Salvador

Älvsnabbens vapen, som fastsatt på en träplatta delades ut till värdarna vid varje hamnbesök.


Tanger

Marocko

Älvsnabbenmedaljong

Urklipp


Klicka för att förstora!

 

Innehåll

 

20 - 24 februari 1978


Tillbaka till
Älvsnabbens hemsida

Tillbaka till
långresan 1977-78

 

 

Kingdom of Morocco

Al Mamlakah al Maghribiyah

 

 

 

 

 

 

 

Matta med motiv från Tusen och en natt. Säljaren intygade att den var handmade... Klicka på den för förstora!

Matta med motiv från Tusen och en natt. Säljaren intygade att den var handmade... Klicka på den för förstora!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duk med orientaliskt motiv. Klicka för att förstora!

Duk med orientaliskt motiv. Klicka för att förstora!


Tanger blev den sista stora prylhamnen på resan. Otaliga var de braskuddar, kamelsadlar och mattor som bars ombord.

Tanger blev den sista stora prylhamnen på resan. Otaliga var de
braskuddar, kamelsadlar och mattor som bars ombord.


Färden över atlanten skedde i sällskap med lågtrycket Agda som envist bet sig fast vid fartyget. Som lägst visade barometern 729 hPa och vindhastigheter omkring 25 m/s uppmättes. Därför var det skönt när vi kunde gå till ankars i lä utanför Tanger i Gibraltar sund. Här framfördes det med stor spänning emotsedda aspirantspexet under stort jubel.

Tanger blev den sista stora prylhamnen på resan. Otaliga var de braskuddar, kamelsadlar och mattor som bars ombord.


Fyra glada svenska sjömän framför vår kajplats i Tanger.

Fyra glada svenska sjömän framför vår kajplats i Tanger.


Pressmeddelandet efter besöket:

"Med rullande gång, ett resultat av den stormiga atlantresan, gick Älvsnabbens besättning iland i Tanger på måndagen.

På kajen slog ivriga försäljare genast upp sina stånd och den klassiska köpslagan började. I många svenska hem kommer man inom kort att kunna sitta på braskuddar och kamelsadlar.

Programmet, som på grund av profetens födelsedag inte var så omfattande bjöd bl a på rundturer i Tanger med omgivningar.

En längre utflykt gick in i landet över de höga Rifbergen till staden Tétouan. Här ligger de statliga konsthantverksskolorna där små barn utbildas i de urgamla hantverken.


Att gå egen hand i Tetouans labyrintartade medina är inte tillrådligt, gränderna är krokiga och smala, fyllda med folk.


Att gå på egen hand i Tétouans labyrintartade Medina är inte tillrådligt, gränderna är krokiga och smala, fyllda med folk. Beslöjande kvinnor, försäljare och ormtjusare för tankarna till "Tusen och en natt".


Som avslutning på utflykten bjöd svenske generalkonsuln Erzini på en äkta marokansk tebjudning i sitt föräldrahem.


Som avslutning på utflykten bjöd svenske generalkonsuln Erzini på en äkta marockansk tebjudning i sitt föräldrahem, en palatsliknande byggnad mitt inne i den gamla staden.

Fartygets fotbollslag tog sin andra seger genom att på Tangers stadion med 1-0 besegra ett lag från den amerikanska skolan. Målgörare var värnpliktige Kjell Torstensson från Lomma.Tangers hamn är ibland utsatt för atlantdyningen. På torsdagen började sjön slå över vågbrytaren och Älvsnabben hajade kraftigt vid kajen. För att inte skada fartyget och för att inte alla trossar skulle brista kastade vi loss på torsdagskvällen och gick ut och ankrade på redden. Under natten blåste det upp ytterligare men permittenterna kunde tas ombord med egna motorbåtar.

Besöket i Tanger blev en trevlig avslutning på vårt besök i främmande världsdelar. Nu stävar vi förbi Gibraltarklippan mot Europa, närmare bestämt Toulon i Frankrike dit vi anländer måndag den 27.

Allt väl ombord."

 

Hamnen i Tanger. Ingen kan säga, om det var gammal atlantdyning eller rent av en tvättäkta Tsunami, som helt ljudlöst och överraskande bröt in på torsdagen. Området väst Tanger är känt för att vara mycket geologiskt aktivt! TL lyckades fånga bilden av våg två, när den bröt mot piren. Kranen är 30 meter hög... Tyvärr var det sista bilden på hans rulle, men nästa skulle ha föreställt allt krimskrams, som spolats av den första vågen tvärs kajen och ner i hamnbassängen akter om Äbn. Att tjingsarna fick väldigt bråttom kan man se på tomheten, som råder över den tidigare marknadsplatsen......

 

Knappast en sjöman till häst, men vad kan överträffa "öknens skepp"?

 

Efter Tanger infördes Fezen som obligatorisk huvudbonad på fritid i gunrumsinredningen. Här ser vi FPa iförd nymodigheten. Lägg märke till strålarna på pastorns kors. Enda chansen att bära sådana förutom att vara fartygspastor i svenska flottan är att bli ärkebiskop! När pastorn skulle besöka moskéer bar han örlogskaptens gradbeteckningar med orange färg mellan ränderna (personalvård och gjorda av Skräddis och TL av pappersservetter) Ibland är det av nöden att narras!

 

Vykort från Tanger.

 

Till början