Älvsnabbenmedaljong


Älvsnabbens hemsida

Långresan 1977-78

 
Jubileum för långresan 1977-78

Älvsnabbens besättning från långresan 1977-78 har hittills haft 4 st välbesökta återträffar med 5 års mellanrum sedan hemkomsten.

Nästa återseende blir i Stockholm den 29/3 2003! Väl mött!!


 

5-års jubileum

Första återträffen var 26-27/3 1983 i Karlskrona med 114 besättningsmän. På programmet stod bl a tårögt besök på den nu pensionerade Älvsnabben och ersättaren, HMS Carlskrona. Upprop skedde i mönstersalen, middag avnjöts i af Trolle och inkvartering skedde i af Jarramas. Träffen avslutades med korum i gamla Marinmuseét av fartygspastorn, Börje Johansson. Träffen omnämndes även i en lokal tidning under rubriken "Jubilarerna sade adjö till Snabben".


 

10-års jubileum

10-års jubileét firades i Stockholm 1988 med inkvartering på flottans hotell. Med denna gång var 86 gamla sjömän. Middag och diverse återupplivande av gamla minnen m m intogs i sjöofficersmässen på Skeppsholmen. Därefter var det fria aktiviteter för de som önskade.


 

15-års jubileum

15-års jubileét utspelade sig 1993 i Göteborg. 110 st av besättningen var inkvarterade i Kustartilleriets kaserner. Jubileét inleddes på fredagen med samkväm på hotell Europa i Göteborg under Mats Rofors uppskattade ledning. Under samlingen på lördagseftermiddagen gavs många bejublade framföranden, bl a FC's multimediapresentation av resan. Under lördagens middag fick vi återuppleva många gamla minnen och historier, en hel del hittills oberättade! Daggis Stompers gjorde även ett efterlängtat framträdande.

 

Alla deltagare på 15-års jubileét i Göteborg.

Alla deltagare på 15-års jubileét i Göteborg.


 

20-års jubileum

20-års återseendet i Mars 1998 hölls återigen i starthamnen Karlskrona. Med denna gång var ca 50 stycken ålderstigna, men pigga flottister. Firandet inleddes redan på fredagskvällen på fd Restaurang Skeppet, numera Nivå, med mycket prat och glada återseenden. Inkvartering skedde på kasern Anckarstjärna nere vid Örlogshamnen. På lördagsmorgonen besåg vi nuvarande långresefartyget Carlskrona's hemkomst från årets långresa. Det var många av oss gamla sjöbusar som fick en tår i ögat vid denna syn. Vi fick även komma ombord för en rundtur och kunde snabbt konstatera att det trots allt var bättre förr.

Lördagseftermiddagen inleddes med inmönstring och föredrag om det nya smygfartyget Visby i den fina Modellsalen. Därefter intogs middag med avec i Karlskronas anrika Sjöofficersmäss. Vi blev även visade runt i denna historiska lokal, med bl a många gamla Älvsnabbenminnen. Denna oförglömliga kväll bestämdes att Älvsnabbens historia skulle ut på Internet och även nytt datum och plats för 25-års träff bestämdes.

På söndagen besökte vi det nya marinmuseet på Stumholmen.




till toppen