Till
Älvsnabbens
startsida


Tillbaka till
långresan
1977-78

République Française

 

 

 

 
Toulon Frankrike

27 februari - 3 mars 1978

Toulon, Frankrikes Karlskrona vid franska Rivieran. Blev vår sista utländska hamn och enda besöket i Europa. Som så många gånger innan kom vi fram tidigare än väntat och fick ligga för ankar en bit utanför först. På morgonen 27 februari gick vi in mot hamnen. Vid inlöpandet saluterade vi först Frankrikes nation med 21 skott. Detta besvarades med lika många skott från land. Sedan saluterade vi franska CM med 17 skott och då saluterade fransmännen vår FC med 9 skott. Inte förrän vid 15-tiden blev det tillåtet att gå iland på permission.

 

 

Vi anlöper den sista av "våra" hamnar. Det är lustigt att tänka sig att det härifrån via Gibraltar Sund, som vi ju måste runda för att komma hem, är dubbelt så långt som fågelvägen till Karlskrona! I blickfånget ligger Toulons örlogshamn, som är Frankrikes största. Bilden domineras av ett av de två franska hangarfartygen Foch eller Clemenceau obekant vilket. Klicka för att förstora!

 

Lyxvåningar med huvudgatan på framsidan och båtplats på "baksidan". Utsikten måste vara vidunderlig och mera "downtown" kan man väl inte gärna komma.

 

Det man som värnpliktig minns mest från detta besök var alla de barer som fanns i hamnområdet och utflykten till vindistrikten inåt landet. På denna utflykt fick vi inblick i konsten att tillverka vin. Först på en vingård med finare slottsviner och sedan på en slags kollektiv vingård med lite enklare viner.

    

Det var behagligt att äta en baguette och njuta av vinerna på den franska landsbygden. På trädets stam sitter ett litet anslag med texten:
" I detta träd landade den förste amerikanske fallskärmssoldaten under Operation Dragoon (invasionen av Frankrike från medelhavssidan) i augusti 1944".

 

"Installation".

 

 

En del av dessa vinflaskor fick vi i ta med oss som present. Händelserna därefter lär väl ingen glömma ...

 

Broschyr om den första, lite finare vingården.

 

Två bilder ur en broschyr från den andra vingården där vi höra mycket om hur man gör vin.

 

Pressmeddelandet efter besöket:

"Denna långresas sista utlandshamn, Toulon, ligger nu bakom oss. Toulon är den franska Rivierans Karlskrona, dvs en stor flottbas.

Det var märkligt nog Älvsnabbens första besök i Toulon, som senast hade besök av svenska örlogsfartyg 1961, då jagarna Öland och Östergötland var där. Den franska marinen tog mycket väl hand om Äbn. Till vårt förfogande ställdes bl a två svensktalande förbindelseofficerare, som var mycket nyttiga. En av dessa var Bernard Roucaud, reservofficer och chef för den franska turistbyrån i Stockholm.

Aspiranterna bereddes möjlighet att studera de toppmoderna marina utbildningsanläggningarna. Under en dag besökte en grupp, i första hand med ubåts- och dykeritjänst som specialitet, det franska företaget COMEX i Marseille. COMEX, som är ledande i världen vad det gäller undervattensteknik, har flera svenska före detta sjöofficerare anställda. Direktör Per Wide var vår värd under besöket. Äbns besättning blev inviterad till två mycket uppskattade heldagsutflykter med buss till vindistrikten och franska Rivieran, där just nu mimosa och körsbärsträd står i blom.


Mimosan stod i blom under vårt besök.

 

 

Vid en mottagning för 125 gäster delade ambassadör Ingemar Hägglöf ut officerstecknet av Nordstjärneorden till tre fransmän för deras värdefulla arbete för Sverige i Frankrike.

Många av besättningen utnyttjade tillfället att bekanta sig med platser som St. Tropez, Cannes, Nice och Monte Carlo. T o m de franska Alperna besöktes av några skidentusiaster.

Allt väl ombord."

Bild från utflykten till St. Tropez.

 

Vykort med följande text på baksidan: Couleurs et lumière de France La Côte d'Azur, miracle de la nature

1. Vue gènèrale prise de Mont Faron
2. Une rue de la Vieille Ville
3. Coucher de soleil sur le Port
4. Le Cap Brun
5. Le marchè aux poissons

 

Toulons "Texaskvarter". Dit borde ingen enligt polisen och den franske förbindelseofficeren gå!
Det gjorde ändå många med ödesdigra resultat i form av slagsmål och muddring...

Klicka här för att läsa om hemkonsten till Karlskrona!

Till början