Älvsnabbens vapen, som fastsatt på en träplatta delades ut till värdarna vid varje hamnbesök.


Historier och annat runt långresorna

Älvsnabbenmedaljong

 

Innehåll

 

 


Tillbaka till
Älvsnabbens
startsida


En incident
vid kajen
1968

Det stora
äventyret
i USA

En episod i
Acapulco 1979

Besöket i
Panama 1979

Besöket i San Juan, Puerto Rico 1966

Barndop i
Bangkok 1955

Besöket i
Bangkok 1955

Barndop i
Calcutta 1960

Korvetten
Karlskronas
förlisning 1846


Av Folke Holm:

Julaftonskåseriet 1977

Pärlöarna

Mayaindianen

Kikki Nolla

Mar del Plata

Moringen
 

 

 

 

Under de 25 långresor världen runt som Älvsnabben gjorde inträffade naturligtvis en massa ovanliga, oförutsedda och intressanta saker.
På dessa sidor skall vi försöka återge så mycket vi kan komma över.

 

Besättningsmän från alla långresor och även andra som har haft något med Älvsnabben att göra är välkomna att bidra! Skicka ett mail till Stefan Leo.


Inför ett hamnbesök under långresan 1977-78. Besättningen är klädd i sommarpermissionsuniform och uppställda på paradstationer.

Inför ett hamnbesök under långresan 1977-78. Besättningen är klädd i sommarpermissionsuniform och uppställda på paradstationer.

 


I menyn till vänster kan ni läsa mer om:

Kai Munch och Christer Svanberg berättar om en incident vid kajen 1968.

Carl F Ebeling, TL på resan 1977-78 berättar om sitt stora musikaliska äventyr i USA.

Jir Havir berättar om vad Folke Holm sade på julafton 1977.

Lars Dahlquist har skrivit om en episod vid besöket i Acapulco på resan 1979-80.

Sophie Wisting, utlandssvenska som är uppvuxen i Panama, berättar om hur trevliga kadetterna var på sista resan 1979-80 under besöket i Panama.

Marie Garcia från Oklahoma berättar om besöket i San Juan på
Puerto Rico 1966.

Kristina Baker från England berättar om besöket i Bangkok 1955 och om hennes eget dop ombord vid samma tillfälle.

Elisabeth Malm berättar om sitt eget dop i Calcutta 1960.

Folke Holm, maskinchef på 10 långresor och 1 sommarresa,
berättar om händelser från långresorna och andra äventyr.

Det finns även en otrolig, men sann historia från ett annat långresefartyg,
en råseglare och en sorglig historia om ett annat långresefartyg som
förliste 1846!


 

Intressanta inlägg hämtade från gästboken:

 


Livboj upphittad utanför Vancouver

Den 4 april 2006 kom ett inlägg i Älvsnabbens gästbok från Barry Williscroft i Vancouver om att han 1976 hade hittat en livboj från HMS Älvsnabben! Så här skrev Barry:

In 1976 I found a life ring from the Alvsnabben washed up on Kicha Beach near Bamfield, BC Canada. I packed it out five miles and took it home to Port Alberni, where I then lived. It remained in my parents home until they moved in 1988. I was glad to find your website, to learn more about this ship!

Jag bad Barry att berätta mer om detta intressanta fynd och då skrev Barry så här:

Kicha Beach is a well known beach combing spot. Stuff of all
descriptions washes up there. It was one of the locations regularly
searched by oceanographers mapping North Pacific currents. I think it is
quite likely that the ring drifted north. Someone who understands the
currents could give you a likely track if you compared currents with the
Alvbsnabben's course through the Pacific. More information on this can
be found by contacting the Bamfield Marine Sciences Centre
http://www.bms.bc.ca/.

My best friend's father was a salmon troller, and had a summer place in Bamfield, which became our base for hiking around the area. Some of the things we collected were fishing gear, boat parts, mahogany lumber and the main prize which were then Japanese glass ball fishing floats, which are much rarer now. I once found a dolphin skull, and for not bringing that home I am still chided by my friend who is now a fanatical marine biologist. The most unusual items were a bale of natural rubber sheets and the Alvsnabben life ring. I loaded that on my pack and carried it home along a very muddy trail, which was a bit of labor.

I remember looking up the Alvsnabben in Janes book which was the only reference I could find until I looked up your website. I am delighted to hear that this story holds some interest for you. I will search for photos and send them if I find any.

Vi väntar med spänning på ett foto på denna livboj! Troligtvis är det en livboj från resan 1975-76 eftersom dom besökte San Fransisco som inte ligger så långt ifrån Vancouver.

 


Om besöket i Houston 1974-75

Den 18 juni 2006 kom följande inlägg i gästboken från Marianne Killen i Houston, Texas:

Alvsnabben visited Houston, Texas on its last voyage. What year was that? Can anyone e-mail me the date?

Jag skickade ett mail till henne och fick följande svar:

Hej Stefan
Jag undrar om du kunde hjälpa mig? Jag vill veta vilket år Älvsnabben besökte Houston, Texas. Jag besökte båten 2 gånger på 70-talet men jag kommer inte ihåg vilka år hon kom till Houston. Min man och jag hade en grupp från Älvsnabben hemma hos oss och vi gick på en Rodeo. Jag skrev i gästboken om flaggan jag tog, men jag gav den tillbaka. Kan du hjälpa mig med vilka år?
Tackar på förhand.
 

Sedan kom följande mail:

Inte trodde jag att jag skulle hora något från dig, vilken överraskning. Jag tittade in på långresan 1974-75 och jag fick datumet när Älvsnabben var i Houston. Som jag nämnde tidigare om flaggan, jag fick den tillbaka igen. Min son ramade in den så nu vill jag trycka en ID som säger var flaggan kom ifrån. Min farbror var på HMS Karlskrona och jag tror att han även var på Älvsnabben, hans namn är Roland Nilsson, jag tror att han var materielofficerare. Jag ska titta i mina gamla fotoalbum och se om jag kan hitta några kort.

Dom hade dop på söndagen för barn av svenska föräldrar, men prästen på båten ville inte döpa min pojke för han hade redan döpts i Methodistkyrkan. Prästen ville inte prata med mig för jag var ganska envis om att mitt barn skulle bli döpt på båten. På lördagen var ett par killar hos oss for en Texas B-B-Q och sedan körde vi ut till rodeon, det blev ganska sent så de stannade hos oss över natten. Det blev ett djädrans liv följande morgon för en av killarna hade nyckel till spritskåpet. Min systers två styvbarn och min bästa kompis flicka blev döpta på båten. Jag var avundsjuk.

Jag ska höra med Roland om han känner Conny och om han kommer ihåg vem killarna var. Jag har bott i USA over 40 ar. Jag har både svenskt och amerikanskt medborgarskap. Jag tror det var i 2001 Sverige tillät oss att få behålla vårat svenska medborgarskap. Min dotter (29) har också dual citizenship. Hon är också "on the Board of the Swedish - American Chamber of Commerce" in the state of Texas. Vi bodde i Texas till 1986, nu bor jag, min man och son i Florida, för att bli exakt i Naples, tvärs over från Miami.

Jag är fortfarande sa överraskad.
Tack ska du ha for att du svarade på mitt e-mail.

Till början