Till
Älvsnabbens
startsida

 

Tillbaka till
startsidan
för 1976-77


Piraeus
Alexandria

Port Said
Hajfiske
Rostknackning

Luciafirande
Karachi

Julfirande
Nyår i
Singapore

Linjedopet
Bali

Penang
Ombord till sjöss

Colombo
Sri Lanka
Bombay

Skeppsafton
Arbete i maskin

Haifa
Hovmästar-
middag

Taranto
Kiel örlogshamn
Hemkomst

 

 

 

 
Långresan 1976-77

Denna skildring av långresan 1976 - 77 är berättad av Sergeant Anders Moberg, på resan tjänstgjorde jag i maskin som MvB 4. Jag kommer inte ihåg om jag sökte befattningen eller om jag blev kommenderad till Älvsnabben. Hursomhelst blev tiden ombord på Älvsnabben ett minne för livet och något som jag ofta tänkt tillbaka på, inte minst alla äventyr och upplevelser i hamn. Jag vill också skicka en hälsning och ett tack till alla skeppskamrater som gjort resan till det fina minne den är. Ett särskilt tack till min hyttkamrat MvB 3, Matti Carlsson och min vapendragare i maskin MvF 602, Tommy Andersson.Klicka på kartan för att förstora.
 

Vi lämnade Karlskrona den 1: a november med kurs mot Kielkanalen. Resan genom kanalen gick utan problem i mynningen mot engelska kanalen gjorde ett kort stopp i Brunnsbüttel för att bunkra, en av mina arbetsuppgifter. Efter avslutad bunkring fortsatte resan genom engelska kanalen Biscayabukten och vidare genom Gibraltarsund in i Medelhavet.

Vindarna var gynnsamma över Biscaya vilket gjorde att vi, för att inte anlända ett dygn för tidigt till första hamn som var Piraeus i Grekland, gjordes ett stopp vid Poros, de grekiska öarna Sphairia och Kalaureia.


Piraeus/Athen

Jag kan inte minnas att Piraeus hade något särskilt att erbjuda, dess då mer fanns att se och uppleva i Athen, fantastisk mat och ett sprakande nattliv i gamla stan Plaka. Jag minns särskilt en kväll i Plaka vi besökte en restaurang som hette Che Guevara uppklädda i uniform, kapten Thomas Wenkel jag och några till.

Från restaurangen hördes fantastisk sång och musik, i samma ögonblick som vi gjorde entré tystnade sången och musiken, allas blickar vändes mot oss det blev omedelbart en märkbart dålig stämning. Mot oss kom en ung servitris och vi frågade varför det blev tyst och varför alla tittade på oss med onda ögon. Hon förklarade att vi befann oss på den restaurang som till största del gästades av före detta motståndsmän och kvinnor och att militärer inte var särskilt väl sedda gäster, (det var ju bara två år efter juntans fall).

Efter en kort pratstund med oss där vi berättade vilka vi var och att vi kom från Sverige talade servitrisen med orkestern, (som till största delen bestod av gamla motståndsmän fick vi senare veta). En äldre man som spelade Bouzouki vände blicken mot oss och nickade, musiken och sången fyllde åter restaurangen och vi blev anvisade ett bord. Jag kan säga att det var lite läskigt en stund.

Akropolis och andra antika byggnadsverk var självklara platser att besöka. Jag har nog aldrig tidigare varit så kulturell som under besöket i Athen, vilket bilderna nedan vittnar om.

Akropolis

 

 

Amphiteater vid Akropolis

 

Dionysus Amphiteater sedd från Akropolis

 

Athen, Syntagma okände soldatens grav

 

Stadsvy

 

Pompeii

 

Tvättmästare Hulthén blickar ut över Athen

 

Elmtlrdg Bengt Jonsson ITF Ulf Mattson DtjL Rolf Larsson
förberedelser för nattövning

 

Pireus hamnutlopp. Vi stävar mot Alexandria


Alexandria

Vi lämnade Piraeus den 22 november, tre dygn senare den 25 november lade vi till i Alexandria Egypten. Mitt första besök i Nordafrika, här väntade flera nya äventyr, bussresa till Kairo, besök på egyptiska museet som kan visa upp världens kanske största samling av antikviteter främst föremål från faraonernas tid, Tutankhamon, Ramses den andre med flera.

Vid Keopspyramiden provade vi på att rida kamel, det var lite svajigt kan jag intyga. Utbudet av souvenirer i skinn var stort, väskor och braskuddar köpte jag fler än jag behövde. En kväll i Alexandria besökte vi Svenska Sjömanskyrkan där vi hade en mycket trevlig kväll. En av attraktionerna den kvällen var en särdeles skicklig trollkarl som lurade skjortan av oss med sina trick.

Jag MvB 4 under gång mot Alexandria

 

Hamnen

 

Försäljare

 

Trolleri på kajkanten MvB 2 Bengt Jönsson blir lurad

 

Hur gick det där till jag såg ingenting

 

Här arbetas det, blev inte bra så då får vi väl svetsa ihop den

 

Köksmästare Sune Persberg planerar middagen

 

Plutonsofficerare på stan Lars, Jan, Bengt, Rolf och Matti

 

Rida kamel kan väl inte vara så svårt? MvB 3 Matti provar gärna

 

Jag lyckades också sitta kvar i sadeln

 

Keops & Sfinxsen

 

Vi var många som fick se den fantastiska Keopspyrmiden från insidan.

 

Klicka här för att gå vidare till nästa hamn

Till början