Till
Älvsnabbens
startsida


Tillbaka till
långresan
1977-78

 

 

 

 
Skåneträffar för långresan 1977-78

Förutom de återkommande jubileumsträffarna vart femte år har även ett antal ur besättningen från Skåne träffats en gång om året de senaste ca 20 åren. Under pandemiåren gjorde vi dock uppehåll 1 gång. Det är tack vare f.d. plutoffhovmästaren Bernt Söderlindhs initiativ som vi lyckats ha så många träffar den tredje fredagen i januari varje år. Vi är mest värnpliktiga men även andra kategorier från besättningen brukar vara med. Och vi har även ofta besök av besättningsmän från andra delar av landet, för vi bjuder så klart in alla ur besättningen.

De första ca 15 åren träffades vi i Malmö, oftast på restaurang Elysée där kvällen brukade avslutas med nattklubbsbesök. Sedan 2018 har vi istället börjat "tura" i restaurangen på färjan M/S Aurora som går mellan Helsingborg och Helsingør. Och sedan 2019 har vi även börjat ta med oss våra respketive, vilket uppskattas mycket av dem.

 


Skåneträff 4 september 1999

Under sommaren 1999 skickades brev med aktuella adresser ut till alla besättningsmän. Dessutom inbjöds alla i Skåne, Blekinge och Halland till en extra träff på Centralens Pub i Malmö 4 september. Så skedde också, och under trevliga former träffades vi 10 st och hade en lång och intressant kväll med mycket prat om gamla minnen och äventyr. Med på denna träff var följande värnpliktiga:

666 Stefan Leo Malmö, 563 Jörgen Palm Malmö, 235 Peter Mastborn Malmö, 250 Mats Bengtsson Helsingborg, 723 Leif Mellbäck Falkenberg, 745 Tommy Andréasson Svedala, 793 Mikael Nilsson Höganäs, 448 Bengt-Göran Håkansson Lund, 798 Bengt Grip Trelleborg, 115 Anders Wendt Malmö. Även Bernt Söderlindh från Vellinge skulle deltaga men var tyvärr sjuk vid tillfället.


Skåneträff hemma hos B-G Håkansson 5 juni 2004

Den 5 juni var vi 8st av besättningen från Skåne som träffades hemma hos fd VPL däcksmatros Bengt-Göran Håkansson. Vid ett förmöte i februari 2003 på Centralens pub i Malmö inför 25-årsträffen hade B-G lovat att han skulle bjuda hem oss allihop. Vi andra trodde förstås att detta bara var ett glatt infall under ölets påverkan, men där hade vi fel!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer om denna gemytliga träff!


Skåneträff 18 januari 2008

Inför den stundande 30-årsträffen 28-30 mars 2008 samlades 10st ur besättningen från Skåne för en lite uppvärmning och träningsläger. Följande var med:

666 Stefan Leo Malmö, 563 Jörgen Palm Malmö, 235 Peter Mastborn Malmö, 250 Mats Bengtsson Helsingborg,  448 Bengt-Göran Håkansson Lund, 798 Bengt Grip Trelleborg, Bernt Söderlindh Vellinge, Peter Leveau Helsingborg, Anders Holmberg Trelleborg och Tomas Wallin Båstad.

Vi började med att träffas på Gamla Centralens pub, som numera heter O´Learys. Sedan gick vi i samlad trupp till Restaurang Elyseé för att intaga lämplig skaffning backlagsvis med hälsosam dryck därtill. Därefter avslutades kvällen på nattklubb. Jag kan intyga att takterna sitter i! Vi kom överens om att göra om detta den tredje fredagen i januari VARJE år! Alla ni andra som läser detta är också hjärtligt välkomna!

 

    

     

   

     


Skåneträff 23 januari 2009

Att träffas i Malmö i januari varje år har instiftats som en tradition för oss i Skåne med omnejd, men naturligtvis är ju alla från besättningen välkomna. Denna gång var ju även Thomas Caplin med. Han är ju från Malmö men bor numera i Norge . Han var inte med på träffen i Göteborg.

    

Vi startade, som traditionen bjuder, på O'Learys nere vid centralstationen i Malmö. Efter diverse vätskeintag gick vi åter i samlad trupp till Restaurang Elysée där vi fortsatte vår sociala samvaro.

Ett seriöst syfte med träffen var ju att så smått börja planera inför nästa träff, som skall vara i Malmö 2013. En hel del både vilda och seriösa förslag lades fram. T.ex.. att förlägga träffen på översta konferensvåningen i Turning Torso. Men risken finns ju att vi gamla sjömän inte mår så bra på sådana höjder. Vi trivs nog bäst nere vid vattenytan. Tyvärr kan inte fler förslag avslöjas, men det finns en hel del att välja mellan! Följande var med:

666 Stefan Leo Malmö, 563 Jörgen Palm Malmö, 235 Peter Mastborn Malmö, 798 Bengt Grip Trelleborg, nyblivne hallänningen Bernt Söderlindh, Anders Holmberg Trelleborg, Tomas Wallin Båstad och Thomas Caplin Norge.


Skåneträff 22 januari 2010

Som traditionen numera bjuder så hade vi återigen en sedvanlig Skåneträff i Malmö, fredagen 22 januari. Vi träffades som vanligt på O'Learys (gamla Centralens pub). Sedan gick vi rakaste vägen till Restaurang Elysée för att inta mat och dryck. Många gamla minnen berättades under glada skratt och tillrop. Numera har vi ju haft så många återträffar att vi även börjat berätta historier från dessa. En del grundläggande planering inför nästa riktiga träff, 2013 i Malmö, gjordes också. Vi kom fram till att vi kan ligga lågt något år till, men sedan börjar det bli allvar. Att överträffa Rofors arrangemang i Göteborg blir svårt, men vi skall göra vårt bästa. Det var vi överens om!

Med på träffen var flera av de vanliga, Stefan Leo, Bernt Söderlindh, Tomas Wallin, Jörgen Palm, Peter Mastborn, Mats Bengtsson och Bengt Grip. Ytterligare en trevlig gäst deltog denna gång, f.d. aspiranten och Malmöbon Anders Garin. Kvällen avslutades på nattklubb (se sista bilden) för de flesta av oss.

Klicka på bilderna för att förstora!

    

    

    

    

 

"Var skall sleven vara om inte i grytan?"


Skåneträff 21 januari 2011

Det blev en träff i Malmö även detta år! Vi var 7 stycken som började på Centralstationens pub, som numera heter O'Learys. Därefter går vi till restaurang Elysée och fortsatte med mat och dryck. Kvällen slutade på nattklubb... Denna gång gästades vi av f.d. Öfu Jan "Gyllis" Karlsson! Det var intressant att höra hans bild av vår resa, sedd från överfurirsmässen, och lite om hans tid som stamanställd i flottan. Gyllis, vi ser fram emot att du även kommer nästa år!

    

    

    


Skåneträff 13 januari 2012

Även  i januari 2012 blev det en träff, efter lite "klyddande" fram och tillbaka med vilken fredag vi skulle ta. Vi blev i alla fall 7 stycken som började traditionsenligt på O'Learys vid Centralen. Den sportbar är nu uppfräschad och flyttad till nytt, större ställe inne på Centralen p.g.a. av all ombyggnad i samband med bygget av Citytunneln.

Därefter gick vi denna gång gick vi till Sankt Markus vinkällare för att intaga kvällens måltid. Detta är en lite finare restaurang nere i gamla spännande källarvalv. De har en utsökt buffé som vi avnjöt tillsammans med öl eller vin. Många historier berättades av alla i vårt lilla backlag. Inte alla var väl helt sanna, men väldigt intressanta att höra på!

    

    

    

 

Det var en historisk plats som vi var på:


Skåneträff januari 2014

Även i januari 2014 hölls en skåneträff. Tyvärr blev vi bara fyra stycken den gången, Stefan Leo, Anders Garin, Peter Mastborn och från Växjö, Robin Mellgården.


Skåneträff 23 januari 2015

Vi hade en stor träff denna gång med hela 10 stycken besättningsmän! Stefan Leo, Bernt Söderlindh, Björn Julius, Tommy Andreasson, Anders Garin, Robin Mellgården, Jan Gyllis Karlsson, Peter Mastborn och Tomas Wallin. Det var mycket trevligt att Mellgården återigen kom ner från Växjö och att löjtnant Björn Julius även ville vara med! Denna kväll var det alltså representanter från de värnpliktiga, aspiranterna, överfurierna och kompaniofficerarna! Sedvanlig start på O'Learys. Där var även Peter Leveau med. Men han var tvungen att åka hem tidigt denna kväll. Sedan blev det marsch till Elysée för middag och fortsatt samvaro.

Björn Julius var tyvärr den enda att bära sin förtjänstmedalj från 35-årsträffen. Vi andra får skärpa oss till nästa gång!

    

    


Skåneträff 22 januari 2016

Denna gång var vi hela 13 stycken som samlades i Malmö! Förutom det vanliga gänget hade vi även besök av två nya i sammanhanget,
f.d. tvättare Christer Andersson och f.d. Överfurir Per Mårtensson. Vi följde traditionen och samlades först på O´Learys inne på  Malmö Central eftersom flera kom med tåg. Därefter gick vi i paradmarsch till restaurang Elysée för att fortsätta kvällen. Vi fick som vanligt en trevlig kväll med många skratt och återupplevda minnen.

Det var ordning och reda med nykomlingen Per Mårtensson! Han hade tagit med sig sitt gamla ID-kort från resan som han visade för Internet-FC så att vi kunde vara säkra på att han var den han utgav sig att vara.

Per hade även med sig den skeppspipa han använt ombord och just denna pipa använde han när Kungen och Drottningen kom på besök ombord innan vi avgick!
Heder åt en sådan besättningsman!
 

    

    

    

     Klicka här för att förstora!


Skåneträff 20 januari 2017 - rekord!

Fredagen den 20 januari 2017 var det dags igen, denna gång en rekordträff med 14 besättningsmän. Förutom oss gamla vanliga som brukar mönstra in redan vid 18-tiden på O´Learys inne på Centralen i Malmö, anslöt även nygamle deltagaren VPL Mikael Nilsson från Höganäs och vi trodde vi skulle bli 13, som förra året, eftersom Mellgården från Växjö tyvärr lämnat återbud.

Det blev ett sedvanligt glatt återseende med glas i hand och vi alla gladdes åt Gyllis som hade på sig sin gamla Öfu-kavaj. Den har tyvärr krympt genom åren p.g.a. allt saltvatten den blev utsatt för ombord, men Gyllis bär den ändå med stolthet. Flera hade också anammat Internet-FC:s uppmaning att ha med sig sitt skepps-ID-kort och de medaljer som de fått under våra riktiga återträffar, för sitt idoga arbete där. En av dessa stolta "medaljörer" är ju vår SambO (Sambandsofficer) Bernt Söderlindh. En del bar även den s.k. Värnpliktsmedaljen.

Internet-FC Stefan Leo framförde en hälsning från vår riktige FC, Bertil Daggfeldt:
"Med flaskpost sänder jag en halsning till pågakvarteret och önskar Er en kväll med många glada minnen!
F.d. FC, gubben Bertil"

Sedan gick vi i paradmarsch till restaurang Elyseé som ligger ca 10 minuters marsch från puben. Där utanför står då VPL Anders Holmberg och väntar!  Vi ropar glatt att vi blir rekordmånga denna gång, 14 stycken! Man kan aldrig veta om Holmberg kommer eller inte eftersom han kör lastbil runt hela Europa och hinner inte alltid hem i tid på fredagarna.

Vi äntrade in på Elysé och ett sus gick genom lokalen från alla damer. Men vi lyckades hålla dem på avstånd och fortsatte firandet vid eget långbord och många gamla historier från resan berättades åter igen som om det var första gången vi hört dem. Kanske börjar vi bli lite gaggiga nu när vi alla är i 60-års åldern, men det märker vi ju inte själva. Vi är fortfarande 20-åriga pågar i sinnet och känner oss som om vi nyss kommit hem från långresan!

    

    

    

Efter en lång kväll med mat och dryck blir det som vanligt problem när notan ska betalas, men det hör ju till... Ingen har vid den tidpunkten koll på hur mycket man konsumerat. Vi skiljdes sedan åt i natten och kunde man inte ana en liten tår i ögonvrån hos vissa?

Under kvällen framkom det förslag på att vi nästa gång skall prova att tura mellan Helsingborg och Helsingör. De har fina restauranger på dessa färjor och man kan åka fram och tillbaka flera gånger tills man inte orkar dricka mera (och äta). Gyllis, Leveau och Mikael Nilsson har fått i uppdrag att undersöka om de vågar ta ombord oss gamla sjöbusar med så mycket erfarenhet från världshaven och dess hamnar...


Skåneträff 19 januari 2018

Årets träff inträffade samma dag som Älvsnabben sjösattes 1943, 19 januari. Och så är det ju 40 år sedan vi kom hem från vår resa. Så vi hade extra mycket att fira denna gång. Det blev att vi, som man säger i Helsingborg, "turade". Dvs åkte med Helsingborg-Helsingör-färjan M/S Aurora fram och tillbaka några gånger för att hinna äta och dricka gott i restaurangen ombord. Turen över sundet tar ca 20 minuter i var rikning och vi gjorde denna tur ett par gånger utan att gå av vid varje stopp.

Vi var 12 stycken denna gång. Förutom det vanliga gänget var även Skepparens karl Anders Wendt, med. Det blev som vanligt en mycket trevlig tillställning och mat och dryck var utsökt! Vi är väl peppade inför 40-årsträffen i Sthlm!

Internet-FC hälsade alla välkomna och utbringade första skålen för oss och för Älvsnabben.

 

    

    

         


Skåneträff 18 januari 2019

Denna träff blev första gången som vi tog med våra damer. Vi gjorde en mycket lyckad tura-träff igen på m/s Aurora mellan Helsingborg och Helsingör. Vi blev totalt 16 stycken, 10 herrar och 6 av oss hade våra damer med. Vi var lite oroliga hur damerna skulle uppföra sig när de fick träffa så många stiliga sjömän på en gång, men det gick jättebra.

Bilder på de flesta av oss som var med, men på dessa bilder sitter alla inte parvis. Saknar bild på Gyllis och Tomas.

    

Eva och Stefan, Monica och Peter

    

Mikael och Anders, Robin och Britt-Marie

    

Mona och Bernt, Angie och Bengt

    

Malou och Jörgen. Efter middagen var några som stannade kvar en tura till genom att sitta i baren.


Skåneträff 17 januari 2020

Denna träff blev åter en "tura" på m/s Aurora med våra damer mellan Helsingborg-Helsingör. Vi blev totalt 19 stycken, 10 herrar och 9 damer.  Den stora överraskningen denna gång var att vpl Christer Nelson med fru Berit kom ner från Stockholm för att lysa upp vårt sällskap med sin närvaro. Tack Nelson och välkomna tillbaka även nåsta år! Vi avsatte även en stund för att hedra FC Bertil Daggfeldt som ju lämnade oss den 4 januari. Vi tände ett ljus för honom.


 

    
 


Skåneträff 22 april 2022

Vår skåneträff 2021 blev inställd p.g.a. pandemin och 2022 flyttade vi fram den till den 22 april när alla restriktioner släppts. Vi började som vanligt i Elite Hotell Marina Plazas foajé med en fördrink kl. 18:00. Hotellet ligger vägg i vägg med terminalen.

Denna gång hade ett vi fint icke-skånskt förstagångsbesök från Motala av diskaren Johnny Gustafsson med sin sambo Lisa. Vi embarkerade båten med våra sponsrade biljetter som Bernt ordnat. Ett vackert långbord var uppdukat till oss i restaurangen, med fri placering. De flesta hade valt Auroras tre-rätters klassiker. Under middagen höll Johnny ett fint tal till oss alla och då överlämnade han även en fin present till Internet-FC, en skulptur av en skeppare till rors. Jättestort tack för den, Johnny och Lisa!

Efter mycket mat, vin och prat under flera turer fram och tillbaka mellan HBG och Helsingör var vi flera som gick ner till den lilla tax-free-shopen för att fylla på hemmaförråden. Därefter blev vi tvungna att gå iland och vi styrde färden mot hotellets foajé där man köper dryck i baren inne på Bishops Arms som ligger precis sidan om. En del åkte dock direkt hem.

    

    

    

    

    

    


Skåneträff 20 januari 2023

Fredagen den 20 januari var det åter dags för en Skåneträff, arrangerad av Bernt Söderlindh. Vi var denna gång 11 besättningsmän och 10 damer som turande över sundet under intagandet av diverse läkerheter från m/s Auroras meny. Flera av oss bodde över på hotell Marina Plaza som ligger vid Knutpunkten där färjorna lägger till. Vi hade även fint besök av herr och fru Christer och Berit Nelson från Stockholm. Och även förstagångsbesök av f.d. kompofficer Tommy Thörnkvist med frun Karin och f.d. p-elev Bengt  Ek med sambo. Efter båtfärden avslutades kvällen som vanligt inne på Bishops Arms.

    

    


Skåneträff 19 april 2024 - Rekordmånga!

Till vår träff den 19 april 2024 kom det rekordmånga! Vi var 14 besättningsmän med sina respektive, dvs totalt 28 personer! Vid träffen 2017 var vi också 14 besättningsmän, men då utan våra damer. Även denna gång hade vi extra fint besök från Motala och Haninge, Johnny Gustafsson med fru Lisa och Christer Nelson med sin fru Berit. Som vanligt hade vi för-träff i lobbyn/baren på hotell Maritma Plaza där även flera par skulle sova över. Bernt hälsade oss välkomna och berättade att han bjöd oss alla på Tura-biljetten.

Efter intag av diverse stärkande vätskor inför sjöresan marscherade vi iväg in i Knutpunkten och embarkerade på M/S Aurora af Helsingborg som skulle avgå kl.19:00. Två bord var reserverade för oss i deras fina restaurang. Restaurangen var i övrigt fullsatt, så ljudnivån var väldigt hög. Man kunde knappt höra vad ens bordsgranne sade. Men det hindrade inte oss. Diverse dryck beställdes och vår förutbeställda mat serverades. De flesta hade beställt Auroras "Klassiker", en utsökt trerätters meny. Som vanligt utbringade Internet-FC Stefan Leo en skål vid båda borden för vår kära Älvsnabben, iförd FC Bertil Daggfeldts skärmkeps från resan. En del fick då tårar i ögonvrån när minnena återkom.

När alla ätit sin efterrätt tog Johnny Gustafsson från Motala till orda. Han kallade fram Bernt och Stefan. Johnny tackade dem båda för deras engagemang och överlämnade vars en flaska med hemmagjord Älvsnabbensnaps och med vars ett tillhörande snapsglas i mässing. Dessutom fick de vars en droppkork i form av ett segelfartyg, så att inte en enda droppe av den fina drycken skulle gå förlorad. Innan drycken börjat "verka" är man ju lite darrig med handen, förklarade Johnny.

Efter att alla blivit mätta och tömt sina glas och en del besökt taxfree-butiken ombord var det dags att debarkera Aurora. Vi hade då turat fram och tillbaka mellan Helsingborg och Helsingør ca sex gånger. Vi gick tillbaka till hotellets lobby där de flesta fortsatte festandet. Vi hade ju fortfarande mycket mer som skulle berättas än vad vi hann med ombord. Vi tackar återigen Bernt Söderlindh för hans återkommande initiativ till dessa träffar!

    

Bernt hälsar oss välkomna och inledningstalar.

    

Glad stämmning vid borden.

    

Internet-FC:s Älvsnabbenskål och Johnny överlämnar gåvan.

    

Till början