Älvsnabbens vapen, som fastsatt på en träplatta delades ut till värdarna vid varje hamnbesök.


Jubileum och träffar
för långresan
1977 - 1978

Älvsnabbenmedaljong

 

Innehåll

 

 


Tillbaka till
Älvsnabbens
startsida

Tillbaka till
långresan
1977-78

 

 


Älvsnabbens besättning från långresan 1977-78 har hittills haft 8st välbesökta återträffar med 5 års mellanrum sedan hemkomsten.

Dessutom har en del av besättningen från
Skåne haft ett par småträffar däremellan.
 

Nästa återträff blir
ett 45-års jubileum 2023!

Detta planerar vi hålla på båten mellan Göteborg och Kiel.

Vårt 50-års jubileum 2028 ska hållas
i Karlskrona där allt startade.


5-års jubileum

Första återträffen var 26-27/3 1983 i Karlskrona med 114 besättningsmän. På programmet stod bl a tårögt besök på den nu pensionerade Älvsnabben och ersättaren, HMS Carlskrona. Upprop skedde i mönstersalen, middag avnjöts i af Trolle och inkvartering skedde i af Jarramas. Träffen avslutades med korum i gamla Marinmuseet av fartygspastorn, Börje Johansson. Träffen omnämndes även i en lokal tidning under rubriken "Jubilarerna sade adjö till Snabben".


10-års jubileum

10-års jubileet firades i Stockholm 1988 med inkvartering på Drottning Victorias örlogshem. Med denna gång var 86 gamla sjömän. Middag och diverse återupplivande av gamla minnen m m intogs i sjöofficersmässen på Skeppsholmen. Därefter var det fria aktiviteter för de som önskade.


15-års jubileum

15-års jubileet utspelade sig 1993 i Göteborg. 110st av besättningen var inkvarterade i Kustartilleriets kaserner. Jubileet inleddes på fredagen med samkväm på hotell Europa i Göteborg under Mats Rofors uppskattade ledning. Under samlingen på lördagseftermiddagen gavs många bejublade framföranden, bl a FC's multimediepresentation av resan. Under lördagens middag fick vi återuppleva många gamla minnen och historier, en hel del hittills oberättade! Daggis Stompers gjorde även ett efterlängtat framträdande.

Alla deltagare på 15-års jubileet i Göteborg.

Alla deltagare på 15-års jubileet i Göteborg.


20-års jubileum

20-års återseendet i Mars 1998 hölls återigen i starthamnen Karlskrona. Med denna gång var ca 50 stycken ålderstigna, men pigga flottister. Firandet inleddes redan på fredagskvällen på fd Restaurang Skeppet, numera Nivå, med mycket prat och glada återseenden. Inkvartering skedde på kasern Anckarstjärna nere vid Örlogshamnen. På lördagsmorgonen besåg vi nuvarande långresefartyget Carlskrona's hemkomst från årets långresa. Det var många av oss gamla sjöbusar som fick en tår i ögat vid denna syn. Vi fick även komma ombord för en rundtur och kunde snabbt konstatera att det trots allt var bättre förr.

Lördagseftermiddagen inleddes med inmönstring och föredrag om det nya smygfartyget Visby i den fina Modellsalen. Därefter intogs middag med avec i Karlskronas anrika Sjöofficersmäss. Vi blev även visade runt i denna historiska lokal, med bl a många gamla Älvsnabbenminnen. Denna oförglömliga kväll bestämdes att Älvsnabbens historia skulle ut på Internet och även nytt datum och plats för 25-års träff bestämdes.

På söndagen besökte vi det nya marinmuseet på Stumholmen.


Skåneträff 4 september 1999

Under sommaren 1999 skickades brev med aktuella adresser ut till alla besättningsmän. Dessutom inbjöds alla i Skåne, Blekinge och Halland till en extra träff på Centralens Pub i Malmö 4 september.

Så skedde också, och under trevliga former träffades vi 10 st och hade en lång och intressant kväll med mycket prat om gamla minnen och äventyr. Med på denna träff var följande värnpliktiga:

666 Stefan Leo Malmö, 563 Jörgen Palm Malmö, 235 Peter Mastborn Malmö, 250 Mats Bengtsson Helsingborg, 723 Leif Mellbäck Falkenberg, 745 Tommy Andréasson Svedala, 793 Mikael Nilsson Höganäs, 448 Bengt-Göran Håkansson Lund, 798 Bengt Grip Trelleborg, 115 Anders Wendt Malmö.

Även Bernt Söderlindh från Vellinge skulle deltaga men var tyvärr sjuk vid tillfället.


25-års jubileum i Stockholm

Den 29 mars 2003 hade vi ett stort 25-års jubileum
på Skeppsholmen i Stockholm.

Klicka här för att läsa allt om träffen!

 


Skåneträff hemma hos
B-G Håkansson 5 juni 2004

Den 5 juni var vi 8st av besättningen från Skåne som träffades hemma hos fd VPL däcksmatros Bengt-Göran Håkansson. Vid ett förmöte i februari 2003 på Centralens pub i Malmö inför 25-årsträffen hade B-G lovat att han skulle bjuda hem oss allihop. Vi andra trodde förstås att detta bara var ett glatt infall under ölets påverkan, men där hade vi fel!

Klicka här för att läsa mer om denna gemytliga träff!

 


Skåneträff 18 januari 2008

Inför den stundande 30-årsträffen 28-30 mars 2008 samlades 10st ur besättningen från Skåne för en lite uppvärmning och träningsläger.

Följande var med:

666 Stefan Leo Malmö, 563 Jörgen Palm Malmö, 235 Peter Mastborn Malmö, 250 Mats Bengtsson Helsingborg,  448 Bengt-Göran Håkansson Lund, 798 Bengt Grip Trelleborg, Bernt Söderlindh Vellinge, Peter Leveau Helsingborg, Anders Holmberg Trelleborg och Tomas Wallin Båstad.

 

Klicka för att förstora bilden!

Vi började med att träffas på Gamla Centralens pub, som numera heter O´Learys. Sedan gick vi i samlad trupp till Restaurang Elyseé för att intaga lämplig skaffning backlagsvis med hälsosam dryck därtill. Därefter avslutades kvällen på nattklubb. Jag kan intyga att takterna sitter i! Vi kom överens om att göra om detta den tredje fredagen i januari VARJE år! Alla ni andra som läser detta är också hjärtligt välkomna!

 

     

 

     

Klicka på bilderna för att förstora!


30-års jubileum i Göteborg

Den 28-30 mars 2008 hade vi 30-års jubileum
på Hotell Gothia Towers i Göteborg.

Klicka här för att läsa allt om träffen!

 

DVD med hela film- och bildspelet från träffen
finns att köpa! Klicka på bilden för att läsa mera!

Minnesaker till vårt jubileum. Finns fortfarande att köpa!
Klicka på bilden för att läsa mera!

 


Skåneträff 23 januari 2009

Att träffas i Malmö i januari varje år har instiftats som en tradition för oss i Skåne med omnejd, men naturligtvis är ju alla från besättningen välkomna. Denna gång var ju även Thomas Caplin med. Han är ju från Malmö men bor numera i Norge . Han var inte med på träffen i Göteborg.

 

Vi startade, som traditionen bjuder, på O'Learys nere vid centralstationen i Malmö. Efter diverse vätskeintag gick vi åter i samlad trupp till Restaurang Elysée där vi fortsatte vår sociala samvaro.

Ett seriöst syfte med träffen var ju att så smått börja planera inför nästa träff, som skall vara i Malmö 2013. En hel del både vilda och seriösa förslag lades fram. T.ex.. att förlägga träffen på översta konferensvåningen i Turning Torso. Men risken finns ju att vi gamla sjömän inte mår så bra på sådana höjder. Vi trivs nog bäst nere vid vattenytan. Tyvärr kan inte fler förslag avslöjas, men det finns en hel del att välja mellan!

Följande var med:

666 Stefan Leo Malmö, 563 Jörgen Palm Malmö, 235 Peter Mastborn Malmö, 798 Bengt Grip Trelleborg, nyblivne hallänningen Bernt Söderlindh, Anders Holmberg Trelleborg, Tomas Wallin Båstad och Thomas Caplin Norge.

 


Skåneträff 22 januari 2010

Som traditionen numera bjuder så hade vi återigen en sedvanlig Skåneträff i Malmö, fredagen 22 januari. Vi träffades som vanligt på O'Learys (gamla Centralens pub). Sedan gick vi rakaste vägen till Restaurang Elysée för att inta mat och dryck. Många gamla minnen berättades under glada skratt och tillrop. Numera har vi ju haft så många återträffar att vi även börjat berätta historier från dessa. En del grundläggande planering inför nästa riktiga träff, 2013 i Malmö, gjordes också. Vi kom fram till att vi kan ligga lågt något år till, men sedan börjar det bli allvar. Att överträffa Rofors arrangemang i Göteborg blir svårt, men vi skall göra vårt bästa. Det var vi överens om!

Med på träffen var flera av de vanliga, Stefan Leo, Bernt Söderlindh, Tomas Wallin, Jörgen Palm, Peter Mastborn, Mats Bengtsson och Bengt Grip. Ytterligare en trevlig gäst deltog denna gång, f.d. aspiranten och Malmöbon Anders Garin. Kvällen avslutades på nattklubb (se sista bilden) för de flesta av oss.

Klicka på bilderna för att förstora!

 

Mats Bengtsson hade på sig den fina, specialframtagna Äbntröjan.
Finns att köpa i markan!

  

  

  

 

"Var skall sleven vara om inte i grytan?"

 


Skåneträff 21 januari 2011

Det blev en träff i Malmö även detta år!
Vi var 7 stycken som började på Centralstationens pub, som numera heter O'Learys. Därefter går vi till restaurang Elysée och fortsatte med mat och dryck. Kvällen slutade på nattklubb...

Denna gång gästades vi av f.d. Öfu Jan "Gyllis" Karlsson! Det var intressant att höra hans bild av vår resa, sedd från överfurirsmässen, och lite om hans tid som stamanställd i flottan. Gyllis, vi ser fram emot att du även kommer nästa år!

Och så hoppas vi också att alla vi andra och ett antal
fler också ses den 3:e fredagen 2012 i Malmö!

Vi började på O'Learys:
Sedan blev det Elysée:


Mastborn, Söderlindh,
Gyllis och Grip

 


Leo, Palm och Wallin

Servitrisen såg fundersam
ut hela kvällen...
 

Många roliga historier
berättades...

Kvällen avslutades på nattklubb:
 

Skåneträff 13 januari 2012

Även  i januari 2012 blev det en träff, efter lite "klyddande" fram och tillbaka med vilken fredag vi skulle ta. Vi blev i alla fall 7 stycken som började traditionsenligt på O'Learys vid Centralen. Den sportbar är nu uppfräschad och flyttad till nytt, större ställe inne på Centralen p.g.a. av all ombyggnad i samband med bygget av Citytunneln.

Därefter gick vi denna gång gick vi till Sankt Markus vinkällare för att intaga kvällens måltid. Detta är en lite finare restaurang nere i gamla spännande källarvalv. De har en utsökt buffé som vi avnjöt tillsammans med öl eller vin. Många historier berättades av alla i vårt lilla backlag. Inte alla var väl helt sanna, men väldigt intressanta att höra på!

    

    

    

              

Det var en historisk plats som vi var på:


35-års jubileum i Malmö
19-20 april 2013

Klicka på Snabbnytt ovan för att läsa allt om detta!


Skåneträff januari 2014

Även i januari 2014 hölls en skåneträff. Tyvärr blev vi bara fyra stycken den gången, Stefan Leo, Anders Garin, Peter Mastborn och från Växjö, Robin Mellgården.


Skåneträff 23 januari 2015

Vi hade en stor träff denna gång med hela 10 stycken besättningsmän!

Stefan Leo, Bernt Söderlindh, Björn Julius, Tommy Andreasson, Anders Garin, Robin Mellgården, Jan Gyllis Karlsson, Peter Mastborn och Tomas Wallin.

Det var mycket trevligt att Mellgården återigen kom ner från Växjö och att löjtnant Björn Julius även ville vara med!

Denna kväll var det alltså representanter från de värnpliktiga, aspiranterna, överfurierna och kompaniofficerarna!

Sedvanlig start på O'Learys. Där var även Peter Leveau med. Men han var tvungen att åka hem tidigt denna kväll. Sedan blev det marsch till Elysée för middag och fortsatt samvaro.

Björn Julius var tyvärr den enda att bära sin förtjänstmedalj från 35-årsträffen. Vi andra får skärpa oss till nästa gång!


Skåneträff 22 januari 2016

Denna gång var vi hela 13 stycken som samlades i Malmö! Förutom det vanliga gänget hade vi även besök av två nya i sammanhanget,
f.d. tvättare Christer Andersson och f.d. Överfurir Per Mårtensson.

Vi följde traditionen och samlades först på O´Learys inne på  Malmö Central eftersom flera kom med tåg. Därefter gick vi i paradmarsch till restaurang Elysée för att fortsätta kvällen. Vi fick som vanligt en trevlig kväll med många skratt och återupplevda minnen.

Det var ordning och reda med nykomlingen Per Mårtensson! Han hade
tagit med sig sitt gamla ID-kort från resan som han visade för Internet-FC
så att vi kunde vara säkra på att han var den han utgav sig att vara.

Per hade även med sig den skeppspipa han använt ombord och just
denna pipa använde han när Kungen och Drottningen kom på besök ombord innan vi avgick! Heder åt en sådan besättningsman!
 

Alla vi runt bordet. Ni känner väl igen oss?

Klicka här för att förstora!

Klicka på denna bild för att förstora!


Skåneträff 20 januari 2017 - Rekord!

Klicka på alla bilder för att förstora!

Fredagen den 20 januari 2017 var det dags igen,
denna gång en rekordträff med 14 besättningsmän.

Förutom oss gamla vanliga som brukar mönstra in redan vid 18-tiden på O´Learys inne på Centralen i Malmö, anslöt även nygamle deltagaren VPL Mikael Nilsson från Höganäs och vi trodde vi skulle bli 13, som förra året, eftersom Mellgården från Växjö tyvärr lämnat återbud.


Det blev ett sedvanligt glatt återseende med glas i hand och vi alla gladdes åt Gyllis som hade på sig sin gamla Öfu-kavaj. Den har tyvärr krympt genom åren p.g.a. allt saltvatten den blev utsatt för ombord, men Gyllis bär den ändå med stolthet. Flera hade också anammat Internet-FC:s uppmaning att ha med sig sitt skepps-ID-kort och de medaljer som de fått under våra riktiga återträffar, för sitt idoga arbete där. En av dessa stolta "medaljörer" är ju vår SambO (Sambandsofficer) Bernt Söderlindh. En del bar även den s.k. Värnpliktsmedaljen.

Internet-FC Stefan Leo framförde en hälsning från vår riktige FC,
Bertil Daggfeldt:
"Med flaskpost sänder jag en halsning till pågakvarteret och önskar Er en kväll med många glada minnen!
F.d. FC,  gubben Bertil"

Sedan gick vi i paradmarsch till restaurang Elyseé som ligger ca 10 minuters marsch från puben. Där utanför står då VPL Anders Holmberg och väntar!  Vi ropar glatt att vi blir rekordmånga denna gång, 14 stycken! Man kan aldrig veta om Holmberg kommer eller inte eftersom han kör lastbil runt hela Europa och hinner inte alltid hem i tid på fredagarna.

Vi äntrade in på Elysé och ett sus gick genom lokalen från alla damer. Men vi lyckades hålla dem på avstånd och fortsatte firandet vid eget långbord och många gamla historier från resan berättades åter igen som om det var första gången vi hört dem. Kanske börjar vi bli lite gaggiga nu när vi alla är i 60-års åldern, men det märker vi ju inte själva. Vi är fortfarande 20-åriga pågar i sinnet och känner oss som om vi nyss kommit hem från långresan!

  

  

  

Efter en lång kväll med mat och dryck blir det som vanligt problem när notan ska betalas, men det hör ju till... Ingen har vid den tidpunkten koll på hur mycket man konsumerat. Vi skiljdes sedan åt i natten och kunde man inte ana en liten tår i ögonvrån hos vissa?

Under kvällen framkom det förslag på att vi nästa gång skall prova att tura mellan Helsingborg och Helsingör. De har fina restauranger på dessa färjor och man kan åka fram och tillbaka flera gånger tills man inte orkar dricka mera (och äta). Gyllis, Leveau och Mikael Nilsson har fått i uppdrag att undersöka om de vågar ta ombord oss gamla sjöbusar med så mycket erfarenhet från världshaven och dess hamnar...


Skåneträff 19 januari 2018

Årets träff inträffade samma dag som Älvsnabben sjösattes 1943, 19 januari. Och så är det ju 40 år sedan vi kom hem från vår resa. Så vi hade extra mycket att fira denna gång.

Det blev att vi, som man säger i Helsingborg, "turade". Dvs åkte med Helsingborg-Helsingör-färjan M/S Aurora fram och tillbaka några gånger för att hinna äta och dricka gott i restaurangen ombord. Turen över sundet tar ca 20 minuter i var rikning och vi gjorde denna tur ett par gånger utan att gå av vid varje stopp.

Vi var 12 stycken denna gång. Förutom det vanliga gänget var även Skepparens karl Anders Wendt, med. Det blev som vanligt en mycket trevlig tillställning och mat och dryck var utsökt! Vi är väl peppade inför 40-årsträffen i Sthlm!

Internet-FC hälsade alla välkomna och utbringade
första skålen för oss och för Älvsnabben.

    

    

Alla tolv. Klicka för att förstora!

Alla ni andra besättningsmän från vår resa är naturligtvis
välkomna tredje fredagen i januari 2019 då vi ses igen.


40-års jubileum i Stockholm
16-17 mars 2018

Klicka på bilden för att komma till sidan om vår senaste träff!


Skåneträff 18 januari 2019

Denna träff blev första gången som vi tog med våra damer. Vi gjorde en mycket lyckad tura-träff igen på m/s Aurora mellan Helsingborg och Helsingör. Vi blev totalt 16 stycken, 10 herrar och 6 av oss hade våra damer med. Vi var lite oroliga hur damerna skulle uppföra sig när de fick träffa så många stiliga sjömän på en gång, men det gick jättebra.

Klicka på bilden för att förstora!

Bilder på de flesta av oss som var med, men på dessa
bilder sitter alla inte parvis. Saknar bild på Gyllis och Tomas.

Eva och Stefan

Monica och Peter

Mikael och Anders

Robin och Britt-Marie

Mona och Bernt

Angie och Bengt

Malou och Jörgen

Efter middagen var några som stannade
kvar en tura till genom att sitta i baren.


Skåneträff 17 januari 2020

Denna träff blev åter en "tura" på m/s Aurora med våra damer mellan Helsingborg-Helsingör. Vi blev totalt 19 stycken, 10 herrar och 9 damer.  Den stora överraskningen denna gång var att vpl Christer Nelson med fru Berit kom ner från Stockholm för att lysa upp vårt sällskap med sin närvaro. Tack Nelson och välkomna tillbaka även nåsta år! Vi avsatte även en stund för att hedra FC Bertil Daggfeldt som ju lämnade oss den 4 januari. Vi tände ett ljus för honom.


  


Skåneträff 22 april 2022

Vår skåneträff 2021 blev inställd p.g.a. pandemin och 2022 flyttade vi fram den till den 22 april när alla restriktioner släppts. Vi började som vanligt i Elite Hotell Marina Plazas foajé med en fördrink kl. 18:00. Hotellet ligger vägg i vägg med terminalen.

Denna gång hade ett vi fint icke-skånskt förstagångsbesök från Motala av diskaren Johnny Gustafsson med sin sambo Lisa. Vi embarkerade båten med våra sponsrade biljetter som Bernt ordnat.

Ett vackert långbord var uppdukat till oss i restaurangen, med fri placering.
De flesta hade valt Auroras tre-rätters klassiker.

Under middagen höll Johnny ett fint tal till oss alla och då överlämnade han även en fin present till Internet-FC, en skulptur av en skeppare till rors. Jättestort tack för den, Johnny och Lisa!

Efter mycket mat, vin och prat under flera turer fram och tillbaka mellan HBG och Helsingör var vi flera som gick ner till den lilla tax-free-shopen för att fylla på hemmaförråden. Därefter blev vi tvungna att gå iland och vi styrde färden mot hotellets foajé där man köper dryck i baren inne på Bishops Arms som ligger precis sidan om. En del åkte dock direkt hem.

 
 

Till början