därefter tackade Bertil f.d. VPL Skrovhantverkaren Stefan Leo, som han vid tidigare träffar själv utnämnt till Internet-FC och upprätthållare av våra återträffar, genom att förära honom sin blåa vinter-skärmmössa! En otroligt stolt Internet-FC tog emot denna gåva under stort jubel. Nu är Internet-FC försedd med både sommar- och vinterskärmmössa, beredd på alla sorters väder.

     

Sedan var det festkommitténs tur att hedras. Alla tio kallades fram. Redan vid förra träffen hade Internet-FC introducerat "HMS Älvsnabbens förtjänstmedalj i guld", att delas ut till de som är med och upprätthåller våra återträffar och minnet av vår resa. Denna medalj dekorerades alla i festkommittén med, utom Bernt Söderlindh, som redan vid förra träffen dekorerades och utsågs till Sambo (Sambandsofficer) för sina regelbundna insatser med att hålla adresslistan uppdaterad och göra brevutskick.

Efter detta var det dags för våra oförtröttliga Snabbnyttsredaktörer Ödlon och Vittorio att hedras och dekoreras. Tyvärr hade Vittorio redan tidigare måst lämna sällskapet för nattjänst på redaktionen, så bara Sten Söderlind (Ödlon) kunde ta emot besättningens jubel. All heder åt dessa journalister! Det är inte många tidningar som regelbundet getts ut under 35 år och även under hela vår resa!

Sten berättade sedan entusiastiskt om en episod i Monaco, dit han och ett par andra tagit sig i civila kläder under vårt besök i Toulon. Resultatet av denna händelse kunde enligt Ödlon blivit att vi skjutit sönder och samman hela furstendömet Monaco med våra kraftiga aktra 15,2 cm kanoner! Som tur var undveks detta med nöd och näppe, till glädje för monegaskerna där!

    

Internet-FC tog därefter upp frågan om var nästa träff skall hållas, vårt 40-års jubileum 2018. Frågan kastades ut, men enligt vår tidigare "turgång" borde det bli Stockholm. En entusiastisk Hoffmann räckte upp båda händer i luften och skrek "Jaaa!". Kanske mest på skoj, men Internet-FC var inte sen att överlämna "stafettpinnen". Och vi tror alla att Hoffmann är helt rätt person att vara med och ordna denna träff! Inte ensam förstås. Sidan om honom satt bl.a. Thomas Kenwood som senare också visat sitt intresse att hjälpa till. Alla vi andra tackar dessa två för att föra traditionen vidare och ser fram emot nästa träff!

Sedan blev det kaffe med avec vid de runda borden. Ljudnivån höjdes ytterligare flera steg och de historier som där berättades var nog ordentligt överdrivna, men säkert mycket intressanta.

    

    

    

    

Nu körde vi även ett bildspel med ljud från vår berömda luciauttagning ombord. Det är Michael Larsson som påpassligt nog spelade in hela spektaklet uppe på livbåtsdäck på sin medhavda kassettbandspelare. Dessa unika ljud har vi inte hört på 35 år! Vilken nostalgisk upplevelse att få höra Gyllis sjunga en dansk sång och aspiranternas spektakulära show! Tack Michael, för att du letat fram detta ur dina gömmor!

Det blev också ett bildspel om New Orleans som inleddes med ett par bilder som Bengt Lundgren tagit. Han har varit där nyligen och inspekterat förödelsen efter vårt besök och Katrina. Allt verkar vara återställt. Musiken till dessa bilder var en gammal låt av Peter Himmelstrand, "Ljuva Dixieland", vars roliga text får en att tro att han varit med på vår resa!

Framåt midnatt var det så dags att utrymma lokalen eftersom hela huset är ett militärt skyddsobjekt. Besättningen begav sig tillbaka in mot centrum och satte kurs mot olika barer och uteserveringar. Vissa gick till Bishops och vissa till uteserveringarna runt lilla torg. Vädret var ju mycket milt.

Att behöva vara tillbaka ombord senast 01.00 gällde inte denna kväll, vilket många utnyttjade... Dagen efter samlades de flesta i Savoys restaurang för frukost och ett sista samtal innan vi skildes åt. Alla var rörande överens att det varit en lyckad träff och att vi skall ses i Stockholm 2018!

Alla bilder (nästan) och filmer är tagna av våra två officiella fotografer Johnny Gustavsson och Robin Mellgården!
All heder åt dessa också!


Vi som var med

Andersén Johnny

Andersson Christer

Andreasson Tommy

Bagnasco Roland

Bendroth Christer

Bengtsson Mats

Bergne Mikael

Bohman Anders

Borg Arne

Bruno Johan

Brännström Mats

Daggfeldt Bertil

Dufbäck Bertil (Ärtan)

Ebeling Carl Fredrik

Ek Bengt

Fredriksson Hans

Garin Anders

Grip Bengt

Grünfeld B

Gustavsson Johnny

Hallén Bengt

Hansson Björn

Havir Jiri

Hein Peter

Hoffman Raoul

Holmberg Anders

Håkansson Thomas

Julius Björn

Karlsson Ebbe

Karlsson Jan Gyllis

Kenwood Thomas

Kjellström Per

Kristoffersson Lars-Åke

Larsson Michael

Leo Stefan

Leveau Peter

Lundgren Bengt

Mastborn Peter

Maxander Per

Mellgården Robin

Nilsson Mikael

Palm Jörgen

Roedenbeck Walter

Rofors Mats

Roth Magnus

Sandberg Håkan

Sjöholm Johan

Sjöström Sven-Erik

Stafsing Magnus

Ström Adrian

Strömbäck Staffan

Söderlind Sten

Söderlindh Bernt

Tegnér John

Thunhielm Ove

Thörnkvist Tommy

Wallin Tomas

Wedsberg Jan

Wendt Anders

Wincent Anders


 

Några inkomna hälsningar och tack

 

Vill framföra mitt stora tack till dig och dom övriga i festkommittén för en väldigt trevlig kväll med god mat, många härliga minnen och skratt!
Med Vänliga Hälsningar
Björn Grünfeld


På väg hemåt efter en väldigt trevlig kväll med förvånansvärt unga skeppskamrater från Älvsnabben. Allt under ledning av Stefan Leo, sedan tio år fartygschef för den Älvsnabben som här http://alvsnabben.se/ kryssar genom cyberrymden och tillika Älvsnabben Webbansvarig. Med på kvällen var också vår alltid unge fartygschef IRL Bertil Daggfeldt, Walter Roedenbeck, Adrian Ström, Jan Wedsberg, Magnus Roth, Sten Söderlind, Arne Borg, Thomas Kenwood och många fler.
Staffan Strömbäck


Jag känner mig onekligen lite "sjösjuk" efter gårdagens sjöslag! Tack för en mycket trevlig helg :))
Jan Wedsberg


En i allt glad nostalgisk blöt minnesvärd Älvsnabbenkväll där det till och med gungade i lejdaren upp till bingen på Hotel Savoy igår! Konstigt? Tack skeppskamrater för en minnesvärd kväll!
Adrian Ström


Efter vår 35-års fest 77-78 vill jag tacka alla för en trevlig helg i Malmö. Speciellt tack till alla som arrangerade.
Bengt Lundgren

Jag vill bara framföra mitt tack dej och fest kommittén till en väl genomförd återträff.
Med vänlig hälsning
Thommy Thörnkvist


Stort tack för en riktigt välordnad och kul kväll, det var verkligen skoj att träffa alla snabben kompisar igen !
Mvh John Tegnér


Tack för en mycket lyckad återträff! Väldigt god mat och dryck.
Mvh Sven-Erik Sjöström


Hej käre vän!
Det är jag som ska tacka! Vilken kväll! När jag kom till hotellrummet sa jag till Ulla: “Jag har aldrig haft en så rolig kväll!” Alla var så trevliga och vänliga. Stämningen var på topp. Ni hade förberett denna fest fantastiskt väl. Att Du dragit det tyngsta lasset förstod nog alla. Festkommittén hedrade verkligen Malmö. Det kommer nog inte att kunna överträffas. Roligt att Hoffman tog stafettpinnen för Stockholm 2018. Njut nu av våren och vila välförtjänt på Dina lagrar!
Din gamle vän Bertil


Hej Stefan, ett stort jätte tack för en fantastisk sejour i Malmö, vilket jubileum. Allt ni och framförallt du fixade, tack - jag njöt hela kvällen - fantastiskt med såna skeppskamrater. Ses i Stockholm nästa gång och hälsa alla i festkommittén med ett stort tack!
Splice the main brace!
Magnus Stafsing


Hej. Tack, det var som alltid fantastiskt kul att ses och ni som ordnade detta skall ha stort tack! Det var också trevligt att få några timmar i Malmö på söndagen, det blev en tur förbi Torson och vidare längs havet. Jag träffade på Anders Wendt på lilla torget innan jag tog bussen till flyget, det var lite lustigt. Jag hoppas vi hörs eller ses snart.
Med varma hälsningar Johnny Andersén


Tack Stefan för en minnesrik och väl arrangerad fest. Jag hade glädjen att sitta bredvid Hoffman som nu tar över stafett pinnen. Det här rätt man att leda nästa tillställning i Kungl. Huvudstaden. Jag har redan blivit kallad och tackat ja. Målet som jag ser det (stretchgoal) är 100 sjömän. Detta kommer jag förankra vid vår Kick - off. eso Tre honnörsaluter för Stefan Leo med besättning från Malmö.
Thomas Kenwood


Internet-FC och övriga festkommittén !
Bröder!
För det första: ett stort tack för planering och genomförande av vårt 35-års jubileum.
För det andra: det glädjer ett gammalt kommishjärta att träffa er "ungdomar" och se vad ni åstadkommit på 35 år.
För det tredje: ser fram mot nästa möte, med den saken är det ju numera som så att det föreligger en viss osäkerhet huruvida det blir jag själv (snart 70) eller min ande som kommer.
Äbn forever
ITO

Till början