Älvsnabbenmedaljong


Älvsnabbens hemsida

Långresan 1977-78

 
Djävulsön, Franska Guyana

12-14/12 1977



Djävulsön, eller Ile du Diable som den egentligen heter, är en av tre i en ögrupp utanför Franska Guyanas kust. De andra öarna heter Ile Royale och Ile Saint-Joseph.

Öarna har använts som Franskt fängelse fram till 1946 och sedan har anläggningarna fått förfalla. Det fanns ändå mycket intressant kvar att se, speciellt om man läst Papillons roman "Räddningens öar". T ex de gamla fängelsehålorna. Den höga klippan som han hoppar ifrån för att fly hittade vi dock inte, så allt i boken är nog inte sant!

 

Gamla fängelseruiner.

Gamla fängelseruiner.

 

Vi ankrade upp utanför huvudön, Ile Royale, och tog oss iland med våra småbåtar. Sedan kunde vi själva gå runt på de tre öarna som vi ville. Mellan öarna kördes vi med våra egna småbåtar.

FC avlade visiter hos i Cayenne hos bl a prefekten för Franska Guyana.

 


 

Lucia firades även ombord under dessa dagar. Firandet hade föregåtts av en lång valkampanj med flera olika kandidater. Efter en spännande valvaka med underhållning utsågs till slut aspiranternas kandidat, Knut Lillienau från Säffle, till 1977 års Älvsnabbenlucia. En vackrare lucia har sällan skådats på detta skepp! Knut vann med en enda rösts övervikt mot bagare Göran Englund.

 

Vinnaren i luciavalet, aspiranternas kandidat.

Vinnaren i luciavalet, aspiranternas kandidat.




till toppen