Till
Älvsnabbens
startsida

Tillbaka till
långresan
1977-78

Inbjudan

Rykande färsk
Snabbnytt

ÄBN-medaljen

 

 

 

 
45-årsjubileum för långresan 1977-78

Vi har haft 45-års återträff i Göteborg 24 - 25 mars 2023

Eftersom vi i besättningen hittills haft jubileumsträffar vart femte år, så var det ju tvunget att även fira att det är 45 år sedan vi kom hem från vår fantastiska resa. Vi brukar skifta träffarna mellan Stockholm, Karlskrona, Göteborg och Malmö. Denna gång var det Göteborgs tur. Stefan Leo och Mats Rofors tog på sig ansvaret att anordna denna träff. Mats började undersöka bland sina kollegor i hotell- och restaurangbranchen i Göteborg var vi kunde bo och äta. Stefan tog på sig att försöka få tag på alla besättningsmän som var i livet genom att utgå från den besättningslista som Stefan fått av Daggfeldt. Här fanns ju allas personnummer.

Stefan Leo och Mats Rofors.

Sedan innan hade Stefan ca 120 mailadresser som verkade fungera, men vi var ju 263 i besättningen, så det behövdes fler mailadresser eller mobilnummer för att få kontakt med alla. Fasta nummer används ju inte längre, utom i två fall för vår besättning. Under hösten 2022 började Stefan då ta fram allas aktuella adresser och då hittar man i de flesta fall även deras mobilnummer. Folkbokföringsadresser kan man numera enkelt få fram på ratsit.se eller mrkoll.se. De som inte hittas där är antingen avlidna eller utflyttade ur landet. Skatteverket kan då svara på dessa personnummer och tack vare dem fick vi fram vad som hänt med ca 20 ur besättningen.

Vi sökte även mobilnummer på t.ex. hitta.se, birthday.se och eniro.se. Det blev många sms och även en del mobilsamtal för att få kontakt med de som inte fanns med bland de 120 mailadresserna. Ibland hittades bara mobilnummer till besättningsmännens respektive eller barn, men de var oftast välvilliga att förmedla vår fråga om att träffas. Till de där inget mobilnummer kunde hittas skickade Stefan ca 27 vykort via Postnords tjänst "Riktiga vykort", varav gick 3 utomlands. Men det resulterade bara i ca 5 svar. En antal hittades också på Facebook. Till slut hade vi fått något svar från alla som var i livet utom 40 som inte alls ville svara, varken på mail, sms eller vykort.

Antal i besättningen 263
Anmälda till 45-års 56
Svarat att de inte kommer 129
Avlidna 38
Inte fått kontakt med 40

 


Inbjudan

 

Mats Rofors tyckte att Hotell G, som ligger ovanpå Göteborgs tågcentral, var ett lämpligt hotell och såg till att ett stort antal rum förbokades där till rabatterade priser. Här skulle vi även samlas till förfesten på fredagen och även ha inmönstringen på lördagen. Lördagens stora middag bokades i restaurang Brasso, en bit bort från hotellet.
 

En inbjudan mailades ut den 1 december 2022 och till slut hade 56 anmält sig.

 

 

Klicka på bilden för att läsa inbjudan!

 


Förfesten 24 mars

 

Förfesten var bestämd att gå av stapeln från kl. 17:00 fredagen den 24 mars i baren "Cristal" på Hotell G. 28 av de anmälda hade sagt att de även skulle komma till denna förfest och under fredagseftermidagen började de anlända till hotellet. Det blev många glada återseenden och kramar när vi sågs i denna bar. En del hade även tagit med sig sina respektive som också verkade trivas bland oss gamla sjömän. Vi hade ju inte setts på 5 år, förutom de i "Skånegänget", som ses varje år. Efter diverse förfriskningar i baren sökte de flesta sig in i hotellets restaurang där vi beställde mat och mer dryck och fortsatte samvaron.

 

     

 

     

 


Maritiman och Sjöfartsmuseet Akvariet

 

De som kom på fredagskvällen hade ju hela lördagens dag att göra något tillsammans i Göteborg. En del tog spårvagnen till det nyöppnade Sjöfartsmuseet Akvariet. En annan grupp gick bort till Maritiman för en guidad visning som bokats bara någon dag innan, på initiativ av Sten Söderlind. Här möttes vi av en kvinnlig guide som visade oss runt och berättade om fartygen. Vårt stora intresse var jagaren HMS Småland där vi även var nere i hennes trånga maskinrum och avslutades med besök i gunrummet.

 

Vi konstaterade att Älvsnabben var mycket rymligare inombords än denna specialiserade stridsmaskin. Äbn hade ju stora utrymmen eftersom hon från början var tänkt som ett handelsfartyg. Men, flera långresor har ju även gjorts med våra jagare, t.ex. Jagarexpeditionen 1961 och två resor med Smålands systerfartyg HMS Halland 1981 och 1982 efter att Äbn gjort sin sista resa 79-80. Vi avundades verkligen inte besättningarna på dessa resor.

 

     

 

    

 

    

 


Inmönstringen och inledningen 25 mars

 

 

Klockan 16:00 på lördagen var det inmönstring för alla 56 anmälda i hotellets konferenslokal. Björn Julius skötte avprickningen. I lokalen hade Stefan Leo förberett sin inledning med en PowerPoint-presentation på en stor skärm. Men det hela började med att Julius blåste över i en skepparpipa medan Stefan och Mats stegade fram till skärmen.

 


Klicka på bilden för att se presentationen.

 

Mats Rofors hälsade alla välkomna och berättade lite om vad som skulle hända. Därefter tog Stefan över med sin presentation som började med en parentation för alla avlidna sedan vi kom hem från resan. Sedan visade Stefan många bilder och berättade lite om vad som hänt sedan förra träffen och visade lite Äbn-minnessaker som han och Bernt Söderlindh har. Efter detta blev det en kort paus för påfyllning av vätska.

 

Därefter kom aspirant Arne Borg fram och hade en present till Stefan. Det var en tavla som vi gett till Sjømannskirken i Curaçao för deras fina mottagande under vårt besök. De spelade ju bl.a. svenska nationalsången i stora högtalare när vi gled in i hamnen och man kunde alltid få kaffe och våfflor hos dem. Arne berättade att han seglade från Karlskrona sommaren 1983 till bl.a. Västindien och kom till Curacao i februari 1984, då han besökte kyrkan igen. De berättade då för honom att kyrkan skulle stänga sin verksamhet där. De frågade om Arne ville ha tavlan, och det ville han så klart. Stefan mottog denna med stor glädje och tacksamhet. På länken till kyrkan kan ni både läsa och se bilder från kyrkan.

 

Sedan kom p-elev Bengt Ek (f.d. Andersson) fram och ville skänka två helt oanvända kuddfodral, köpta på Martinique och Curacao. Alla tyckte att Stefan skulle ha dessa. P-elev Bengt Lundgren kom fram och visade bilder och berättade om sitt besök i höstas i New Orleans. Det var tydligen inte lika fint och rent där numera, sade Bengt. Vi fick även höra en kort ljudsnutt inspelad i höstas i Preservation Hall.

 

Kompaniofficer Lars Andersson tog sedan över och berättade detaljerat om den valbåtsseglats som ett antal av oss företog mellan Martinique och Mayero Island. Det visade sig både varit en skön segling i fint väder, men även innehållit en del oväder som tidvis gjorde det hela dramatiskt. Samtidigt visade Stefan passande bilder på valbåtarna och resvägen.

 

Vi bestämde även att vi skall göra allt för att kunna fira 50-års jubileum 2028 i Karlskrona med middag i den anrika Sjöofficersmässen. Vi har ju ett par besättningsmän som nyss har gått i pension från flottan och som har kontakter där, t.ex. f.d. vpl Anders Holst och f.d. p-elev Tomas Håkansson (inte närvarande).

 

Efter detta var det dags för besättningen att snygga sig på sina rum och därefter skulle vi ses i receptionen 18:45 för gemensam marsch till restaurang Brasso.

 

    

 

    

 

    

 

    

 

    

 

 

    


Klicka för att förstora.

 


 

Stefan hade innan inmönstringen fått denna Äbn-pin av Bernt Söderlindh.

 


Snabbnytt

 

Ett rykande färskt jubileumnummer av Snabbnytt delades ut av redaktörerna Johan Bruno, Sten Söderlind och den nya skjutjärnsreportern Bertil "Ärtan" Dufbäck. Johan och Sten har ju arbetat med denna anrika tidning i 45 år nu, så de är erfarna journalister. Tryckningen gjordes denna gång hos Söderlindh Entreprenad.

 

    

 


Klicka på bilden för att läsa hela tidningen.

 


Restaurang Brasso

 

I denna restaurang fanns flera bord reserverade för oss. I och med att vi var så många fick vi dock sitta lite utspridda. Men stämningen var det inget fel på! Förätten Skagenröra med valfri dryck serverades och ljudnivån höjdes mer och mer. Huvudrätten, grillad Patanegra karré & Mergezkorv, rostad tomat, potatisgratäng & pepparsås, serverades också med valfria drycker. Därefter en mandelkaka som dessert och kaffe med avec till de som önskade.

 

     

 

 

   

 

   

 

 

   

 

   

 

  

 

   

 

Under kvällen överlämnade Anders Holst en stor s.k. Karlskrona-fotogenlampa till Stefan som tack för arbetet med våra återträffar m.m. En mycket stolt Internet-FC tackade ödmjukast. Lite senare blev Lars Andersson och Bengt Lundgren framkallade av Stefan. De skulle dekoreras med den s.k. Älvsnabbenmedaljen som Stefan instiftat för länge sedan och som föräras de som gjort något för, eller till, våra återträffar. Dessa två "medaljörer" hade ju haft sina uppskattade föredrag vid inledningen tidigare på kvällen. Det blev kraftiga applåder till dessa två. Allteftersom kvällen började ta slut gick vi tillbaka till hotellet i olika grupper och inne i hotellets bar fortsatte så klart firandet. Det fanns ännu mycket mer att prata om runt vår fantastiska resa.

 

   


De två som fick medalj för sina insatser under kvällen, Bengt Lundgren och Lars Andersson. Till höger Karlskronalampan som Internet-FC fick av Anders Holst.

Till början