Till
Älvsnabbens
startsida


Tillbaka till
långresan
1977-78

 

Estados Unidos Mexicanos

 

Artikel ur Sydsvenska Dagbladet om besöket i Vera Cruz. Klicka på bilden för att förstora!

Artikel ur Sydsvenska Dagbladet om besöket i Vera Cruz. Klicka på
bilden för att förstora!

 

 

Karikatyrteckning av Stefan Leo, gjord på ett torg i Vera Cruz. Klicka för att förstora!

Karikatyrteckning av
Stefan Leo, gjord på
ett torg i Vera Cruz.
Klicka för att förstora!

 

 

 

Ljusstakar i alabaster inköpta i Vera Cruz. Klicka för att förstora!

Ljusstakar i alabaster
inköpta i Vera Cruz.
Klicka för att förstora!

 

En bit av en filt
inköpt på vår
kajplats.

 

 

 

 
Vera Cruz Mexiko

10 - 14 januari 1978

Utnämnd i slutet av resan till den populäraste hamnen! Under inloppet stod vi som vanligt på paradstationer och salut sköts. På kajen möttes vi av ett stort uppbåd mexikanska flottister och en musikkår. Det var den hittills trevligaste mottagningen. Vi förtöjde också vid den bästa platsen i hamnen. Massor med människor besökte oss under dessa dagar.

Vid blev alla överväldigade av det varma mottagandet och vänligheten hos befolkningen. Var man än befann sig i staden så kände man sig välkommen. Många souvenirer kunde också inhandlas här, t ex silversmycken, filtar, sombreros och alabastersaker.

Detta var den hamn som låg längst bort från Sverige på vår långresa. När vi lämnade Vera Cruz vid 8-tiden på morgonen 14 januari under pompa och ståt var det många som kände saknad, dels efter Mexikanskorna, och dels för att vi nu skulle lämna värmen och gå norrut.

 

Vykort över hamnen i Vera Cruz med pil på vår kajplats

 

Kajen i Vera Cruz där vi blev varmt mottagna. Klicka nedan för att höra lite hur det lät!

 

Närbild på musikkåren. Klicka för att förstora!

Närbild på musikkåren. Klicka för att förstora!

 

Palmerna var målade längst ned med speciell färg
för att  förhindra att insekter kröp upp i toppen.

 

Klicka nedan för att höra mexikanska marimbas som vår tandläkare spelade in under den kväll i komp-offmässen då en orkester var på besök.

 

Utdrag ur pressmeddelandet efter besöket:
 

"Redan vid förtöjningen angavs tonen. Vi möttes av hederstrupp och musikkår. I hederstruppen ingick förutom sjömän även kvinnliga sådana.

Att intresset för vårt besök var stort vittnar första dagens presskonferens om. Hela tjugofem journalister infann sig, vilket var rekord för resan. Sveriges ambassadör i Mexiko, Carl Swartz, och fartygschefen hade fullt upp med att besvara alla frågor.

Omkring 1000 personer besökte fartyget på visningen och däribland 40 barn från ett barnhem. Barnen tjöt av förtjusning när piraten, fanjunkare Malte Martinsson från Göteborg spelade ut hela sitt register.

Fartygets paradstyrka, som bestod av aspiranter, fick välbehövlig träning då ambassadör Swartz och fartygschefen lade ner en krans vid monumentet över de stupade under 1914 års revolution.

I Vera Cruz ligger den mexikanska Sjökrigsskolan. Utbyte med denna skedde med bl. a. en fotbollsmatch, som vi förlorade med 5-0. Musikkåren vid skolan hade dagen innan som gåva från kompositörens sonson, direktör Sten Lundvall i Norrköping , fått partituret till Kungl. Södermanlands regementets marsch av C A Lundvall. Marschen framfördes med bravur och ingår numera i kårens repertoar. Den framfördes även på kajen vid Älvsnabbens avgång (men då arrangerad för Symphonic Band av vår egen tandläkare! Webmasters tillägg).

Den stora händelsen blev för många besöket i Mexiko city. Hit tog man sig på olika sätt. 76 man deltog i en lyckad bussresa som arrangerats av ambassadören. Halva aspirantdivisionen med kadettofficerare bjöds av det svenska näringslivet i Mexiko på ett två dagars studiebesök. Härvid studerades verksamheten vid flera svenska företag runt Mexiko city. Ett besök vid pyramiderna i Tectihuacan och på Antropologiska museet ingick också i programmet.

Slående under besöket i Mexiko har varit den vänlighet och värme med vilken vi bemötts. Detta och väl genomförda arrangemang gör att vi sent kommer att glömma Vera Cruz och Mexiko.

Allt väl ombord."

Svenska Utrikesdepartementet mottog efter besöket en rapport från ambassadör Carl Swartz. Där stod det bl a:

"Det allmänna omdömet om besöket i Vera Cruz och huvudstaden var översvallande positivt. Det mexikanska marinministeriet och andra marinmyndigheter hade lagt ner stor möda på att göra Älvsnabbens besök till den succé det blev. Detta är speciellt glädjande för denna ambassadörs vidkommande eftersom vi anser Älvsnabben och dess besättning bidrar till att skapa goodwill och PR om Sverige."

Till detta är bifogat 9st A4 sidor tidningsurklipp med enbart positivt skrivna artiklar.

 

Ett trevligt vattenhål i Vera Cruz för en svensk sjöman.

Lokal tidningsnotis om vårt besök. Klicka på bilden för att förstora! Notera att dom stavat Älvsnabben "Avls Snabban"!

 

Älvsnabben fotograferad på natten i Vera Cruz.

 

När vi lämnade Vera Cruz var orkestern på plats igen och spelade Kungl.Södermanlands Regementes marsch utantill! Noterna hade de fått dagen innan av TL. Klicka här för att höra en bit av den.

När vi lämnade Vera Cruz var orkestern på plats igen och spelade Kungl.Södermanlands Regementes marsch utantill!
Noterna hade de fått dagen innan av TL. Klicka nedan för att höra en bit av den.


Barnkalaset ombord

Internetsekonden berättar

Mitt i allt ståhejet i denna fascinerande stad blev jag kommenderad att vara "medvärd" för ett barnkalas ombord. Eftersom jag redan som det var hade hamnvakt med tredje kvarteret "gjorde det ju ingenting"... Kalaset skulle visa sig vara en så kallad höjdare och något av det mest gripande jag upplevt dittills i mitt liv. De, som varit med förr, hade iordningställt allt med livbåtsdäck som huvudarena och centrum för verksamheten. Där fanns både "fiskdamm" och sittplatser, och därifrån utgick med utklädda ledsagare ett tåg på halvdäcks minräls med Kung Neptuns vikingaskepp (se sota för Linjen) som lok och det var meningen att Gästerna skulle åka med detta tåg till lavetterna till luftvärnskanonerna "en trappa upp". Lavetterna var förvandlade till karuseller, som snurrade runt med hjälp av sidoriktmedlen. När barnen åkt ett antal varv väntade tåget på återfärd till fiskdammen. Här fick alla napp...

Så kom våra gäster anförda av några nunnor från en skola för hittebarn likt en gigantisk tusenfoting, som ringlade mellan husen i det närmaste hamnkvarteret. Barnen höll sig mycket disciplinerade, tysta och förväntans-fulla i ett långt rep! Väl ombord kunde de dock inte bärga sig, utan jublet över att få vara på detta konstiga nöjesfält visste inga gränser. Bästa jämförelsen är väl, när Nisse Liedholm gjorde 1-0 till Sverige i fotbolls-VM-finalen på Råsunda 1958... Då sa någon av nunnorna SILENCIO och det blev dödstyst, varefter chiefen Folke Holm, som talade flytande spanska, hälsade alla välkomna och berättade hur allt var planerat. Det hela förflöt mycket lugnt och städat. Inget kiv i köer eller knuffar bland otåliga barn där inte!

Nappet i fiskdammen utgjordes av en burk Coca Cola, en bulle, några kakor och ett kulört mössband med Älvsnabbens namn mellan kungliga kronor. "Kuvertpriset" belöpte sig till cirka fyra (!) kronor och aldrig tidigare har man väl sett mer tacksamt använda pengar! Här ser vi några mycket lyckliga och tacksamma barn tillsammans med en av nunnorna i sommarmundering. I händerna håller barnen stolta i en påse med det första de någonsin ägt! Det är väl att märka att inte ens kläderna var barnens egna... Det kan inte förnekas, att det kom några tårar i doktorns ögon!


Cempoala

Cirka 50 km norr om Vera Cruz ligger ruinerna efter en makaber fotbollsarena! Här spelade olmekindianerna en slags jättefotboll till Solgudens ära. Turneringen följde Aztek-kalendern och pågick i fyra år (liksom våra OS), men segrarlaget fick inga medaljer. I stället offrades spelarna till Solguden genom att få hjärtat utskuret medan de levde. Turneringarna förbjöds av Hernan Cortes i början av 1500-talet. Han gillade väl inte idrott...

"VIP"-läktare.

 

Offeraltaret. Själva planen låg bortom detta och syns delvis till höger. Bilden tagen från VIP-läktaren på bästa åskådarplats, där man kunde se både fotboll och offer! Under matcherna pågick nämligen diverse småoffer ungefär som underhållningen kring våra hockey och fotbollsmatcher...

Klicka här för att gå vidare till New Orleans!

Till början