Till
Älvsnabbens
startsida


Tillbaka till
långresan
1977-78

Skåneträffar

 

 

 


Jubileum och återträffar för långresan 1977-78

Älvsnabbens besättning från 1977-78 har hittills haft 9 st välbesökta återträffar med 5 års mellanrum sedan hemkomsten.

Vårt 50-års jubileum ska hållas i Karlskrona 2028 där allt startade.

Där emellan har det även hållits ca 20 Skåneträffar varje år. Klicka här för att läsa om dessa.


5-års jubileum

Första återträffen var 26-27 mars 1983 i Karlskrona med 114 besättningsmän. På programmet stod bl a tårögt besök på den nu pensionerade Älvsnabben och ersättaren, HMS Carlskrona. Upprop skedde i mönstersalen, middag avnjöts i af Trolle och inkvartering skedde i af Jarramas. Träffen avslutades med korum i gamla Marinmuseet av fartygspastorn, Börje Johansson. Träffen omnämndes även i en lokal tidning under rubriken "Jubilarerna sade adjö till Snabben".


10-års jubileum

10-års jubileet firades i Stockholm 1988 med inkvartering på Drottning Victorias örlogshem. Med denna gång var 86 gamla sjömän. Middag och diverse återupplivande av gamla minnen m.m. intogs i sjöofficersmässen på Skeppsholmen. Därefter var det fria aktiviteter för de som önskade.


15-års jubileum

15-års jubileet utspelade sig 1993 i Göteborg. 110 st av besättningen var inkvarterade i Kustartilleriets kaserner. Jubileet inleddes på fredagen med samkväm på hotell Europa i Göteborg under Mats Rofors uppskattade ledning. Under samlingen på lördagseftermiddagen gavs många bejublade framföranden, bl a FC's multimediepresentation av resan. Under lördagens middag fick vi återuppleva många gamla minnen och historier, en hel del hittills oberättade! Daggis Stompers gjorde även ett efterlängtat framträdande.

Alla deltagare på 15-års jubileet i Göteborg. Klicka för att förstora och se hur vi såg ut på den tiden. Lägg märke till den rödaktiga bockkranen i bakgrunden. Det är ju Eriksbergs varv, där Älvsnabben byggdes 1943!


20-års jubileum

20-års återseendet i Mars 1998 hölls återigen i starthamnen Karlskrona. Med denna gång var ca 50 stycken ålderstigna, men pigga flottister. Firandet inleddes redan på fredagskvällen på fd Restaurang Skeppet, numera Nivå, med mycket prat och glada återseenden. Inkvartering skedde på kasern Anckarstjärna nere vid Örlogshamnen. På lördagsmorgonen besåg vi nuvarande långresefartyget Carlskrona's hemkomst från årets långresa. Det var många av oss gamla sjöbusar som fick en tår i ögat vid denna syn. Vi fick även komma ombord för en rundtur och kunde snabbt konstatera att det trots allt var bättre förr.

Lördagseftermiddagen inleddes med inmönstring och föredrag om det nya smygfartyget Visby i den fina Modellsalen. Därefter intogs middag med avec i Karlskronas anrika Sjöofficersmäss. Vi blev även visade runt i denna historiska lokal, med bl a många gamla Älvsnabbenminnen. Denna oförglömliga kväll bestämdes att Älvsnabbens historia skulle ut på Internet och även nytt datum och plats för 25-års träff bestämdes. På söndagen besökte vi det nya marinmuseet på Stumholmen.


25-års jubileum i Stockholm

Den 29 mars 2003 hade vi ett stort 25-års jubileum på Skeppsholmen i Stockholm.

Klicka här för att läsa allt om träffen!


30-års jubileum i Göteborg

Den 28-30 mars 2008 hade vi 30-års jubileum på Hotell Gothia Towers i Göteborg.

Klicka här för att läsa allt om träffen!


35-års jubileum i Malmö 19-20 april 2013

Klicka här för att läsa allt om detta!


40-års jubileum i Stockholm 16-17 mars 2018


45-års jubileum i Göteborg 24-25 mars 2023

Klicka här för att komma till sidan om vår senaste träff!

Till början