Till
Älvsnabbens
startsida


Tillbaka till
långresan
1977-78

Varför heter det Dixieland?

Länk till staden
New Orleans
på Internet

United States
of America

 

När vi ankrat på floden dagen innan förtöjning vid kaj hölls ordenskapitel för Älvsnabbenorden. Klicka på den för att läsa mera!

 

Två tändsticksfodral från kända ställen i New Orleans.

 

LP med Preservation Hall Jazz band, signerad
av alla medlemmar.
Klicka för att förstora!

 

 

 

 
New Orleans USA

18 - 22 januari 1978

Med stor förväntan kom vi så äntligen till USA och New Orleans den 18 januari. Dagen innan hade vi gått in i Mississippifloden och lagt oss för ankar en bit från staden. Temperaturen var på morgonen endast en plusgrad, vilket vi inte hade upplevt på länge. Under färden från Vera Cruz hade vi bytt till blåklädsel, och det behövdes verkligen nu.

Denna artikel, som är hämtad ur vår tidning Snabbnytt, beskriver New Orleans-dagarna i ett nötskal. Skriven av Vittorio Ödlelind, dvs Sten Söderlind:

Med långfillingar och kraftigt blåa näsor och ett ivrigt pangande på kanonerna (åtminstone den ena) kom vi så sakta in till det efterlängtade USA och även New Orleans. Huttrande gav sig hopen iväg över landgången för att med långa kliv förpassa sig upp till Bourbon Street. Väl där behövdes det inga större ansträngningar för att hålla värmen. Det gick bra antingen på det gamla vanliga sättet, det som man inte mår så bra av dagen efter på, eller också med gammal fin jazz framgnidet av dom riktigt stora lirarna så som Norrefalk, Karlsson och Johnny Horne. Knäppte man på lådan med rösten i kunde det hända att man även fick höra andra storheter som fartygskören från Älvsnabben t ex. För dom som ville fanns det även möjlighet att snurrande högt uppe i luften bli serverade drickbara varor medan man blev berusad av utsikten.

Vidare så minns en del av oss även en basketmatch som lirades av snubbar som hade ungefär 55-60 i skonummer och goda 2 1/2 meter långa. Så nu börjar vi nästan haja varför dom har så höga hus här i landet. När så det mesta var söndertittat och avklarat däribland en kanotfärd som en del faktiskt gjorde i vattnet, så återstod för oss flesta nästan bara Sprit Street eller Bourbon Street som den åxo kallas. Där var det ganska dragit, folk gick gatan upp och ner och där fanns jazzdraget och inte minst striptease-öset. Där fanns roliga typer som sålde sprit dygnet runt och där fanns roliga killar i Kalle Anka kostymer som drack sprit om inte dygnet runt så i varje fall till 02.00. Där fanns även röda områden på kartan som vi skickligt undvek ingen vet riktigt hur men vi klarade det i alla fall.

Det hela avslutades på lördagskvällen med jazz och biff på sjömanskyrkan och för jazzen svarade dom inte helt okända The Preservation Hall Jazz Band, gissa det var ös.

Vittorio Ödlelind

PS. Ett bra tips håll rocken knäppt för man vet aldrig när dom ser dig.

 

Uppför den enorma Mississippi mot New Orleans. Att flodens namn betyder "vattnets fader" på indianska kan man lätt förstå! US Navy Yard ligger till vänster. Dess äggformade vattentorn på ben syns tydligt. Floden var här ungefär en kilometer bred och vi förtöjde efter att ha legat på "redden" cirka en decimeter till höger utanför bilden!

 

Canal street.

Utsikt över New Orleans från en högt belägen rund restaurang som roterade.

Utsikt över New Orleans från den högt belägna runda restaurangen som roterade. Den stora gatan, som dominerar bilden är stadens "pulsåder" Canal Street. I slutet av gatan, rakt nedanför och ej synlig på denna bild sitter Robert E Lee, Sydstaternas ÖB under Nordamerikanska inbördeskriget, till häst på en praktfull staty. Andra tvärgatan in från höger framför höghuset är den legendariska jazzgatan Bourbon Street. Kvarteren bakom och framför denna gata och mot höger i bild ligger de berömda French Quarters.
 

Jackson Square med sina berömda duvor, som utgör ostlig gräns för French Quarter.

 

Gatuskylt från den mest berömda gatan i French Quarter, Bourbon Street.
Märk väl att skylten är tvåspråkig! Bourbon Street är huvudgata i jazz-kvarteren och sträcker sig från Jackson Square till Canal Street.
Denna liksom många andra gator i French Quarters har namngivit kända dixie-låtar såsom Canal St Blues,
South Rampart St Parade och Beale St Blues för att ta några få exempel. Klicka på skylten för att läsa mer om Dixieland.

 

    Förväntansfull svensk flottist utanför den välbesökta baren Pat O´ Brien's

Ett av de karakteristiska husen i French Quarter och förväntansfull svensk flottist utanför den välbesökta baren Pat O' Brien´s.

 

Hurricane                Hurricane

Alla drack väl den röda drinken Hurricane med sitt speciella glas på Pat O' Brien´s?
Den innehöll 9 dl. Originaldrinken var lite rödare än på bilden och glaset var fullt med is. När man köpte denna drink, som kostade 4 $, ingick glaset som man fick med sig i en pappkartong. Drack man tillräckligt många fick man även en liten staty som pris. Det var visst någon som lyckades få en staty, men han klarade sig inte riktigt hela vägen hem med den...

Vykort över French Quarter.

 

Utdrag ur pressmeddelandet efter besöket:

"Älvsnabbens ankomst till New Orleans skedde med dunder och brak. I enlighet med internationella regler angavs salut, först för Förenta Staterna sedan för befälhavande amiralen, sammanlagt 36 skott vilka besvarades på sedvanligt sätt av salutbatteri iland. P g a rådande väder kunde salutskotten uppfattas mycket tydligt inne i staden. Veckorna innan hade man haft en serie explosioner i stora sädessiloanläggningar, varför folk blev oroliga och undrade vad som hände. Den lokala TV-stationen skickade sin reportagehelikopter att ta bilder av det krigiska fartyget. Senare på dagen kunde dock fartygschefen i en TV-intervju lugna befolkningen och övertyga om att Älvsnabben enbart hade fredliga avsikter.

Och fredligt och angenämt har besöket verkligen varit. Trots det för årstiden ovanligt bistra klimatet, omkring noll grader, har stämningen varit hög. Att vandra längs Bourbon Street på natten med jazzen strömmande ut från alla klubbar och barer är en sällsam upplevelse. Fartygets egna musiker fick också tillfälle att visa sig på styva linan. Fartygskören under kompetent ledning av Vpl Mats Norrefalk Malmö, i det civila musiklärare men på Älvsnabben gunrumshovmästare, gjorde en studioinspelning med bl a "Do you know what it means to miss New Orleans" som sänder över en av de lokala radiostationerna. Fartygets orkester Daggis Stompers, med fartygsingenjören och trumpetaren, marindirektör Gunnar Karlsson Tyresö, i spetsen hade flera bejublade framträdanden på stadens jazzklubbar, bl a tillsammans med världsstjärnor som trumpetaren Johnny Horne.

Som vanligt har mottagandet från den Norska Sjömanskyrkan varit överväldigande. Besöket avrundades med en svensk-norsk samgudstjänst på lördagen åtföljd av en välbesökt jazzkväll i kyrkan med musiker från den välkända Preservation Hall. Besättningens goda uppförande och skickliga framträdanden på stans jazzklubbar m m har gjort den svenska blåkragen välkänd och uppskattad.

Allt väl ombord."

Klicka nedan för att höra när vår fartgskör "His Masters Boys" framträder i radio!

 

Ingången till den berömda musikrestaurangen Maison Bourbon, dedicated to the preservation of jazz. 641 Bourbon Street, New Orleans.

 

Vår FI Gunnar Karlsson och VPL Mats Norrefalk jammade med bl.a. Johnny Horne på klubben Maison Bourbon.

 

 

Om man drack t ex Irish Coffee på den berömda Maison Bourbon fick man behålla muggen. Klicka för att förstora!

Om man t.ex. drack Irish Coffee på Maison Bourbon fick man behålla muggen.

 

   

W Humprey från Preservation Hall Jazz Band spelar Louisiana Lily på banjo under jazzkvällen som vi blev inbjudna till hos Norska sjömanskyrkan.
Lägg märke till att Old Will är vänsterhänt och har sin banjo "baksträngad"! Det var en fantastisk konsert och efteråt kunde man köpa en skiva och få den signerad av alla musikerna. Klicka nedan för att höra en del av denne virtuos´solo i Panama Rag från skivan!

 

Den karakteristiska skylten utanför ingången till Preservation Hall.
Den är gjord av fodralen till en trombon och ett b-kornettfodral. Klicka för att förstora!

 

Så här står det på baksidan av detta vykort: Preservation Hall, Kid Thomas band, 726 st. Peters street.
Just the finest in traditional New Orleans jazz performed by jazzmen of the old school.
No liquor or food is served here. Children are welcome.

 

NATCHEZ

Ps/s (paddle-steamer) Natchez är världens största nu existerande flodbåt med ångmaskineri och akterligt paddelhjul. Konstruktionen gör henne extremt grundgående, vilket kan vara till nytta, när man befar ett vatten som Mississippi med slingrigt grunt och ständigt växlande lopp och med otaliga lerbankar. Hon är dessutom en av två (den andra är Louisiana Queen), som är utrustad med en så kallad Caliop dvs ångorgel (!) Klicka på bilden för att förstora!
 

Delades ut till alla inför besöket.

Samma, fast på engelska. Klicka för att förstora!

Gatumusikanter fångade i farten.

Klicka här för att följa med till Gun Cay Bahamas!

Till början