Folke Holm

Älvsnabbens vapen. Gåva från Folke Holms barn. Klicka för att förstora!

 

Innehåll

 

 


Tillbaka till
Älvsnabbens
startsida

Folkes trofésamling

Tidningsartikel
om Folkes liv

Läs även de historier
runt Älvsnabben som
Folke skickat

 

 


Artikel om Folke i Marinnytt nummer 3 från 1979.
Klicka för att förstora!

 

Folkes ID-handling från
Guatemalas marin

 

Det mössmärke som Folke hade på mössan i bilden ovan. Klicka för att förstora!

Det mössmärke som Folke hade på mössan i bilden ovan. Den papegoj-liknande fågeln, en Quetsal, som kröner ankaret, är Guatemalas nationalfågel och symboliserar frihet. Klicka för att förstora!

Läs mer om Guatemala på:
www.guatemala.com!

 

 

 

 

 

Släpspänne som Folke fått för bl.a. nit och redlighet

 

Man ser på gradbeteckningarna att Folke är förvaltare i maskin, så kallad urvalsbefattning, vilken tilldelades de bäst lämpade. Bilden är tagen före oktober 1972. Då hände följande: Alla flaggjunkare (KA), flaggstyrmän, -mästare, -maskinister och förvaltare blev kaptener! Och man brukar tillägga "och alla förvaltare blev förtörnade"!

 

Mannen som förmodligen gjort flest långresor med Älvsnabben och mycket annat har lämnat oss.

Folke, som skulle kunna kallas Mr Älvsnabben, gjorde bl.a. 10 långresor och 1 sommarresa med Älvsnabben. Ingen kände båten lika bra som honom.

Med honom har vi förlorat en mycket god kamrat och en värdefull medarbetare. Hans många upplevelser och  stora berättarkonst har betytt mycket för Älvsnabbens hemsida.

Begravningen hölls måndagen 17 februari 2003 i Älvsborgs kyrka (Hagens kapell). Efteråt var det samling i Marinstugan hälsar hans vän Carl-Axel Sjöberg.

Sekonden på långresan 1977-78, Bo Nyman, deltog också med en blomsteruppsättning som en sista hälsning från besättningen på denna resa. Bo läste även upp ett brev från Bertil Daggfeldt, fartygschefen på samma resa. Läs brevet nedan.

Folkes barn vill gärna att vi hedrar honom med dessa sidor. Dom har även bidragit med bilder på en del av de många Älvsnabbenminnen som fanns i hans hem. Klicka i menyn till vänster för att se dessa bilder.

 Dessutom har dom skänkt ett par av Folkes egna minnessaker, t ex Älvsnabbens vapen som syns på flera av sidorna.

 


En sista hälsning från
Bertil Daggfeldt

 

Långresorna på världshaven med Älvsnabben har betytt mycket för alla dom som haft privilegiet att vara med och också för yrkeskunskap och sjömanskap i Flottan. Vi är många som vill tacka Folke Holm för hans hängivenhet och skicklighet, som hållit det gamla fina fartyget gående och förmedlat den speciella anda, som kännetecknade Älvsnabben.

Mr Älvsnabben, chiefen, personifierade sitt fartyg. När hon skrotades fick Folke Holm sin hyttventil i gåva - den ventil genom vilken han så många gånger betraktat oceanernas vågor samtidigt som han uppmärksamt registrerat pulsen från maskin - den trofasta dieseln från Burmeister & Wain, med smeknamnet Matilda -"walzing Mathilda"-.

Folke Holm var obestridd. Det kom sig av hans föredöme. Kunnig och befaren och med en pliktkänsla som byggde på kärlek till uppgiften.

Och denne tuffe man - med svåra dykjobb som det på U 3503 i Rivöfjorden och äventyren med Snapphanen i Guatemala bakom sig, var samtidigt en fordrande men ömsint far för de unga män som vakt efter vakt gjorde sitt jobb nere i maskinrummets buller och hetta.

Här frestas man citera en rad ur "Eldarevalsen" - "men chiefen var bra så vi höll alltid steamen på toppen".

När vi låg i Vera Cruz i januari 1978 besökte Folke en affär, som bl.a. sålde vackert och typiskt klädda dockor. Senoran, som ägde butiken, fick klart för sig att här var en landsman till Fritiof Andersson. Då ville hon promt skänka den finaste dockan att ta med hem till Sverige och till Drottning Silvia. En sådan vänlighet kunde inte Folke avböja med hedern i behåll. "Med handen på hjärtat" berättade han "lovade jag att Hennes Majestät skulle bli dockans ägare med en hälsning från Mexico och senoran". Och naturligtvis, den ordhållige och ridderlige Folke Holm överlämnade vid hemkomsten på Stockholm Slott dockan till Drottningen. Ett fotografi av överlämnandet sändes till butiksägarinnan.

Dock inte med flaskpost, som var ett av Folkes många intressen. Han var nyfiken på havsströmmarnas riktning och styrka och hade enligt en intervju i Snabb-nytt bara under vår rese sjösatt ett 20-tal flaskor. Till dess hade han fått två svar varav ett från Guam. Den flaskan kastade han i havet utanför Peru under gång sydvart med Almirante Latorre, f.d. Göta Lejon. Det är troligt att hälsningar från Folke med exakta positioner och tider för avsändandet ännu under många år söker sina mottagare guppande i dyningar, kastade av brottsjöar.

Älvsnabben med sin besättning från resan 77-78, seglar nu vidare på det elektroniska cyberhavet på en ofta besökt hemsida knuten till Flottans Män. Initiativet, utvecklingen och driften av denna hemsida, där Folke aktivt medverkat med historier från sina 10 långresor och en sommarresa, tillkommer några entusiastiska värnpliktiga. Med den nya tekniken kommer seglatsen att pågå länge än och minnet av en Flottans Man, spantad för traden, att leva vidare. Folke kanske redan sitter i sin gamla hytt, långt därute, lyssnande till det rytmiska dunket från Matilda.

"Och de brassade för fyllning och började sin gång och tillbaka till vår skuta rodde vi och där hon gick i monsunen och jag hörde deras sång
- Rolling home, rolling home, across the sea".


Från långresan 1973-74med "Mr Älvsnabben" i mitten.
Bilden är skänkt av Ola Fransson. Klicka för att förstora!

 

 

Till början